Jouw gedrag als sportbegeleider is van cruciaal belang voor een positief groepsklimaat. Zie zelfreflectiechecklist | Stop Pesten NU

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Jouw gedrag als sportbegeleider is van cruciaal belang voor een positief groepsklimaat. Zie zelfreflectiechecklist

Jouw gedrag als sportbegeleider is van cruciaal belang voor een positief groepsklimaat. Als trainer heb je macht en gezag. Kinderen en jongeren nemen heel wat van jouw gedrag over. Bovendien beïnvloed je (soms onbewust) het groepsklimaat door alles wat je doet en niet doet. Eens stilstaan bij hoe jij omgaat met jouw groep kan dus erg nuttig zijn.

Hieronder alvast een checklist om je daarbij te helpen. 

Heb jij aandacht voor: Check?

EEN GOEDE MIX VAN SAMENWERKING EN COMPETITIE
Competitieve spelen kunnen pesten in de hand werken. Samenwerkingsspelen of niet-competitieve spelen kunnen een leuk alternatief bieden. Competitieve spelen horen uiteraard bij de sport, als begeleider moet je er rekening mee houden dat iedereen iets kan doen waar hij/zij goed in is.

EEN CONSEQUENTE REACTIE
Duidelijke afspraken moeten consequent gehanteerd worden. Als de ene sporter voor iets aangesproken/gestraft wordt, geldt dat voor alle sporters. Een voorkeursbehandeling of lievelingetje kan voor een negatief groepsklimaat zorgen.

HET GROEPSPROCES
Elke groep maakt een proces van groepsvorming door, als sportbegeleider moet je hier oog voor hebben. Een leuke teambilding of ontspannende activiteit buiten de training kan je groep versterken. Bovendien is tijd maken voor nieuwe leden belangrijk voor de integratie. Bij een volledig nieuwe groep (begin sportseizoen, sportkamp…) zorgt een kennismaking voor een positieve start.

VERANTWOORDELIJKHEID
Door je sporters verantwoordelijkheid te geven vergroot je hun betrokkenheid op het groepsgebeuren. Laat de groep zelf verantwoordelijk zijn voor het klaarzetten van het sportmateriaal, netheid van de kleedkamer… Ook bij een ruzie of conflict kan je sporters zelf aanzetten om het bij te leggen.

INSPRAAK
Geef je sporters voldoende inspraak in de trainingen, de geldende afspraken… Dat verhoogt de betrokkenheid, spelplezier en naleving van de afspraken.

VARIATIE IN HET AANBOD
Variatie in je sportaanbod verkleint de kans op verveling en frustratie waaruit pestgedrag kan ontstaan. Bovendien zorg je er met voldoende variatie voor dat ieders talenten aan bod kunnen komen.

VORMING VAN KLIEKJES
Het vormen van kliekjes werkt sociale machtsverhoudingen in de hand. Goede vriendschappen mogen best ontstaan in de sport, maar een gezonde wisselwerking van groepjes en teams zorgt ervoor dat je alle sporters één groep vormen. Gebruik groepsverdelers om teams op een originele manier in te delen.

JOUW VOORBEELDROL
Als sportbegeleider/trainer heb je een voorbeeldfunctie, pestgedrag naar leden toe zal voor de kinderen als algemeen geldende norm worden beschouwd. Door jouw gedrag kan je dus pesten in de hand werken. Pas dus ook op met subtiele vormen van non-verbaal gedrag (met ogen draaien, negeren, lachen…).

HET GEVEN VAN COMPLIMENTEN
Kinderen positief bevestigen kan wonderen doen. Zowel een gepest kind als een pestkop heeft hier nood aan. Ook de groep kan niet genoeg positief aangemoedigd worden. Kinderen die positieve aandacht krijgen proberen minder negatieve aandacht te trekken van andere jongeren en begeleiders via negatief gedrag.

EVALUATIE
Durf de trainingen/sportlessen in groep evalueren samen met de kinderen. Evalueer ook in de sportclub je eigen werking, activiteiten en begeleidershouding… 

 

 

Bron: TopInDeSport.be

Tip van de redactie

Tip Stop Pesten Nu

Breng snel een bezoekje aan ...

► het Kenniscentrum Pesten 

► het Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

► de Kennisbank

 Informeer naar de mogelijkheden voor een workshop of training gericht op bewustwording & preventie

 

 

Heb je haast? Navigeer dan snel naar de informatie per doelgroep:

Voor Werkgevers

Voor Werkgevers informatie over pesten op het werk en wat jij daar tegen kunt doen

 

 

Voor Werknemers

Voor Werknemers informatie over pesten op het werk en wat jij daar tegen kunt doen

 

 Voor Scholen & Professionals

Voor Scholen (directie, docenten, mentoren, APC, MR)  informatie over pesten en online pesten (cyberpesten)

 

 

Voor Sportverenigingen 

Voor Sportverenigingen alle informatie over pesten voor bestuurders, trainers, coaches

 

 

Voor Kinderen & Jongeren

Voor Kinderen & Jongeren informatie over pesten en online pesten (cyberpesten)

 

 

Voor Ouders & Opvoeders 

Voor Ouders & Opvoeders informatie over pesten en online pesten (cyberpesten)

 

 

Ouderen & Woonzorgcentra 

Voor Bejaarden alle informatie om pesten aan te pakken in woonzorgcentra

 

Online Pesten Cyberpesten

Cyberpesten Online Pesten - alle informatie over online pesten met tips en adviezen

 

 

Poster Alleen losers pesten anderen om zichzelf zogenaamd groot en stoer te kunnen voelen

Poster pesten bij bejaarden

Ik word gepest ... Ik ken iemand die wordt gepest .... 

Wat kan ik doen? ► Praat erover 

Stichting Stop Pesten Nu heeft niet de mogelijkheid om iedereen individueel hulp te bieden. Wij vinden het wel belangrijk, dat jij over jouw (hulp)vraag met iemand kan praten om te kijken wat jij het beste kan doen.  Om deze reden houden wij bij, bij welke organisaties jij terecht kunt!

Bel, chat of mail met de organisaties, zij zijn er voor jou!

  * Vragen over Pesten

  * Vragen over Online Pesten / Cyberpesten (ook voor sexting, grooming, sextortion, shaming, victim blaming, afpersing met naaktfoto/video)

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten & Online pesten in Nederland!

ANBICBF  Unesco