Ruim 24 duizend werknemers onveilig bij de Belastingdienst, Douane en Toeslagen. Het probleem is niet urgent genoeg aldus ADR | Stop Pesten NU

084-8340086

Ruim 24 duizend werknemers onveilig bij de Belastingdienst, Douane en Toeslagen. Het probleem is niet urgent genoeg aldus ADR

Ik ben zo ontzettend boos op het ADR. Ruim 24.000 werknemers (43%) hebben last van pesten, buitensluiten, seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik bij de Belastingdienst, Douane en Toeslagen (in 2022) blijkt uit onderzoek.

"Wij erkennen het belang van dit probleem, maar het wordt nog steeds niet als urgent beschouwd."

Algemeen Directoraat van Rijksvastgoed en Bedrijfsvoering (ADR)

Ik ben sprakeloos. Hoe kan je als werkgever zeggen 'wij erkennen het belang' maar het is 'niet urgent'? 43% van je personeelsbestand? Door het als 'nog steeds niet als urgent' te benoemen. Elke werkgever heeft de wettelijke plicht (Arbowet) om te zorgen voor een veilige werkomgeving voor de werknemers.

Beseft het ADR dat naast alle emotionele gevolgen voor de werknemers er ook grote (financiële) gevolgen zijn voor de werkgever

Pesten op werk heeft grote impact op de mensen die het overkomt en zorgt naar schatting jaarlijks voor vier miljoen extra verzuimdagen. Dat betekent 900 miljoen euro aan loondoorbetaling voor werkgevers en 4 miljoen verzuimdagen (onderzoek TNO in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid), plus kosten door:

  • verlies van productiviteit
  • verhoogd ziekteverzuim
  • hoog personeelsverloop (verlies expertise, extra kosten W&S)
  • juridische kosten
  • verlies van reputatie
  • verlies van vertrouwen

Voor alle medewerkers bij de Belastingdienst, Douane en Toeslagen die last hebben gehad van pesten en intimidatie (grensoverschrijdend gedrag)

Als je kunt, zou ik je aanbevelen om op zoek te gaan naar een goede werkgever. Jullie werkgever (ADR) zegt: "Wij erkennen het belang van dit probleem, maar het wordt nog steeds niet als urgent beschouwd." Een werkgever die het nog altijd niet urgent vindt wanneer ruim 24.000 werknemers in 2022 last hebben gehad van pesten en intimidatie (grensoverschrijdend gedrag). Ga op zoek naar een goede werkgever, een werkgever waar je veilig je werk kunt doen, waar pesten en intimidatie serieus worden aangepakt, zero tolerance. Jij verdient een veilige werkplek!

 

 

Als werkgevers moeten we onze verantwoordelijkheid nemen en het belang van een veilige werkomgeving niet onderschatten. Het is niet alleen onze morele plicht, maar ook in ons eigen belang om actie te ondernemen tegen pesten, intimidatie en andere vormen van grensoverschrijdend gedrag. Het welzijn van onze medewerkers en de gezondheid van onze organisaties staan op het spel. 

Laten we nu actie ondernemen!

Met vriendelijke groet, Patricia Bolwerk Directeur Stichting Stop Pesten Nu

 

Bronnen

Doelgroep: 
Pesten op het werk

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen