'Iedere keer opnieuw die schok' na zelfmoord door pesten | Stop Pesten NU

084-8340086

'Iedere keer opnieuw die schok' na zelfmoord door pesten

Regelmatig verschijnen er berichten over jongeren die zelfmoord plegen nadat ze online zijn gepest. En de schok is daarna altijd weer groot. Zo is vandaag bekend geworden dat de politie onderzoekt of de zelfmoord van een 15-jarige jongen te maken heeft met de verspreiding van zijn naaktfoto op sociale media. "Het lijkt erop dat pesters nog altijd niet beseffen dat mensen echt zelfmoord kunnen plegen", zegt Patricia Bolwerk van stoppesten.nu.

Zelfs als het pesten heel ver gaat, zijn de gevolgen vaak niet bekend. "Sommige pesters gaan zo ver, dat ze teksten sturen als 'pleeg toch zelfmoord'. Als dat dan ook daadwerkelijk gebeurt, is iedereen in shock", zegt Bolwerk.

Vergeleken met andere landen in Europa komt zelfdoding in Nederland relatief weinig voor. In 2015 maakten 1817 mensen een eind aan hun leven. Van hen waren er 48 tussen de 10 en 19 jaar oud. Dat aantal is minder dan een jaar eerder.

Dat pesten de aanleiding is voor het plegen van zelfmoord is volgens Bolwerk niet zo hard te zeggen. "Daar spelen andere aspecten ook een belangrijke rol, maar het pesten kan de druppel zijn". Ze hoort steeds vaker dat jongeren suïcidale gedachten hebben en benadrukt dat zelfmoord geen oplossing is. "Praat erover, zoek direct contact met 113Online. Een oplossing is niet meteen beschikbaar, maar je staat er nooit alleen voor."

Geen benul

Volgens Bolwerk hebben ouders vaak geen benul over wat hun kinderen online uitspoken. En juist ouders kunnen een belangrijke rol spelen om pesten tegen te gaan of in ieder geval tijdig te signaleren. "Maak duidelijke afspraken met je kinderen. Kijk af en toe mee met de gesprekken die ze voeren via WhatsApp. Of maak een profiel aan op een sociaal netwerk waar je kind ook actief is."

Ga er net zo mee om als in het echte leven, zegt ze. "Bij de voordeur kijken we ook altijd wie er binnenkomt, maar online hebben we een screening van nul."

Ook pleit Bolwerk ervoor dat scholen goede afspraken maken, zodat kinderen weten wat ze kunnen doen als ze worden gepest. "Pesten moet op scholen bespreekbaar worden. Hoe ga je met elkaar online om? Als kinderen dat weten, kunnen ze dat makkelijker aan hun leerklacht of mentor melden als ze worden gepest." Ze zegt dat scholen hier voorlichting in moeten blijven geven en vooral duidelijk moeten maken wat de consequenties kunnen zijn.

Er zijn verschillende instanties waar jongeren kunnen aankloppen als ze worden gepest, bijvoorbeeld Helpwanted.nl. Zij hebben directe lijntjes met Snapchat, Facebook en Instagram en kunnen vragen om ongewenste beelden te laten verwijderen. Ook op de website stoppesten.nu staat veel informatie over cyberpesten. En mocht je hulp nodig hebben, dan kun je contact opnemen met Stichting 113Online via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113online.nl.

 

Bron: NOS

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco