Gepest van 9 tot 5 | Stop Pesten NU

084-8340086

Gepest van 9 tot 5

1 op de 8 Nederlanders wordt gepest op het werk. Dit programma laat zien hoe diepgaand de impact is voor het slachtoffer en hoe moeilijk het is om het bespreekbaar te maken. Presentator en mediator Bert van Leeuwen doorbreekt het taboe en probeert mensen die zich gepest voelen te helpen, door contact te zoeken met leidinggevende en collega’s om samen te werken naar een oplossing. Bekijk de aflevering van Gepest van 9 tot 5 via deze link

Bij pesten denken we vaak aan kinderen of jongeren. Ook bij volwassenen is dit een groot probleem. Maar liefst een op de acht Nederlanders wordt gepest op het werk. Pesten kan onder meer leiden tot overspannenheid, depressie en/of een burn-out.

Herken jij je hier in en zou je dit willen veranderen, maar weet je niet hoe? Dan wil ik jou graag helpen! Ik begrijp dat het moeilijk kan zijn om je verhaal te delen, maar ik zou het zeer op prijs stellen als jij dat tóch doet. Want pesten op de werkvloer moet stoppen!

Hieronder kun je je gegevens achterlaten en je verhaal met mij delen. Binnenkort neemt mijn redactie contact met je op. Wij zullen heel vertrouwelijk met jouw aanmelding en gegevens omgaan.

Alvast heel hartelijk bedankt!

Bert van Leeuwen

Voor aanmeldingen ga naar de EO pagina Gepest van 9 tot 5, via deze link

 

Nassrin: "Een collega negeert mij"

Nassrin wordt emotioneel

Tot twee jaar geleden werkt Nassrin met heel veel plezier als activiteitenbegeleidster, maar dan krijgt ze steeds meer het gevoel dat ze door een directe collega wordt gepest. Iedere ochtend zet deze collega voor iedereen koffie en thee klaar, behalve voor Nassrin. Ze kletst gezellig met collega’s, niet met Nassrin. Bij aanvang van de kerstvakantie wenst ze collega’s fijne dagen. Nassrin wordt overgeslagen. Samenwerken wordt steeds moeizamer. “Zelfs de patiënten voelen de snijdende sfeer. De collega’s zien het gebeuren, maar ze durven niets te zeggen.” Meerdere malen gaat Nassrin het gesprek aan met haar leidinggevende, maar zonder resultaat. Ten einde raad schakelt ze de hulp van Bert van Leeuwen in.

Een collega van Nassrin negeerde haar

Nassrin doet een oproep aan haar collega

 

Corrie: "Je hebt een dikke kont en je stinkt"

Corrie wordt emotioneel

Corrie werkt in een gevangenis en komt na verloop van tijd terecht op een fel begeerde werkplek: de meldkamer. Dan is het hek van de dam. Al snel valt Corrie ten prooi aan een enorme stroom van dagelijkse pesterijen: ze wordt niet binnengelaten door collega's, krijgt elke dag opmerkingen over haar postuur en een collega zegt dat ze niet meer met Corrie wil werken: "Je hebt een dikke kont, je stoel is altijd helemaal vol en je stinkt." Corrie vraagt haar leidinggevende in te grijpen, maar zonder resultaat. Regelmatig zit ze ’s avonds huilend in de auto op weg naar huis. Uiteindelijk laat Corrie zich overplaatsen naar een andere gevangenis.

Toch is er altijd iets blijven knagen. Heel graag zou ze de mensen door wie ze zich zo gepest voelt eens vertellen hoe diep deze dagelijkse pesterijen haar geraakt hebben. Dus stuurt zij Bert van Leeuwen de gevangenis in.

Corrie vertelt wat collega's soms tegen haar zeiden

 

Jouw verhaal

Herken je iets in het verhaal van Nassrin of Corrie? Word je zelf ook gepest op het werk? Meld je aan

Voor aanmeldingen ga naar de EO pagina Gepest van 9 tot 5, via deze link

 

Over 'Gepest van 9 tot 5'

Bert met Corrie in de auto

In ‘Gepest van 9 tot 5’ schakelen slachtoffers van pesten op de werkvloer de hulp in van Bert van Leeuwen. Ze zijn ten einde raad: ze hebben alles geprobeerd om het pestgedrag aan te kaarten, maar zonder succes. Met de hulp van het tv-programma proberen zij de situatie op te lossen en achter zich te laten.

Het pesten kan bestaan uit allerlei vormen van verbaal, non-verbaal en lichamelijk geweld of het negeren van een collega in allerlei sociale activiteiten. Pesten op de werkvloer is een enorm taboe, terwijl de cijfers er niet om liegen. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat 1 op de 8 volwassenen in Nederland wordt gepest op de werkvloer en dat meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven nog geen anti-pestbeleid heeft. Daarnaast becijferde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat deze vorm van pesten de samenleving jaarlijks 4 miljard euro kost.

Taboe doorbreken
Vaak beseffen de pesters niet dat hun gedrag zoveel impact heeft. Om tot een werkbare oplossing te komen, gaat Bert van Leeuwen als mediator met alle betrokken partijen op een respectvolle manier het gesprek aan. Met ‘Gepest van 9 tot 5’ wil de EO individuele slachtoffers van pestgedrag helpen, maar ook het taboe op pesten op het werk doorbreken. Van Leeuwen: “We laten zien dat er oplossingen zijn om de vicieuze cirkel van negativiteit te doorbreken, waarbij het anti-pestbeleid een zeer belangrijk onderdeel is.”

‘Gepest van 9 tot 5’ is op 19 april te zien om 21.30 uur op NPO 1 bij de EO en wordt geproduceerd door I Care Producties.

Aan deze productie werkten mee:

  • prof. dr. Ad de Jongh (psycholoog en bijzonder hoogleraar angst- en gedragsstoornissen)
  • Natasja Hoex (teamcoach, gespecialiseerd in groepsprocessen op de werkvloer)
  • Stichting Stop Pesten Nu, Patricia Bolwerk
  • prof. dr. Willem van Rhenen

Bron EO

 

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco