Ongewenst delen van naaktbeelden wordt 'seksueel misdrijf' | Stop Pesten NU

084-8340086

Ongewenst delen van naaktbeelden wordt 'seksueel misdrijf'

Misbruik van seksueel beeldmateriaal, zoals het ongewenst openbaar maken van seksfilmpjes en naaktfoto's, wordt een seksueel misdrijf. Hiermee wordt een wijziging gemaakt op de Wet seksuele misdrijven.

De Tweede Kamer heeft dinsdag ruim ingestemd met het voorstel tot wetswijziging van D66, ChristenUnie en SP. Kern van de Wet seksuele misdrijven is dat seks zonder wederzijdse instemming strafbaar is.

Misbruik van seksueel getint beeldmateriaal is strafbaar en geldt nu al als een misdrijf tegen de openbare orde. Dit omdat het invloed heeft op de persoonlijke levenssfeer van de betrokkene.

Volgens een ruime meerderheid van de Kamer is het ongewenst openbaar maken of delen van seksueel beeldmateriaal een seksueel misdrijf, en niet alleen een misdrijf tegen de openbare orde. Het heeft namelijk een negatieve invloed op iemands seksuele en geestelijke integriteit.

Maar deze wetswijziging betekent niet dat de maximumstraf voor misbruik van seksueel getint beeldmateriaal omhoog gaat. Wel wordt de positie van de slachtoffers met de wijziging verbeterd, omdat ze onder meer in aanmerking komen voor meer hulp.

Zo worden seksuele misdrijven behandeld door speciale zedenrechercheurs, waardoor rechtsbijstand van een zedenadvocaat mogelijk wordt voor slachtoffers.

'Een afschrikwekkende werking voor potentiële daders'

D66-Kamerlid Hanneke van der Werf hoopt dat de wetswijziging "een afschrikwekkende werking heeft voor potentiële daders".

Het wetsvoorstel moet nog door de Eerste Kamer, maar vanaf nu gaan politie en justitie zich al voorbereiden op de invoering, zo gaf justitieminister Dilan Yesilgöz al aan. De Kamer wil ook meer geld voor de politie, omdat de Kamer meer zedenzaken verwacht.

 

Bron Nu

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen