'Sexting is normaal, het verder delen van die foto's niet' | Stop Pesten NU

084-8340086

'Sexting is normaal, het verder delen van die foto's niet'

Als bovenstaande video niet zichtbaar is bekijk deze dan via deze link

Stop met sexting. Dat is het opmerkelijke advies van de politie dat in het Algemeen Dagblad is verschenen. Het aantal gevallen van uitgelekte naaktbeelden neemt toe en de politie ziet steeds meer leed onder slachtoffers, waardoor het zich gedwongen voelt dit advies te geven. Tot voor kort gaf de politie geen negatief advies over sexting, maar werd er wel aangeraden dit uitsluitend in vertrouwde omgeving te houden.

Yuri Ohlrichs, seksuoloog bij het Rutgers Kenniscentrum staat niet achter die oproep. "Ik vind het heel goed dat de politie zich drukt maakt om seksuele gezondheid, maar in praktijk is dit advies niet houdbaar." Ohlrichs maakt zich bovendien zorgen dat slachtoffers nu mogelijk ook de schuldvinger op zich gewezen krijgen. "Als een jongen nu een naaktfoto verstuurt, die later door anderen verspreid wordt, dan zegt men: eigen schuld, de politie had je toch gewaarschuwd?"

We geven toch ook verkeersles?

"We moeten de gevolgen van verspreide naaktfoto's door sexting niet bagatelliseren", vervolgt Ohlrichs, "Maar tegelijkertijd kan je ook zeggen: koop geen fiets, want je kan een ongeluk krijgen. Dat doen we niet, in plaats daarvan geven we verkeerslessen op school."

De focus zou volgens Ohlrichs moet verschuiven van de slachtoffers naar de daders: de mensen die het beeldmateriaal verspreiden. "Juist het delen van foto's is fout. Het is heel belangrijk dat jonge mensen dat besef hebben. Jij bent niet de dader. Sexting is normaal en kan heel leuk zijn. Het is niet normaal om die foto's verder te delen."

Miljoen views op Dumpert

Nikki Lee Janssen is zo'n slachtoffer waar Ohlrichs over spreekt. De pikante beelden die zij voor haar vriend had gemaakt, werden door een hacker van haar Dropbox-account gestolen. Via Whatsapp en e-mail werd Janssen afgeperst door de hacker. 'Als je niet 3000 bitcoin overmaakt, gaat alle data online', stuurde de hacker naar Janssen en haar vriend. Het stel ging niet overstag en voor ze het wisten stonden de beelden op de site Dumpert.nl. "Het stond 36 uur online, totdat de beelden offline werden gehaald op aandringen van onze advocaat. Dat lijkt relatief snel, maar als het een miljoen views heeft gehaald, is het toch te laat", zegt Janssen.

"Dit was waar iedereen je altijd voor waarschuwt en waarvan je denkt: dit gaat mij nooit overkomen", zegt Janssen. "Je wilt onder de dekens kruipen en er niet meer onder vandaan komen. Je vertrouwt niemand meer. Je durft je nergens meer te vertonen." Een week geleden is de dader eindelijk opgespoord en gearresteerd. Hem hangt een gevangenisstraf van mogelijk vier jaar boven het hoofd.

Tips

Toch vindt Nikki Lee Janssen niet dat we moeten stoppen met sexting, zoals de politie adviseert. "Ik vind het totaal niet realistisch. Sexting kan hartstikke leuk en spannend zijn, maar je moet vooral veilig doen. Zoek uit welke apps veilig zijn, houd er rekening mee dat de cloud nooit veilig is en gebruik bij wachtwoorden altijd tweetrapsverificatie", zegt Janssen."Zorg daarnaast dat je niet herkenbaar op de foto staat. Dus niet je gezicht erop, maar ook niet je tatoeages, piercings of herkenbare moedervlekken."

Bron: Een Vandaag

 

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco