Tesla aangeklaagd vanwege racisme en intimidatie | Stop Pesten NU

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Tesla aangeklaagd vanwege racisme en intimidatie

Een Californische overheidsinstantie heeft Tesla aangeklaagd vanwege rassendiscriminatie en intimidatie in een fabriek van de autofabrikant in de stad Fremont.

De aanklacht is ingediend door de DFEH, dat gaat over de burgerrechten in Californië, nadat de overheidsorganisatie honderden klanten van Tesla-werknemers had ontvangen. De aanklacht volgt na een onderzoek van drie jaar naar de gang van zaken binnen het bedrijf. 

De DFEH noemt de Tesla-fabriek een werkplek waar "zwarte arbeiders worden onderworpen aan racistische opmerkingen en worden gediscrimineerd bij opdrachten, discipline, beloning en promotie, waardoor een vijandige werkomgeving ontstaat". De plekken in de fabriek waar veel zwarte of Afro-Amerikaanse arbeiders waren gestationeerd zouden "plantages" zijn genoemd door niet-zwarte arbeiders. Ook kregen niet-zwarte werknemers vaak een voorkeursbehandeling in de fabriek, waaronder gemakkelijkere banen.

Een arbeider "hoorde deze racistische opmerkingen wel vijftig tot honderd keer per dag", aldus het DFEH. Ook zouden niet-zwarte arbeiders met racistische tatoeages van de confederale vlag, die als een symbool van slavernij wordt gezien, deze tonen aan zwarte werknemers om ze te intimideren.

Reactie Tesla

Tesla zei op woensdag al rekening te houden met een rechtszaak vanwege de bevindingen van het DFEH. Tesla zegt "tegen alle vormen van discriminatie en intimidatie" te zijn en dat het zich inzet om "een werkplek te bieden die veilig, respectvol, eerlijk en inclusief is".

Veel van de eerdere klachten kwamen niet voor de rechter omdat de werknemers van Tesla overeenkomsten moesten ondertekenen dat geschillen op de werkvloer achter gesloten deuren worden behandeld.

118 miljoen euro schadevergoeding

Vorig jaar verloor Tesla in de VS wel een rechtszaak rond discriminatie. Een Amerikaanse jury in San Francisco bepaalde toen dat de autofabrikant de zwarte voormalige werknemer Owen Diaz een schadevergoeding van 137 miljoen dollar (118 miljoen euro) moest betalen omdat hij in de Fremont-fabriek te maken kreeg met een racistische werkomgeving.

Tesla verklaarde in november in beroep te gaan tegen deze beslissing. Volgens het bedrijf is het bedrag buitensporig hoog en "zonder precedent in de Amerikaanse antidiscriminatiewetgeving".

Seksuele intimidatie

Ook hebben zes vrouwelijke medewerkers Tesla in december aangeklaagd wegens seksuele intimidatie, waaronder ongewenste aanrakingen, opmerkingen en vergelding voor degenen die klaagden. Vijf van de procederende vrouwen werkten in de fabriek in Fremont. De zesde vrouw die een aanklacht heeft ingediend werkte in servicecentra in Zuid-Californië.

 

Bron RTL Nieuws

 

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco