'Het beste vriendinnetje van mijn dochter (7) wordt gepest' | Stop Pesten NU

084-8340086

'Het beste vriendinnetje van mijn dochter (7) wordt gepest'

Eline's eigen dochter wordt niet gepest, maar wel haar beste vriendinnetje. Haar zevenjarige dochter zit hier erg mee in haar maag en wil nu niet meer naar school. Wat kan Eline doen?

Het klikte meteen in de kleuterklas tussen haar dochter en het andere meisje en sindsdien zijn ze onafscheidelijk, vertelt Eline: "Emma is echt gek op haar vriendinnetje. Maar dit meisje is nogal gezet en wordt daar soms mee gepest. Dan worden er rotopmerkingen gemaakt en is ze natuurlijk heel verdrietig."

"Mijn dochter neemt dit verdriet over, ze zit er heel erg mee dat haar vriendin wordt gepest. Soms moet ze er thuis om huilen of wil ze niet naar school. Hartverscheurend vind ik het. Hoe kan ik mijn dochter hierbij helpen?"

Dat Eline’s dochter zich de situatie van haar vriendinnetje zo sterk aantrekt, betekent volgens opvoedcoach Sophia van Splunteren dat zij een gevoelig kind is. "Mogelijk zelfs hoogsensitief. Dit betekent dat zij zich snel de gevoelens en ervaringen van anderen aantrekt, en dat die ook hard binnenkomen. Net als dat je een zielige film kijkt en hierdoor van slag raakt. Alleen is dit dichtbij en ervaart ze dit elke dag. Ik denk dat die pesterijen ook hard bij haar binnenkomen, doordat zij er wellicht tussen zit omdat het meisje haar vriendin is. Misschien wil je dochter graag bemiddelen en is ze bang dat ze dan zelf gepest gaat worden."

'Dit is een collectief probleem, niet alleen van een individu.' 

Als ouder is het lastig om je kind hiermee te zien worstelen, erkent de opvoedcoach. "Wat je dan het beste kunt doen is hierbij erkenning voor haar emoties bieden en bespreken wat haar zo raakt. Wellicht maakt dit pesten jouw kind ook bang. Het belangrijkste om te doen in het geval van pesten is dat de klas en de leraren hierbij betrokken raken, omdat dit een collectief probleem is, niet alleen van een individu."

Angst zaaien 

"Kinderen om de gepeste heen kunnen ook bang worden gepest te worden en het zaait angst en tast de veiligheid aan. Mijn advies is om met de leerkracht om de tafel te gaan en te bespreken wat er aan het pesten gedaan kan worden, omdat dit gepeste meisje onderdeel is van het grotere geheel en het dus ook jouw dochter raakt."

 

Bron RTL Nieuws

Doelgroep: 
Ouders

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen