Met een publiekscampagne voor ouders, betere controle van de leeftijd en andere maatregelen wil het kabinet kinderen en jongeren online beter beschermen. De plannen staan in een brief aan de Tweede Kamer. Dat meldt de NJi.
In het najaar begint een meerjarige publiekscampagne om ouders te helpen bij de mediaopvoeding, zodat kinderen kunnen leren goed om te gaan met apps en websites. Dit jaar gaat de campagne vooral over de effecten van langdurig online zijn. Het is de bedoeling ouders hulpmiddelen te bieden om te bepalen wat een gezond gebruik is van digitale producten en diensten. Later komt er ook aandacht voor onderwerpen als onbetrouwbare online informatie en de persoonlijke gegevens die apps verzamelen.
Leeftijd controleren
Verder werkt het kabinet aan een mogelijkheid om te zien of websites en apps op een betrouwbare manier de leeftijd van hun gebruikers controleren. Met een goede controle kunnen zij voorkomen dat kinderen en jongeren online dingen tegenkomen die niet geschikt zijn voor hun leeftijd. Het kabinet wil eind dit jaar duidelijk hebben hoe het eisen kan stellen aan deze leeftijdscontrole.
Landelijk expertisecentrum voor meldpunten
Ook komt er een landelijk expertisecentrum voor de al bestaande meldpunten voor bijvoorbeeld online pesten, discriminatie en sexting. Die meldpunten kunnen daar hun kennis en expertise uitwisselen en bundelen. Verder komen er instrumenten, zoals een keurmerk, om de kinderrechten in online producten en diensten beter te beschermen.
Jongerenpanel
Het kabinet wil jongeren betrekken bij de uitwerking van deze plannen. Daarvoor richt het samen met UNICEF Nederland een jongerenpanel op.
Bron: Nationale Onderwijsgids
Kenniscentrum Pesten per doelgroep
Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.
Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:
► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Schooldirectie & MT / Anti-pest coördinator / Leerkracht / Mentor / Ouderraad & MR
- Leerlingen & opvoeders: Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Bestuurders / Coaches, Trainers & Begeleiders / (Top)Sporters & Scheidsrechters
- Jonge leden & ouders Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het Werk
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Directie en bestuurders / HRM / MT en Leidinggevenden / Medewerkers / Ondernemersraden / Vertrouwenspersonen
► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra
Breng snel een bezoekje aan ...
► Kenniscentrum (Klassiek) Pesten
► Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)
► Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets / Handleidingen / Lesmaterialen / Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken
► Ik word gepest, wat kan ik doen