Nigeriaanse hackers gebruiken TikTok naaktfilter voor oplichting | Stop Pesten NU

084-8340086

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Nigeriaanse hackers gebruiken TikTok naaktfilter voor oplichting

Het Computer Security Incident Response Team van de Nigeriaanse communicatiecommissie waarschuwt voor mogelijke hackers die misbruik maken van de ‘Invisible Challenge’ op TikTok. Het apparaat dat je gebruikt kan door de filter besmet raken met een virus.

Gevaarlijke video's TikTok 

Het NCC-CSIRT adviesbureau deelt dat hackers misbruik hebben gemaakt van een trend op TikTok, genaamd de Invisible Challenge. Dit is een lichaamsfilter dat je naakte lichaam bedekt. De challenge houdt in dat TikTok-gebruikers zichzelf naakt filmen en vervolgens het filter gebruiken om hun lichaam te bedekken.

Hackers uploaden video’s op TikTok met de link naar de software waarvan ze beweren dat ze de effecten van het filter kunnen omkeren en je daardoor het naakte lichaam ziet van de persoon op de video. De link heet ‘unfiltered’.

Persoonlijke gegevens

Degenen die op de link klikken en proberen de software te downloaden, zijn vervolgens geïnfecteerd met een virus. Dit virus is in staat om verschillende persoonlijke gegevens van je te verzamelen. Denk aan toetsaanslagen, screenshots, netwerkactiviteiten, wachtwoorden, financiële gegevens en mails.

Dit is niet het enige waar de hackers bij kunnen. Ook zorgt het virus ervoor dat hackers screenshots en video-opnames kunnen verzamelen zonder dat je het doorhebt. Daarnaast kan je camera of microfoon in het geheim geactiveerd worden.

Voorkomen

Het NCC-CSIRT team heeft een aantal tips verzameld om virussen te voorkomen. Deze adviezen zijn handig bij zowel de Invisible Challenge als andere aanvallen buiten TikTok om.

Hoe voorkom je het? Klik ten eerste niet op verdachte links. Installeer daarnaast een antivirussoftware op je apparaten en controleer regelmatig je apps. Zie je apps waarvan je je niet herinnert dat je ze hebt geïnstalleerd? Verwijder ze dan meteen en zorg ervoor dat je gebruikmaakt van een sterk wachtwoord.

 

Bron Linda

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco