'I Can't Breathe' van Lisette Ma Neza als eerste in nieuwe reeks Spoken Word Sessies | Stop Pesten NU

084-0035994

'I Can't Breathe' van Lisette Ma Neza als eerste in nieuwe reeks Spoken Word Sessies

Zie hierboven de video van deze Spoken Word sessie

Vanaf 3 oktober op NPO 2 Extra
 
Als reactie op de dood van George Floyd voelde woordkunstenaar Lisette Ma Neza de drang om een Spoken Word sessies te schrijven, getiteld 'I Can't Breathe'. Het is de eerste van acht nieuwe Spoken Word sessies, waarbij dichters worden gekoppeld aan muzikanten, die Human eind september zal uitbrengen. Voor deze derde serie vormt museum Het Nieuwe Instituut in Rotterdam het decor. 
 
Toen in november 2019 bij Human het thema bedacht werd van de nieuwe serie Spoken Word sessies - waarin voor het derde jaar op rij spoken word-artiesten worden gekoppeld aan muzikanten - had niemand kunnen vermoeden dat vanaf het moment dat de jaren twintig van de 21ste eeuw begonnen, er bovenop de klimaatcrisis zowel een coronacrisis als een elementair racisme-debat gestapeld ging worden. 
 
In die zin is de keuze voor 'Roaring Twenties' als thema een juiste gebleken. De roerige jaren twintig zijn hier, ontvingen de spoken word-artiesten als opdracht, zoals gebruikelijk bij elkaar gebracht door curator Manu van Kersbergen. Het wordt een decennium van echte keuzes. Keuzes die schuren, die diep in ons eigen vlees snijden, die voor spanningen zorgen tussen mensen. Het klimaat vanzelfsprekend, maar er is nog zoveel meer. Ongelijkheid, technologie die mensen stuurt, verandert en beheerst, polarisatie, vergrijzing, te weinig handen aan het bed, blauw op straat, geen leraren voor de klas, etcetera, etcetera. Niets doen is geen optie. 
 
Dat gold zeker voor woordkunstenaar Lisette Ma Neza. Want het gedicht, uitgevoerd met body-percussionist Michelle Samba en gitarist Orville Breedveld, dat ze had voorbereid voor de opnames in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam, ging na de moord op George Floyd meteen de prullenbak in. Binnen een paar dagen schreef ze een nieuw gedicht, waarvoor de muzikanten een nieuwe sound arrangeerden. Het resultaat: 'I Can't Breathe', een zeer actueel, beklemmend en ontroerend gedicht in het licht van de Black Lives Matter-beweging.
 
Overige deelnemers aan deze Spoken Word sessies zijn o.a. Jouman Fattal, Tessa Gabriels, Freez & Gerson Main, Peter Till, Anne Bosveld, Ozan Aydogan en Reazun (Ben Hartman).
 
Over Spoken Word sessies
In deze serie van Spoken Word sessies kregen de artiesten het thema: 'Roaring Twenties.' De roerige jaren twintig zijn hier en doordat iedere dichter er echter zijn geheel eigen draai aan geeft, is de serie weliswaar een eenheid, maar toch ook heel divers.
 
Bron HUMAN
Doelgroep: 
Bejaarden
Kinderen en jongeren
Professionals
Ouders

Tip van de redactie

Tip van onze redactie met interessante informatie over pesten en online pesten (cyberpesten):