Kinderen kunnen met hulpprogramma naaktfoto's van internet verwijderen | Stop Pesten NU

Kinderen kunnen met hulpprogramma naaktfoto's van internet verwijderen

Kinderen van wie naaktbeelden online staan, kunnen die foto's laten verwijderen met behulp van Take It Down. Dat programma is bedoeld om kindermisbruik en -uitbuiting op sociale media aan te pakken.

Het initiatief van het Amerikaanse centrum voor vermiste en uitgebuite kinderen (NCMEC) maakt het voor slachtoffers makkelijker om beeldmateriaal te melden. Dat moet verdere verspreiding van bijvoorbeeld naaktbeelden voorkomen. Hoe sneller foto's en video's worden verwijderd, hoe kleiner de kans dat het materiaal blijft rondzwerven op het internet.

Slachtoffers kunnen anoniem naaktbeelden melden, die vervolgens een zogenaamde hash krijgen. Dat is een digitale vingerafdruk van de foto of video. Die hash wordt vervolgens in een database gezet.

Facebook, Instagram en de platforms OnlyFans, Pornhub en Yubo hebben zich al aangesloten bij Take It Down en beloven de beelden die in de database staan te verwijderen. Als een afbeelding op een ander platform, zoals Twitter, TikTok of WhatsApp, te zien is, wordt deze nog niet verwijderd. Take It Down is ontwikkeld met geld van onder meer Facebook-moederbedrijf Meta.

De database met hashes bestaat al veel langer. De vingerafdruk van alle beelden van kindermisbruik die door bijvoorbeeld opsporingsdiensten online zijn aangetroffen, staan in de database. Techbedrijven gebruiken die database al langer om bekende beelden op te sporen en te verwijderen.

Helemaal waterdicht is het systeem niet. De hash van beelden verandert zodra het materiaal wordt bewerkt. Dan wordt de digitale vingerafdruk niet meer herkend.

 

Bron Nu

Kenniscentrum Pesten per doelgroep

Doneer button

Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.

Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:

Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen