Onderzoek gestart naar ‘financiële afpersing met naaktvideo’s onder jongens t/m 26 jaar oud | Stop Pesten NU

084-8340086

Onderzoek gestart naar ‘financiële afpersing met naaktvideo’s onder jongens t/m 26 jaar oud

Helpwanted.nl, is sinds kort onderdeel van het Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM), in samenwerking met Slachtofferhulp Nederland een onderzoek gestart naar ‘financiële afpersing met naaktvideo’s onder jongens t/m 26 jaar oud’. De oproep om mee te doen met het onderzoek heeft al veel media aandacht ontvangen. 
 
Zie bijvoorbeeld de volgende Links: 
 
NOS
 
FunX
 

Onderzoek naar financiële afpersing met naaktvideo’s

Ben jij als jongen financieel afgeperst met naaktbeelden en wil je ons helpen de hulpverlening van jongens die financieel zijn afgeperst te verbeteren? 

Helpwanted.nl, onderdeel van het Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM), is gestart met een onderzoek naar financiële afpersing met naaktvideo’s of –foto’s onder jongens tot en met 26 jaar. Dit onderzoek doen wij naar aanleiding van de onverminderd hoge cijfers van financiële afpersing onder jongens.
Net als in 2017 waren 79% van de meldingen bij Helpwanted.nl van financiële afpersing gemaakt door jongens. Slachtoffers werden zonder hun medeweten gefilmd nadat zij verleid waren tot het hebben van seksueel online contact. Daarna werd er gedreigd het beeldmateriaal online te plaatsen, tenzij zij zo snel mogelijk een som geld overmaakten.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met Slachtofferhulp Nederland en financieel ondersteund door Stichting Achmea Slachtofferhulp en Samenleving. Het voornaamste doel van dit onderzoek is om meer inzicht te krijgen in de verschillende aspecten van financiële afpersing met naaktvideo’s of -foto’s. Wat is de relatie tussen het slachtoffer en de afperser? Op welke platforms vindt de afpersing het vaakst plaats? Wat is de aangiftebereidheid van jongens? Wat voor invloed hebben campagnes van online seksueel misbruik op jongens? Hoe voelen ze zich naderhand? Kunnen ze hun gevoelens uiten naar vrienden, familie en hulpverlenende organisaties?

Uitkomsten van dit onderzoek zullen gebruikt worden om de zorg –en hulpverlening van online seksueel misbruik te verbeteren. Verder hopen Slachtofferhulp Nederland en Helpwanted.nl de maatschappelijke discussie op gang te brengen dat óók jongens slachtoffer zijn van online seksuele afpersing.

Wil jij meedoen? Vul dan anoniem onze vragenlijst in.

Mocht je vragen hebben over dit onderzoek mail dan naar: onderzoek@eokm.nl

Ben jij financieel afgeperst en wil je weten wat jij hiertegen kunt doen of wil je er met iemand over praten? Neem dan contact op met een medewerker van Helpwanted.nl via de chat of kijk op de website van Helpwanted.nl voor hulp en tips bij financiële afpersing.

Meer informatie over het onderzoek vindt u op: www.eokm.nl/onderzoek 
 

Sextortion

 

Deze video is mede mogelijk gemaakt door StoryMe.

 

‘Sextortion’ betekent dat iemand wordt gechanteerd en afgeperst met naaktbeelden die van hem of haar zijn gemaakt, bijvoorbeeld via de webcam. ‘Sextortion’ is een samentrekking van de Engelse woorden ‘sex’ en ‘extortion’, wat afpersing betekent. Vaak dreigt de afperser de opgenomen beelden door te sturen naar vrienden of familie, tenzij het slachtoffer geld naar de afperser overmaakt. We spreken daarom ook wel van ‘financial sextortion’. Bekijk hier het stroomschema om te controleren of je slachtoffer bent en wat je kunt doen.

 

Zelf slachtoffer geworden van sextortion? Dit kun je doen:

  • Blokkeer en verwijder de persoon die jou afperst overal. Ga niet in op de bedreigingen.
  • Maak geen geld over! Je krijgt geen enkele garantie dat de beelden niet online worden gezet en de kans is groot dat ze nog meer geld willen.
  • Controleer welke gegevens de dader van jou heeft en verander die. Mocht diegene bijvoorbeeld jouw Skype gegevens hebben, verwijder jouw Skype account. Datzelfde geldt voor jouw e-mailadres, Facebook account, telefoonnummer, etc. Mocht je jouw social media account echt niet willen verwijderen, deactiveer deze dan voor in elk geval 2 weken.
  • Controleer de instellingen van al jouw social media accounts. Zorg er voor dat onbekenden jouw profiel niet kunnen bekijken. Maak ook je vriendenlijst onzichtbaar voor anderen. Hoe je dit kunt doen kan je hier vinden.
  • Rapporteer het profiel van degene die jou afperst via social media. Tips hiervoor vind je hier. Facebook heeft een apart meldformulier voor sextortion waar je het profiel van de afperser kunt rapporteren. Deze kun je hier vinden.
  • Doe aangifte bij de politie. Afpersing (eigenlijk heet dit ‘afdreiging’) is strafbaar. Neem zoveel mogelijk informatie mee over degene die jou afperst. Denk hierbij aan chatgesprekken, telefoonnummer, naam, username op Skype en rekeningnummer. Wanneer de beelden online zijn gezet kan er ook sprake zijn van smaad. Dit houdt in dat jouw imago wordt aangetast doordat de beelden online zijn gezet.
  • Als je toch geld hebt overgemaakt, neem dan contact op met de bank of het wisselkantoor (bijvoorbeeld Western Union) waar je dit hebt gedaan. Laat de bank weten wat jou is overkomen, en wie degene is die jou probeert af te persen. Mogelijk kan de bank een onderzoek naar deze persoon instellen. Neem hier contact op met Western Union.
  • Stel een Google Alert in op je naam of andere informatie die diegene van jou heeft. Denk aan jouw Facebook account, jouw e-mailadres, jouw Skype username. Je krijgt dan bericht van Google wanneer er ergens op internet iets over jou wordt geplaatst met één van die gegevens erbij, bijvoorbeeld de naaktbeelden. Doe dit hier.
  • Zoek jezelf regelmatig op internet. Mocht het om een foto gaan, dan kan je ook via Tineye zoeken.
  • Als de beelden toch online komen, dan kun je het beste zo snel mogelijk contact opnemen met de website en verzoeken om de beelden te verwijderen. Als je jonger bent dan 18 jaar, vermeld dat dan duidelijk in je bericht, en laat de website weten dat de beelden tegen jouw zin in geplaatst zijn.
 

 

 

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco