Oprichtster Stop Pesten Nu: ‘De definitie van pesten is veranderd’ | Stop Pesten NU

084-8340086

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Oprichtster Stop Pesten Nu: ‘De definitie van pesten is veranderd’

Het aantal jongeren dat slachtoffer wordt van pesterijen is ten opzichte van 2018 niet verder gedaald. Dat bracht demissionair Minister voor Onderwijs Arne Slob dinsdag naar buiten. Vanaf 2014 daalde het aantal gepeste jongeren. Patricia Bolwerk, oprichtster van Stichting Stop Pesten Nu, heeft hier een verklaring voor.

“Ik denk dat de hoeveelheid jongeren die gepest wordt wel gedaald is, vooral omdat er bij eerdere onderzoeken van het Nederlands Jeugdinstituut vooral van werd uitgegaan dat pesten meestal fysiek is”, zegt Bolwerk. “Wij zijn als organisatie veel bezig geweest mensen ervan bewust te maken dat pesten veel meer inhoudt: mensen buitensluiten, negeren en chanteren telt ook als pesten.” Sinds 2010 zet Stichting Stop Pesten Nu zich in om pesten bespreekbaar te maken en te voorkomen.

Volgens Bolwerk is bewustwording daarbij de eerste stap: “Doordat er veel interviews over pesten op tv en radio komen, komen meer mensen naar voren met zoiets van ‘ik word gepest’.” De oprichtster van de stichting denkt dat de blik op pesten iets is dat van generatie op generatie wordt overgedragen: “We hebben altijd een soort opstart nodig om tot bepaalde inzichten te komen. Dat was bij discriminatie ook zo. Als je dat bewustzijn vergelijkt met een aantal jaar geleden is er een groot verschil.”

Bolwerk vertelt verder: “In de afgelopen vijf jaar zijn voor veel mensen al veel onwaarheden ontkracht. Het maakt je niet sterker en het zorgt er niet voor dat je je plek in de groep kent. Het maakt alleen je eigenwaarde kapot.”

Bolwerk heeft ook plannen om pesten te voorkomen: “De beste oplossing is leerkrachten hierover opleiden en gepeste jongeren laten weten dat zij erover kunnen praten.” Er bestaan echter nog steeds misconcepties over pesten. Hieronder zijn enkele voorbeelden te vinden:

Bron

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco