Onaanvaardbaar gedrag Rijleraar ontslagen na amicale appjes met jonge vrouwelijke leerlingen | Stop Pesten NU

084-8340086

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Onaanvaardbaar gedrag Rijleraar ontslagen na amicale appjes met jonge vrouwelijke leerlingen

Een instructeur van een rijschool in Amstelveen is zijn baan kwijtgeraakt wegens te amicale contacten met meerdere jonge vrouwelijke leerlingen. De man zegt niets verkeerd te hebben gedaan, maar volgens de rijschool was zijn gedrag onaanvaardbaar.

De 36-jarige instructeur werkte sinds 2016 voor de Noord-Hollandse rijschool. In de zomer van 2019 ontving zijn werkgever een klacht van een leerlinge. Volgens de vrouw zou de rijleraar haar meerdere keren in de lesauto en per app hebben gevraagd om samen uit te gaan. Ook zou hij hebben voorgesteld bij haar te slapen.

Waarschuwing

De rijschool sprak de man daar in gesprekken op aan, en gaf hem een schriftelijke waarschuwing dat 'persoonlijke toenadering jegens cursisten' niet waren toegestaan en ontslag op staande voet tot gevolg konden hebben.

In het voorjaar van 2021 raakte de man besmet met het coronavirus, en was daar ernstig ziek van. Na herintreding kreeg hij in oktober weer een terugval, waardoor hij opnieuw volledig arbeidsongeschikt raakte.

Nieuwe klacht

Terwijl de man ziek thuiszat, beklaagde een moeder van een 17-jarige leerlinge zich in november vorig jaar bij de rijschool over appjes die de instructeur aan haar dochter had gestuurd. De man had haar onder meer gevraagd naar haar kleding en drankgebruik, en gezegd dat hij zich tijdens de rijles soms verveelde. Na de man over de melding te hebben gehoord, ontsloeg het bedrijf hem op staande voet. Volgens de werkgever is het 'ontoelaatbaar en onaanvaardbaar' dat een rijleraar zijn leerlingen amicaal benadert, en moet de rijschool de belangen van haar minderjarige, kwetsbare leerlingen beschermen.

'Onschuldige grapjes'

De rijleraar vond echter dat hij niets verkeerds had gedaan, en stapte naar de rechter om zijn baan terug te krijgen. Volgens de man betrof het voorval in 2019 enkele onschuldige grapjes om samen een film te kijken. De schriftelijke waarschuwing van zijn werkgever zou hij hebben ondertekend omdat hij geschrokken was van de beschuldiging. Van seksuele intimidatie of grensoverschrijdend gedrag zou geen sprake zijn geweest.

App-verkeer

Ook de contacten met de leerlinge eind 2021 waren volgens de rijleraar 'onschuldig en allerminst intimiderend'. Uit later overlegd app-verkeer met verschillende leerlingen zou blijken dat dergelijke berichtjes vaak teruggrepen op gesprekken tijdens de rijlessen. Gezien de leeftijd van de cursisten ging het daarbij vaak over alcohol of feestjes, maar werden nooit ongewenste toespelingen gedaan.

Volgens de instructeur is het bij rijscholen bovendien niet ongebruikelijk om op een amicale manier met leerlingen om te gaan. De man vermoedde dat het bedrijf van hem af wilde, omdat zijn werkgever zou denken dat hij niet echt ziek was.  

Oordeel kantonrechter

Uit een onlangs openbaar geworden uitspraak blijkt dat de Amsterdamse kantonrechter het maar gedeeltelijk met de rijleraar eens was. Evenals de werkgever vindt de rechter de inhoud van de betreffende berichten 'niet passend'.

"De instructeur heeft verschillende jonge leerlingen herhaaldelijk, en geregeld in het weekend of laat in de avond, berichten gestuurd die geen enkel verband houden met de rijlessen", aldus de uitspraak. "Met name de appjes waarin hij informeert naar het alcoholgebruik en het uitgaansgedrag van zijn leerlingen, kunnen niet door de beugel."

Te zware straf

Mede omdat de rijinstructeur in de betreffende berichten geen seksuele toespelingen maakte, niet aantoonbaar buiten werktijd met leerlingen afsprak en al vijf jaar naar tevredenheid voor de rijschool werkte, oordeelde de kantonrechter echter dat een ontslag op staande voet een te zware straf was.

Wel mocht de rijschool de arbeidsovereenkomst van de kantonrechter op een gewone manier ontbinden. Vanwege de duur van de ontslagprocedure en de opzegtermijn moest de werkgever de rijleraar uiteindelijk nog ruim vijf maanden salaris betalen.

 

Bron RTL Z

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco