Max Verstappen reageert nav Grand prix in Oostenrijk “Dit zijn geen echte F1-fans” | Stop Pesten NU

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Max Verstappen reageert nav Grand prix in Oostenrijk “Dit zijn geen echte F1-fans”

Heel het weekend regende het berichten over wangedrag van Nederlandse fans in Spielberg. De F1 en de FIA hebben gereageerd.

“Dit zijn geen echte F1-fans”, heeft Max Verstappen zijn aanhang veroordeeld. 

Op sociale media verschenen in de loop van zaterdagavond berichten van vrouwen die rond de Grand Prix van Oostenrijk zouden zijn nagefloten en geïntimideerd. Ook zouden er meldingen zijn van racisme en homofobie. "We hebben berichten binnengekregen dat sommige fans compleet onacceptabel zijn bejegend door andere fans tijdens de Grand Prix van Oostenrijk", meldt de Formule 1.

"We nemen deze berichten zeer serieus en hebben het aangekaart bij de organisatie en de beveiliging. We zullen ook uitvoerig in gesprek gaan met de mensen die deze melding hebben gedaan. Dit gedrag is totaal onacceptabel en kan niet worden getolereerd."

Een paar berichten op de social media brachten een sneeuwbal op gang van klachten over het wangedrag van sommige toeschouwers in Spielberg. Op het Oostenrijkse circuit waren zondag zo’n 105.000 toeschouwers aanwezig en 60.000 daarvan waren Nederlanders, die het circuit een oranje tint gaven. De meeste daarvan gedroegen zich voorbeeldig, maar een minderheid waande zich op vakantie in Lloret de Mar of Chersonissos. Getuigen vertellen hoe een jonge ijsverkoopster constant werd lastiggevallen door dronken mannen. Hoe vrouwen werden nageroepen met gezangen als “daar moet een piemel in”. Een meisje zegt dat haar kleedje werd omhooggetrokken en dat ze betast werd. Een zwarte kreeg het N-woord naar haar hoofd geslingerd. “Fans van Lewis Hamilton verdienen geen respect”, kreeg iemand te horen.

Dat soort seksistisch en racistisch gedrag kwam van een dronken minderheid, maar het gejuich toen Lewis Hamilton vrijdag crashte, was wel massaal. Even massaal als het boegeroep toen Max Verstappen vorige week in Silverstone uit zijn auto stapte. Soortgelijke incidenten zijn er wel vaker geweest rond F1-races, maar nooit zo massaal en zo erg. De F1 en de FIA hebben zaterdag dan ook gereageerd. 

De Formule 1 heeft de promotor van de Grand Prix van Oostenrijk erop gewezen dat meerdere Formule 1-fans dit weekend op de Red Bull Ring melding hebben gemaakt van intimidatie.

De Formule 1 veroordeelt dat: “Dit is onacceptabel en wordt niet getolereerd.”

Ook Lewis Hamilton kroop in zijn pen:

“Gedegouteerd en ontgoocheld te horen dat sommige fans geconfronteerd worden met racistisch, homofoob en grof gedrag. Een GP bijwonen mag nooit een bron van angst of pijn zijn. Races moeten veilig zijn voor iedereen. Als je dit ziet, meld het dan aan de security en F1. We kunnen dit niet laten gebeuren.”

Max Verstappen was het voor één keer eens met zijn rivaal van vorig jaar.

“Dit zijn geen echte fans van Formule 1. Ze genieten niet van wat er nu gebeurt. We hebben nu een hoop goede coureurs die met elkaar strijden, hoe dikwijls kan je dat meemaken? Maar zij kunnen dat niet waarderen en dat is jammer. Die mensen houden niet van de sport. Ik heb een paar schokkende dingen gelezen. Een normaal mens moet toch beseffen dat hij zich zo niet kan gedragen. Soms is het tijd om naar bed te gaan en niet door te gaan met drinken. Met alcohol op kan je stomme dingen doen, maar dat is geen excuus.”

Sebastian Vettel riep de F1 op om de betrokken supporters levenslang uit de F1 te verbannen. 

Autocoureur Sebastian Vettel vindt dat Formule 1-fans die zich te buiten gaan aan racistische, seksistische en homofobe beledigingen een levenslange schorsing verdienen.

"Wie deze mensen ook zijn, ze zouden zich moeten schamen en ze zouden voor het leven verbannen moeten worden van race-evenementen", zei de Duitse viervoudig wereldkampioen.

Het waren met name Nederlandse autosportfans die zich afgelopen weekeinde misdroegen tijden de Grote Prijs van Oostenrijk op de Red Bull Ring. Naar schatting 50.000 supporters van Max Verstappen waren aanwezig. De Formule 1 en ook team Red Bull van wereldkampioen Verstappen veroordeelden het wangedrag en noemden het onaanvaardbaar.

"Ik denk dat er geen enkele tolerantie moet zijn voor deze zogenaamde fans", zei Vettel.

Max Verstappen was ook helemaal niet te spreken over de misdragingen.

"Ik heb dingen gelezen die schokkend waren. Dit is duidelijk niet oké en dit zou niet mogen gebeuren. Maar ik zou dit niet eens hoeven zeggen, want een normaal mens gedraag zich zo niet", zei de Nederlander. "Ik denk dat de veiligheid wel kan worden verbeterd, misschien met meer ordebewakers. Maar vergeet ook niet dat de fans na de races feest vieren en alcohol drinken. Het is geen excuus, maar als je alcohol drinkt, kun je domme dingen doen."

In RTL Boulevard sprak ook oud-autocoureur Robert Doornbos zich uit tegen de fans, zie video.

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco