GroenLinks-Kamerlid krijgt wekelijks een selfie van naakte mannen | Stop Pesten NU

084-0035994

GroenLinks-Kamerlid krijgt wekelijks een selfie van naakte mannen

,,Hoi schatje, wil je met me afspreken?” Vergezeld van een selfie van het naakte onderlijf. GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld uit Nijmegen krijgt ze wekelijks, zegt ze in een interview met De Gelderlander in het kader van Internationale Vrouwendag (8 maart). ,,Of soms dagelijks.” ‘Lege berichtjes, noemt ze ze. ,,Soms staat er alleen ‘hoi, hoe gaat het?’ Maar het komt altijd van mannen, nooit van vrouwen.”

Westerveld heeft er naar eigen zeggen olifantenhuid voor ontwikkeld. ,,Maar zeker op sociale media krijg ik veel meer seksistische reacties dan mijn mannelijke collega’s. Van die mannen die een naakte selfie van zichzelf maken en dan via Instagram naar je toesturen. Wat moet ik hier mee? Ik reageer er niet op.”

Het seksisme dat Lisa Westerveld ondervindt, is tekenend voor hoe het met de positie van vrouwen in de samenleving anno 2019 gesteld is, vindt zij.  

Onderzoek

Onder personeel van de Tweede Kamer en bij aantal partijen intern wordt momenteel onderzocht of ze last hebben van seksuele intimidatie, een onderzoek waar eerder D66 sterk voor pleitte. Volgens D66-Kamerlid Vera Bergkamp, die het onderwerp onder haar hoede heeft, is het belangrijk om te weten of werknemers zich veilig voelen op de werkvloer. Het onderzoek richt zich niet op ‘invloeden van buitenaf’. ,,Als er invloeden zijn van buitenaf dan is er de mogelijkheid om met een vertrouwenspersoon te praten. Of met beveiliging.”

Zelf vindt ze het aantal seksueel getinte opmerkingen van mannen via bijvoorbeeld Facebook ‘meevallen’. Maar: ,,Ik heb wel eens iemand geblokt op Twitter, als het te ver ging.”

Het interview over vrouwen op het Binnenhof, met Westerveld en  Eerste Kamer-fractievoorzitter Annemarie Jorritsma (VVD) is donderdagochtend op gelderlander.nl te lezen. 

Waarom sturen mannen dickpics?

Kamerleden krijgen ze, maar vorige maand meldden ook twee vrouwelijke deelnemers aan televisietalentenjacht The Voice verscheidene foto’s te hebben gekregen van mannelijke geslachtsdelen, zogeheten dickpics. Waarom sturen mannen die? Harvardpsycholoog Justin Lehmiller zocht het uit, en kwam tot drie redenen: aandacht, evolutie en exhibitionisme.

AANDACHT: mannen denken al snel dat een vrouw die hen aandacht geeft meer wil dan alleen praten. En dat brengt hem op de gedachte dat het een geweldig idee is om dergelijke foto’s te sturen.

 
© Frank Jansen

EVOLUTIE: mannen grijpen elke kans aan om zich voort te kunnen planten. Als je maar aan veel vrouwen zo’n dickpic stuurt, hapt er uiteindelijk wel eentje toe, is het idee.

EXHIBITIONISME: er zijn mannen die er van houden om te choqueren, seksuele bevrediging nastreven door zich naakt te vertonen aan iemand die dat niet verwacht. Maar volgens Lehmiller is het sturen van dickpics ook een roep om intimiteit. Ze worden vaak gestuurd door mannen die grote moeite hebben om blijvende relaties te onderhouden in het dagelijks leven.

Tip van de redactie

Tip van onze redactie met interessante informatie over pesten en online pesten (cyberpesten):