Dit moet je doen aan een slechte werksfeer | Stop Pesten NU

084-8340086

Dit moet je doen aan een slechte werksfeer

Eenvijfde van de Nederlanders vindt de sfeer op het werk niet prettig, wordt gepest en ziet dat graag anders. Wat kan je doen om een onprettige werksfeer om te buigen in een prettige?

Jessica van Wingerden is verbonden aan de vakgroep Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze werkt ook bij Schouten & Nelissen waar onderzoek naar werkklimaat wordt gedaan. "Sectoren als IT en communicatie scoren hoog, ook financiële instellingen en de detailhandel doen het goed. Creatieve sectoren dragen bij aan de werksfeer." Van Wingerden vertelt dat de zorgsector laag scoort, net als de overheid en het onderwijs. "Tweederde geeft aan dat ze niet het idee hebben dat ze bijdragen aan een hoger doel en dat hun bijdrage wordt gewaardeerd".

Wat is een goede werksfeer eigenlijk?

De definitie van een goede werksfeer is volgens Van Wingerden dat er op een prettige, professionele en fatsoenlijke manier met elkaar wordt omgegaan. Naast werken zegt Van Wingerden dat er ook ruimte voor plezier is. "De leidinggevende heeft oog voor de medewerker en zijn talenten."

Wat zijn de positieve en negatieve effecten?

Als de werksfeer positief is zijn werknemers positiever, creatiever en innovatiever. "Ze gaan makkelijker mee met veranderingen. Voor een werkgever is het belangrijk om te investeren." Van Wingerden zegt dat als er langere tijd een negatieve werksfeer hangt, dat ook leidt tot vaker verzuim. "Werknemers kunnen letterlijk ziek worden, burn-outklachten ervaren en ook kan er slechter resultaat worden afgeleverd." 

Dit moet je doen aan een slechte werksfeer

Als het werkklimaat niet goed is kan je als werknemer daar een aantal dingen aan doen. Start bijvoorbeeld een gesprek, vertel hoe je je voelt en bespreek hoe je samen de sfeer kan veranderen. "Begin met twee collega's, dan breidt het vanzelf uit. Gooi er een beetje humor in en til er niet te zwaar aan."

Hoe maak je een einde aan pesten?

Pesten is altijd een nare situatie. Ga ook hier het gesprek aan, ook als je er buiten staat. Als je met twee mensen het gesprek aangaat sta je er ook niet alleen voor.

Werkgever doet niets: wat dan?

Zorg dat je vooral niet moedeloos wordt. "Kies een collega uit waar je het al goed mee kan vinden of die je beter wil leren kennen. Investeer in persoonlijk contact. Je zet elke dag de wekker voor jezelf, niet voor je baas." Je kan ook alleen of samen met een ander naar de vertrouwenspersoon stappen. Werknemers hebben soms meer aan een luisterend oor of een uurtje vrij. Een cursus aanbieden biedt perspectief en werkt vaak positief.

 

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco