Mabels zoontje (8) kreeg seksueel getinte berichten via Fortnite: 'Wil iedereen waarschuwen' | Stop Pesten NU

084-8340086

Mabels zoontje (8) kreeg seksueel getinte berichten via Fortnite: 'Wil iedereen waarschuwen'

Moeder Mabel Signer uit het Brabantse Goirle vindt dat iedereen het moet weten: op spelletjes als Fortnite zijn 'viezeriken' actief. Haar 8-jarige zoontje kreeg meerdere seksueel getinte berichtjes van verschillende spelers. Ze doen zich voor als leeftijdsgenoten, maar zijn in werkelijkheid veel ouder. "Wat als ik er te laat was achter gekomen?"

Vorige week kwam het zoontje (8) van Mabel opeens naar haar toe: 'Mam, ik heb een vriendinnetje', zei hij. Leuk, dacht Mabel, een klasgenootje is verliefd op hem. "Ik ben natuurlijk door gaan vragen: hoe heet ze dan? En hoe hoe oud is ze? Het bleek om Tara te gaan, een meisje van 13 jaar, ontmoet op internet", vertelt Mabel aan RTL Nieuws.

'Uitgebreid over praten' 

De eerste alarmbellen gingen bij haar af. Want welk 13-jarig meisje heeft nou een relatie met iemand van 8? "Samen met mijn man besloot ik het onderwerp 's avonds tijdens het eten uitgebreid te bespreken. Ik vroeg aan mijn zoon: wat zeggen jullie dan allemaal tegen elkaar? Hij vroeg gelijk of ik het wilde zien. Dat was ik natuurlijk sowieso van plan, maar het was fijn dat hij het zelf voorstelde." 

[Eén van de vele berichtjes die de zoon van Mabel kreeg.] Eén van de vele berichtjes die de zoon van Mabel kreeg.

Toen Mabel de inbox van het populaire spel opende - dat een leeftijdsindicatie van 12 jaar heeft -, zag ze verschillende namen staan, velen waren mannelijk. "Het begon heel onschuldig: zullen we samen spelen? Daarna vroeg hij al snel of mijn zoon verkering wilde, er stond: 'Ik hou van jou, alleen van jou.' Mijn zoontje weet niet eens wat dat precies betekent." 

'Hij vroeg of mijn zoon thuis was'

Er werd tegen het zoontje van Mabel gezegd dat hij niets mocht vertellen aan zijn ouders en dat hij tegen zijn vriendjes van school moest vertellen dat ze stom waren. "Hij werd helemaal ingepalmd. Uiteindelijk vroeg hij ook aan mijn zoontje of hij thuis was en de man gaf aan dat hij seks wilde." 

Mabel beluisterde ook verschillende audiofragmenten, waarop ze een zware mannelijke stem hoorde. "Mijn zoontje zei: 'Ja, Tara had verteld dat ze inderdaad een lagere stem had dan andere meisjes."

[Eén van de vele berichtjes die de zoon van Mabel kreeg.] Eén van de vele berichtjes die de zoon van Mabel kreeg.

Gelukkig zag Mabel de berichtjes op tijd, doordat ze in gesprek ging met haar zoontje. Sowieso controleert ze altijd de gesprekken al die haar kinderen voeren online. "Wat als hij de volgende keer had gevraagd wanneer hij alleen thuis was geweest? Mijn zoontje zou hebben gedacht: leuk, ik kan afspreken met mijn vriendinnetje. Kinderen zijn goedgelovig, beïnvloedbaar, het had echt verkeerd kunnen aflopen." 

Meisje uit Rotterdam ontvoerd

Dat het fout af kan lopen, blijkt ook uit de ontvoering van een 12-jarig meisje uit Rotterdam vorig jaar. Een 49-jarige Amerikaan, James B., zou via het populaire spel Star Stable het meisje hebben ontmoet, waarna hij met haar had afgesproken. Na twee dagen werd ze uiteindelijk in het bijzijn van B. aangetroffen in een hotel in Rotterdam. Daar zou hij haar hebben misbruikt.

Arda Gerkens van het Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM) stelde toen al dat ieder kind in een dergelijk spel een keer zal worden aangesproken door een zogeheten groomer (een persoon die kinderen via het internet probeert te lokken). "Op alle online plekken waar kinderen zich bevinden, vind je ook groomers."

Mabel wil ouders waarschuwen

Mabel heeft aangifte gedaan bij de politie, maar die gaven aan dat ze met de berichtjes niet veel kunnen doen. Daarom wil ze haar verhaal nu delen met de rest van Nederland, om andere ouders te waarschuwen. "Informeer bij je kinderen waar ze mee bezig zijn online. Doe dat op een positieve manier. Vraag bijvoorbeeld hoe dat dan werkt, zo'n spelletje. Zo kom je erachter met wie je kinderen online praten en zie je dat sommigen zich voordoen als iemand anders." 

"Gelukkig is er met mijn zoon niets ernstigs gebeurd, al is hij wel heel verdrietig op dit moment. Maar ik heb hem verteld dat hij zich absoluut niet hoeft te schamen, de persoon achter die accounts, die zou zich moeten schamen."

Waar moet je op letten als ouder?

We vroegen dat aan Remco Pijpers. Hij is expert op het gebied van jeugd en internet bij Kennisnet en hij vertelde eerder al dat praten met je kind over zijn online activiteiten het belangrijkste is wat je kan doen als ouder. "Je kunt software op hun apparaten plaatsen waarmee je ze in de gaten houdt, maar dat leidt uiteindelijk tot meer afstand. Je moet zelf het gesprek aangaan. Niet vanuit angst, maar vanuit nieuwsgierigheid."

Dat houdt in: interesse tonen in de games of apps die ze gebruiken. Hoe speel je? Wat is er leuk aan? Met wie heb je contact? Spelen vrienden van school het ook? Door dat soort vragen te stellen, kun je als ouder ook waarschuwen voor de gevaren van online kinderlokkers. Pijpers: "Maak bijvoorbeeld duidelijk dat je niet wil dat je kind met een onbekend persoon afspreekt. Leg ook uit dat iemand zich op het internet voor kan doen als een ander, zelfs als je diegene vertrouwt."

 

Bron RTL Nieuws

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco