Het is niet altijd duidelijk wanneer er sprake is van ongewenste omgangsvormen. Daarom is het belangrijk dat u en uw werknemers zich hiervan bewust zijn. Wat voor de één ongewenst is, is voor de ander jn. Wat voor de één ongewenst is, is voor de ander wellicht een grapje. Maar de gevolgen kunnen enorm zijn. |
Door de rel bij televisieprogramma The Voice of Holland staat ongewenst gedrag in een professionele omgeving ineens weer volop in de belangstelling. Het Landelijk Instituut Vertrouwenspersonen merkt dat aan het toegenomen aantal telefoontjes om advies. Stel op het werk een gedragscode in, tipt directeur André Kreuze. Zaterdag werd bekend dat The Voice voorlopig wordt stilgelegd vanwege berichten over jarenlang seksueel wangedrag tegen deelnemers door bandleider Jeroen Rietbergen en jurylid en rapper Ali B. Rietbergen heeft inmiddels bekend. Tegen Ali B is aangifte gedaan. Hij ontkent de aantijgingen. Ook The Voice Kids en The Voice Senior stoppen voorlopig.
Bellen voor advies
Pesten en intimidatie
Gedragscode
"Echt, ik zie toch wel veel organisaties waar de directie standaard zegt: Bij ons gebeurt dat niet. Landelijke cijfers en onderzoeken tonen heel andere dingen aan."
1. Stel een gedragscode op, waarin bepaald is hoe medewerkers met elkaar omgaan. Welke normen en waarden gelden er? En wat wordt er verwacht van de directie of het management?
2. Zorg voor opvang, begeleiding en nazorg van de medewerker door een vertrouwenspersoon die makkelijk benaderbaar, onafhankelijk en deskundig is, en die kan helpen bij het vinden van een oplossing.
3. Stel een klachtenregeling en een klachtencommissie in. Wat moet een medewerker doen die ervaart dat de gedragscode wordt overtreden of zich niet meer veilig voelt? Waar kan hij of zij terecht en hoe lopen de routes? De onpartijdige klachtencommissie hoort beide kanten en zorgt voor een advies of aanbeveling aan de directie.
4. Pak de dader aan. Wie zich schuldig maakt aan ongewenste omgangsvormen verdient een passende maatregel. Denk aan een berisping, een formele waarschuwing, een schorsing of ontslag.
5. Geef voorlichting en instructie, zodat medewerkers weten wat het bedrijf doet om ongewenst gedrag tegen te gaan en wat ze kunnen doen als ze ermee te maken krijgen.
Bron: Brochure Ongewenste omgangsvormen van de Arbeidsinspectie
Bron RTV Utrecht
Kenniscentrum Pesten per doelgroep
Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.
Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:
► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Schooldirectie & MT / Anti-pest coördinator / Leerkracht / Mentor / Ouderraad & MR
- Leerlingen & opvoeders: Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Bestuurders / Coaches, Trainers & Begeleiders / (Top)Sporters & Scheidsrechters
- Jonge leden & ouders Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het Werk
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Directie en bestuurders / HRM / MT en Leidinggevenden / Medewerkers / Ondernemersraden / Vertrouwenspersonen
► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra
Breng snel een bezoekje aan ...
► Kenniscentrum (Klassiek) Pesten
► Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)
► Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets / Handleidingen / Lesmaterialen / Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken
► Ik word gepest, wat kan ik doen