'Matthijs van Nieuwkerk is echt niet 't enige Hilversumse heethoofd hoor' | Stop Pesten NU

084-8340086

'Matthijs van Nieuwkerk is echt niet 't enige Hilversumse heethoofd hoor'

De dag die je wist dat zou komen is hier. Na vijf maanden diepgravend onderzoek pakt ‘De Volkskrant’ behoorlijk uit met een explosief artikel over een net zo explosieve Matthijs van Nieuwkerk tijdens z’n jaren als presentator van ‘De Wereld Draait Door’.

En die talloze aantijgingen liegen er niet om. Structureel grensoverschrijdend gedrag door Matthijs, dankzij talloze woede-uitbarstingen. Vijftig medewerkers klagen over schreeuwen, vernedering en intimidatie. Een constant gevoel van onveiligheid op de werkvloer, met in sommige gevallen psychische problemen of angststoornissen tot gevolg.

Ik vond ’t schrikken toen het volledige artikel eindelijk online verscheen. Maar dan vooral door de omvang van de gebeurtenissen en het enorme aantal gevallen. Dat het in de tv-wereld niet ongebruikelijk is om medewerkers als stuk vuil te behandelen was dan weer géén nieuws voor mij.

Want tja, het lijstje Hilversumse heethoofden dat Bert van der Veer gisteren oplepelde in Op1 kende ik óók al. Rob Out, Rudi Carrell en Joop van den Ende. Over de bekende ‘waar gehakt wordt vallen spaanders-methode’ kunnen talloze stagiaires meepraten ben ik bang. Binnen en buiten de tv-wereld overigens.

Het gaat me dan ook wat ver om Matthijs van Nieuwkerk nu als de kop-van-jut in te zetten met wat er allemaal mis gaat in de media. Er had vooral véél eerder ingegrepen moeten worden door de programmaleiding van de NPO. Die hebben namelijk jarenlang een andere kant opgekeken. Omdat de kassa vijftien seizoenen lang flink bleef rinkelen uiteraard.

De treurige situatie rondom De Wereld Draait Door staat niet op zichzelf. Hilversum barst uit z’n voegen van de eikelige ego’s. Die het nu óók behoorlijk heet onder de voeten begint te worden, denk ik. En zich dus eens flink achter hun oren moeten krabben. Dat ze eens goed in de spiegel kijken en zich hardop afvragen welke lijken er bij hén zomaar uit de kast kunnen vallen.

Laat dit vooral een les zijn voor ons allemaal, tv-mensen of niet. De wereld mag dan nog steeds elke seconde van de dag doordraaien, een echt gezelligere plek begint het er niet op te worden. Een giftig werkklimaat accepteren we tegenwoordig niet meer, maar er is echt nog meer dan genoeg werk aan de winkel.

 

Bron Linda

 

Het herkennen van pesten is van groot belang in de problematiek rondom de aanpak van (pest)gedrag. Pesten gebeurt overal! Als manager is het belangrijk de emotionele en de financiële gevolgen van getreiter op het werk niet te onderschatten. Het aantal medewerkers dat zich ziek meldt, of minder presteert in hun werk is groot. Sommige fijne werknemers (collega's) besluiten zelfs ontslag te nemen omdat zij niet willen werken in een giftige omgeving. 

  • Jaarlijks 500.000 werknemers slachtoffer van pesten op de werkvloer 1:8 (TNO)
  • Pesters & meelopers kosten werkgevers veel geld, leed & schade
  • 4 miljoen extra verzuimdagen p.j., totaal geschatte kosten 2,3 miljard euro
  • 900 miljoen p.j., 2,2 miljard euro p.j. psychosociale arbeidsbelasting (zoals loonkosten)
  • Maatschappelijke kosten: ziekte, verzuimbegeleiding, hoger personeelsverloop, imagoschade​ 

► Navigeer snel naar de informatie - Kenniscentrum Pesten voor Werkgevers

    Wat is Pesten op het werk?

    Pesten op het werk is herhaald, onredelijk gedrag gericht tegen een medewerker of een groep medewerkers dat een risico vormt voor de gezondheid en veiligheid. Pesten omvat niet redelijke managementpraktijken of prestatiebeheer, die op een redelijke manier worden uitgevoerd. Pesten kan de vorm aannemen van verbaal, fysiek, emotioneel, sociaal en/of seksueel misbruik. Het kan face-to-face gebeuren of via kanalen zoals sociale media, internetchatrooms, e-mail, sms, telefoon en videoconferentie.

    Pesten valt onder de zogenoemde psychosociale arbeidsbelasting. Pesten kan leiden tot stress en ziekteverzuim en uiteindelijk tot langdurige uitval en mogelijk zelfs arbeidsongeschiktheid. Werknemers die worden gepest op het werk raken gedemotiveerd. Als zij uitvallen, is de stap terug naar werk extra moeilijk. Voor de werknemer is dat een hele vervelende situatie. En het kost u als werkgever veel geld.

    De pester maakt gebruik van (een combinatie van)

    • Woorden (verbaal) gesproken (face-to-face of per telefoon) geschreven (per brief, e-mail, sms, social media)
    • Gebaren, gezichtsuitdrukkingen (non-verbaal)
    • Direct lichamelijk contact (fysiek) 

    Voorbeelden pesten op het werk​

    • Belachelijke maken of beledigende taal, beledigingen, spot, imiteren, sarcasme of intimiderende opmerkingen.
    • Het verspreiden van gemene toespelingen of geruchten over een persoon en/of zijn haar privéleven.
    • Plagen of zogenaamde praktische grappen (streken) vooral nadat de beoogde persoon bezwaar heeft gemaakt.
    • Agressief gedrag, zoals: fysieke agressie, schreeuwen, vloeken, intimidatie
    • Roddelen.
    • Bellen of brieven of e-mails versturen die bedreigend, beledigend of vernederend zijn.
    • Inmenging in of schade aanbrengen aan eigendommen van een persoon.
    • Zinloze taken geven of onterecht slechte beoordeling.
    • Herhaaldelijk bekritiseren of opmerkingen maken die bedoeld zijn om een ​​persoon in diskrediet te brengen, te ondermijnen of hun werk devalueren.
    • Iemand opzettelijk niet groeten, negeren, buitensluiten van werkgerelateerde of studiegerelateerde evenementen, sociale activiteiten of netwerken.
    • Opzettelijk werkgerelateerde / studiegerelateerde informatie of middelen achterhouden of verstrekken.
    • Onjuiste informatie doorgeven of belangrijke informatie juist niet doorgeven aan een persoon.
    • Een student met lage cijfers of een medewerker op ongepaste wijze bedreigen met ontslag, disciplinaire maatregelen of degradatie.
    • Onrealistische baanveranderingen, waaronder te veel of te weinig werk, onredelijke deadlines of werkdoelen, of taken onder of ver boven het vaardigheidsniveau van een persoon.
    • Een persoon onderwerpen aan constant toezicht of overdreven gedetailleerd toezicht en ongerechtvaardigd controleren van de prestaties.
    • Toegang weigeren tot opleiding en ontwikkeling of carrièremogelijkheden zonder rechtvaardiging. 
    Doelgroep: 
    Pesten op het werk

    Tip van de redactie

    Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

    ► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

    ► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

    ► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

    ► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

    Tip Stop Pesten Nu

     

    Breng snel een bezoekje aan ...

    Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

    Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

    Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

    ► Ik word gepest, wat kan ik doen

     

     

    Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

    CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco