Onderzoek ontwikkeling en validatie van de inventaris van gepeste cognities (BCI) | Stop Pesten NU

084-8340086

Onderzoek ontwikkeling en validatie van de inventaris van gepeste cognities (BCI)

Pesten verhoogt het risico op sociale angst en kan symptomen van een posttraumatische stressstoornis (PTSS) veroorzaken. Volgens cognitieve modellen worden deze in stand gehouden door nutteloze overtuigingen, die daarom in cognitieve therapie worden beoordeeld en aangepakt. Dit artikel beschrijft de psychometrische validatie van een nieuwe maatstaf voor overtuigingen gerelateerd aan pestervaringen.

Methoden

In een online-enquête onder 1879 jongeren voordat ze aan de universiteit of hogeschool in Groot-Brittannië begonnen, rapporteerden 1279 een geschiedenis van pesten (N = 1279), en 854 beoordeelden hun instemming met overtuigingen over zichzelf en anderen gerelateerd aan pestervaringen en voltooiden symptoommetingen van sociale problemen. angst en PTSS gerelateerd aan pesten. Er werd een empirische structuur voor een inventarisatie van gepeste cognities opgesteld met behulp van verkennende en bevestigende factoranalyses en beoordeeld met behulp van modelfitstatistieken en tests van betrouwbaarheid en validiteit.

Resultaten

Vijftien items zijn geclusterd in vier thema’s: ‘gedegradeerd in de ogen van anderen’, ‘negatieve interpretaties van reacties op pesten’, ‘herkenbaar als slachtoffer van pesten’ en ‘sociale nederlaag’. De meting heeft een aanvaardbare betrouwbaarheid en validiteit en verklaart, rekening houdend met bestaande cognitieve metingen, extra variantie in de symptomen van PTSS, maar niet in de sociale angst.

Conclusies

De Bullied Cognitions Inventory (BCI) is een valide en betrouwbaar instrument voor het meten van cognities die verband houden met pesten. Het kan nuttig zijn bij therapie voor het identificeren en monitoren van nutteloze cognities bij mensen die gepest zijn.

Download het volledige onderzoek Research Development and Validation of the Bullied Cognitions Inventory 2023

Graham, B., Ehlers, A. Development and Validation of the Bullied Cognitions Inventory (BCI). Cogn Ther Res 47, 1033–1045 (2023). https://doi.org/10.1007/s10608-023-10412-6

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen