Help, mijn kind is een pestkop Born: Kidsweek | Stop Pesten NU

084-8340086

Help, mijn kind is een pestkop Bron: Kidsweek

Jouw kind de gemene pestkop? Nee joh! De meeste ouders denken dat hun kind absolúút geen ander kind zou pesten. Maar wat nu als je het mis hebt? Met deze praktische tips kun je verder leed voorkomen.

Als je op het matje moet komen op school, of een belletje krijgt van een andere ouder, over wangedrag van je eigen kind, is dat flink schrikken. Je neigt er misschien zelfs naar in de verdediging te schieten: ‘Heeft een ander kind het er niet gewoon naar gemaakt?’ of ‘Mijn kind heeft dat vast niet alleen gedaan!’

‘Een logische reactie’, stelt Patricia Bolwerk, oprichter van de stichting StopPestenNu, ‘Vaak zijn we geneigd om meteen te roepen “Nee, dat doet mijn zoon of dochter niet!”. Maar groepsdruk kan kinderen zo veranderen dat ze op school soms heel anders zijn dan hoe we ze thuis denken te kennen. Zeg dus niet meteen “Dat doet mijn kind niet” maar vraag je af hoe komt het dat je kind dit doet. En ga met je kind in gesprek. 

Tips


Volgens Stop Pesten Nu kun je als ouder een heleboel doen om het pesten te stoppen. Bolwerk heeft vijf gouden tips die je als ouders van een pester kunt toepassen.

1. Straf niet meteen maar probeer met je kind te praten. Probeer in een sfeer van vertrouwen te achterhalen wat er precies gebeurd is en vooral waarom je kind het nodig vond om te pesten.

2. Voor sommige kinderen is het verschil tussen plagen en pesten niet altijd even duidelijk. Leg dat verschil dus nog een keer met aansprekende voorbeelden uit en maak rustig maar glashelder duidelijk dat pesten niet kan. Maak daarbij wel duidelijk dat je niet je kind afkeurt, maar wel het gedrag.

3. Stimuleer je kind om op een positieve manier met andere kinderen om te gaan. Laat hem iets liefs doen voor een kind dat het moeilijk heeft. Of stimuleer je kind in het organiseren van iets leuks voor de hele klas. Laat je kind ervaren dat er betere manieren zijn om aan vrienden te komen dan door te pesten.

4. Wanneer het pesten zich op school voordoet (wat 9 van de 10 keer het geval is) is het verstandig ook meteen contact op te nemen met de leerkracht van jouw zoon of dochter. Speel open kaart en vertel dat je er erg mee zit en wil dat het stopt. Vraag ook of de leerkracht jou op de hoogte wil houden wanneer er weer zulke situaties voordoen.

5. Geef je kind ook de verantwoordelijkheid over de situatie. Bespreek samen hoe hij of zij ervoor kan zorgen dat het slachtoffer zich weer beter voelt.

 

Bron Kidsweek

 

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen