Pesten door collega's op de werkvloer komt vrij vaak voor. Er is echter ook een bijzondere vorm van systematisch pesten door de directie.
Pesten door collega's op de werkvloer komt vrij vaak voor. Er is echter ook een bijzondere vorm van systematisch pesten door de directie, die bedoeld is om medewerkers te kleineren of bang te maken. Heb je het gevoel dat je baas je op zijn hitlijst heeft staan? We hebben samengevat hoe je managementpesten kunt herkennen en wat je eraan kunt doen.
Tekenen van pesten door het management
- Taken worden je ontnomen
De taken waarvoor je verantwoordelijk bent en die je in staat stellen echt te laten zien waartoe je in staat bent, worden je ontnomen. In plaats daarvan krijg je triviale taken, die saai zijn en geen verband houden met je capaciteiten of kwalificaties.
- Je werkdruk wordt voortdurend verhoogd
In tegenstelling tot het eerste punt, is een van de pesttactieken van het management om u massaal te overladen met werk. Je krijgt steeds meer taken, die ofwel niet realistisch haalbaar zijn, ofwel onmogelijk kunnen worden voltooid binnen de gestelde deadline. Het gevolg is dat u uw werk gewoon niet meer kunt doen.
- Je manager bekritiseert je constant en subjectief
Constructieve feedback kan erg nuttig zijn. Een pestmanager zal je echter constant, onconstructief en zonder enige feitelijke basis bekritiseren. Vaak weet je niet wat je fout hebt gedaan of hoe je het kunt verbeteren.
- Je bent geïsoleerd
Je bent gescheiden van andere collega's en moet in een ander kantoor of in een andere hoek van een open kantoor werken, terwijl daar geen aanwijsbare reden voor is.
- Je wordt gecontroleerd
Je werk en de manier waarop je het doet worden tot in de puntjes gecontroleerd en geanalyseerd. Collega's worden zelden gecontroleerd, terwijl jouw werk constant onder de loep wordt genomen.
- Je werkoutput wordt gemanipuleerd
Om uw reputatie te schaden, manipuleert uw baas uw werk zodat het er niet meer zo goed uitziet als toen u het af had, met als doel weerstand bij u te creëren bij andere collega's of afdelingen.
- Belangrijke informatie wordt voor u achtergehouden
Om je werk goed te kunnen doen heb je vaak informatie van andere afdelingen nodig. Als het management opzettelijk belangrijke informatie voor u achterhoudt zodat u uw werkdoelen niet kunt bereiken, is dat een ander teken van pesten door het management.
- U bent het onderwerp van geruchten die door het kantoor worden verspreid
Bij managementpesten kan ook sprake zijn van laster. Gerichte geruchten over jou, of zelfs laster, zijn bedoeld om je reputatie te schaden.
- U wordt bedreigd met waarschuwingen of ontslag
Ook al lever je goed werk af, je wordt bedreigd met waarschuwingen of zelfs ontslag, om je onzeker te maken. Er is vaak geen concrete reden voor de dreiging, waardoor je niet weet wat je verkeerd hebt gedaan.
Dit is wat je kunt doen
1. Praat met je manager
Heb je het vermoeden dat je gepest wordt door je leidinggevende, terwijl dat nog niet zo duidelijk is? Bespreek dit dan met de betreffende leidinggevende. Misschien is het een misverstand. Een gesprek helpt je in ieder geval om de situatie te evalueren.
2. Spreek met uw ondernemingsraad of personeelszaken
Als een persoonlijk gesprek niet helpt, ga dan hogerop in de hiërarchie, bijvoorbeeld naar de afdeling Human Resources of de baas van de manager die je pest. Als het de directeur zelf is die u pest, dan kan de OR wellicht helpen. Ook de commissie Gelijke Kansen of uw vakbond kunnen u mogelijk ondersteunen.
3. Zoek steun
Het hoeft op zich geen therapie te zijn, maar het kan echt helpen om met buitenstaanders te praten en een ander perspectief te krijgen. Collega's zijn niet noodzakelijkerwijs de beste mensen om in deze situatie te helpen, omdat ze zich misschien zorgen maken om zelf het slachtoffer te worden van pesten door het management. Praat met familie, vrienden of zelfs een professionele persoon zoals een coach of juridisch adviseur. In je eentje ga je het probleem niet oplossen.
4. Verzamel bewijsmateriaal
Kun je bewijzen dat je baas je pest? Verzamel bewijsmateriaal, bijvoorbeeld e-mails of andere schriftelijke correspondentie, en noteer welke collega's kunnen getuigen van de gebeurtenissen. Beledigingen en andere vormen van pesten zijn strafbaar, bewijsmateriaal verzamelen loont dus.
Kenniscentrum Pesten per doelgroep
Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.
Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:
► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Schooldirectie & MT / Anti-pest coördinator / Leerkracht / Mentor / Ouderraad & MR
- Leerlingen & opvoeders: Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Bestuurders / Coaches, Trainers & Begeleiders / (Top)Sporters & Scheidsrechters
- Jonge leden & ouders Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het Werk
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Directie en bestuurders / HRM / MT en Leidinggevenden / Medewerkers / Ondernemersraden / Vertrouwenspersonen
► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra
Breng snel een bezoekje aan ...
► Kenniscentrum (Klassiek) Pesten
► Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)
► Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets / Handleidingen / Lesmaterialen / Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken
► Ik word gepest, wat kan ik doen