Ongeveer 60 procent van de slachtoffers hield psychische problemen over aan gepest worden | Stop Pesten NU

Ongeveer 60 procent van de slachtoffers hield psychische problemen over aan gepest worden

Pesten heeft vaak een grote impact op het slachtoffer, blijkt uit een grote CBS-enquête. Ongeveer 60 procent van mensen die zijn gepest zegt daar emotionele of psychische problemen aan te hebben overgehouden. Bij mensen die online én in de 'echte' wereld zijn gepest, ligt dat aandeel met driekwart nog hoger.

Mensen die gepest zijn zeggen onder meer minder vertrouwen te hebben in anderen (57 procent) of hebben depressieklachten (27 procent). Een op de twintig pestslachtoffers zegt dat ze lichamelijk letsel aan het pesten hebben overgehouden.

Homo's vaker gepest 

De peiling onder 173.000 mensen bevestigt ook dat homo's veel vaker worden gepest dan hetero's. Van de ondervraagde homoseksuele mannen gaf 5 procent aan in het afgelopen jaar te zijn gepest. Van de biseksuele vrouwen die meededen aan het onderzoek had 4,5 procent last van pesterijen, van de biseksuele mannen gold dat voor 3,9 procent.

Heteroseksuele mensen hebben aanzienlijk minder vaak last van pestgedrag. Van de mannen rapporteerde 1,3 procent pesterijen in de laatste 12 maanden, van de heterovrouwen 1,5 procent. Lesbiennes worden volgens het rapport ook vaker slachtoffer van pesten (2,6 procent van de ondervraagden uit deze groep).

Ongeveer een op de vijf slachtoffers gaf aan door het pesten last te hebben gekregen van angsten en/of paniekaanvallen. Vrouwen hebben dit soort klachten vaker dan mannen. Een kwart van de ondervraagden zei ook slaapproblemen te hebben gekregen door pesterijen.

Buurtgenoot als pestkop

Het onderzoek is gehouden onder Nederlanders van 15 jaar en ouder. De jongste groep werd het meest gepest, vooral door medescholieren of -studenten. Ouderen van 65 jaar en ouder die last hadden van pestgedrag, wezen meestal een buurtgenoot aan als dader.

"Pesten is een hardnekkig fenomeen dat breed in de maatschappij voorkomt", schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek in het rapport. Onder pesten verstaan de onderzoekers onder meer vervelende opmerkingen, buitensluiting, treiteringen, uitlachen en vormen van agressie. Volgens het onderzoek heeft pestgedrag in de 'fysieke wereld' vaker gevolgen voor het slachtoffer dan online pesten. Een combinatie van beide is doorgaans het ernstigst.

 

Bron RTL Nieuws

Doelgroep: 
Bejaarden
Kinderen en jongeren
Professionals
Sport en Vrije Tijd
Pesten op het werk
Ouders

Kenniscentrum Pesten per doelgroep

Doneer button

Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.

Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:

Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen