Pesten op school: hoe herken ik dat mijn kind de pester is? | Stop Pesten NU

084-8340086

Pesten op school: hoe herken ik dat mijn kind de pester is?

Er wordt nog steeds veel gepest op school. In een klas van 27 leerlingen worden gemiddeld drie kinderen gepest. Hoe weet je dat jouw kind pest? Volgens de onderzoeken door GGD's en het RIVM worden jongens en meisjes even vaak gepest. Toch zijn het minder vaak meisjes die de rol van de pester aannemen. Een kind dat pest is vaak zelf onzeker of moet frustraties uiten van thuis.

Hoe herken ik dat mijn kind pest?

Volgens pedagoog Krista Okma herken je op verschillende manier dat je kind pest: 

  • Het kind gedraagt zich gefrustreerd
  • Er is soms sprake van agressief gedrag
  • Hij of zij toont minder empathie
  • Het kind zit niet goed in zijn vel
  • Ook buiten school vertoont hij of zij pestgedrag, bijvoorbeeld op straat of op een verjaardag

Bij wat oudere kinderen, die bijvoorbeeld al op de middelbare school zitten, is hetzelfde gedrag te herkennen. Het verschil tussen de twee leeftijdsgroepen is volgens Omka dat we bij middelbare scholieren meer verwachten dat ze zich empathisch gedragen. Daarom valt het in deze leeftijdscategorie meer op wanneer het kind de pester is.

Wat kun je doen als ouder?            

Maar als je dan herkent dat je kind pest, wat moet je dan doen? Okma zegt dat de empathie geoefend kan worden. "Doe iets kwetsends en bespreek dan met je kind hoe dat voelt. Laat de effecten zien", vertelt ze. Zorg daarnaast dat het onderwerp altijd bespreekbaar is voor het kind. "Begin zelf over pesten op school. Vraag of er wel eens gepest wordt", legt Okma uit. Op die manier weet het kind dat het erover kan praten.

Als je er als ouder achter bent gekomen dat je kind pest, ga dan ook met de ouders van het slachtoffer en het slachtoffer zelf om tafel. Hoe moeilijk dat ook is. "Ga het gesprek aan", zegt Okma. "Zorg dat er een onafhankelijk persoon bij is, een leraar of een trainer bij de sportclub. Op die manier ontstaan er niet twee kampen en reageer je minder uit emotie."

Schuldvraag

De school heeft een rol in het pesten op school, maar een ouder ook. Neem een actieve rol aan als ouder. Leer je kind om goed met anderen om te gaan. Het kind moet weerbaar gemaakt worden, zegt Okma. Een kind moet namelijk stevig in zijn schoenen staan, wil hij of zij niet in de rol van slachtoffer of pester vervallen. Het is ook goed om te weten dat het niet per definitie de schuld van de ouders is als het kind pest. Het kan ook aan het kind zelf liggen, zegt Okma.

Een eerste reactie van de ouders is ook vaak dat het niet waar is dat hun kind pest, laat Stichting Stop Pesten Nu weten. Het betekent niet dat je kind slecht is, maar wel dat het kind iets slechts doet op dat moment. Bespreek het met je kinderen, adviseert de stichting, want zij kunnen er zelf later ook last van hebben dat ze hebben gepest. 

 

 

Bron Editie NL

Doelgroep: 
Ouders

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco