veelgestelde vragen over pesten voor kinderen | Stop Pesten NU

veelgestelde vragen over pesten voor kinderen

 

TIp! Bekijk ook alle tips en adviezen in het Kenniscentrum Pesten & Online Pesten voor Leerlingen

 

vraag: wat is pesten?

antwoord: Pesten is wanneer iemand steeds weer gemeen doet tegen een ander. Dit kan op veel manieren, zoals slaan, uitschelden, buitensluiten of vervelende berichten sturen op internet. Pesten gebeurt vaak om iemand pijn te doen of bang te maken.

 

vraag: hoe kan ik pesten herkennen?

antwoord: Je kunt pesten herkennen als je ziet dat iemand vaak verdrietig is, blauwe plekken heeft, dingen kwijt is of niet meer naar school wil. Soms zie je ook dat iemand alleen zit tijdens de pauze of minder goed zijn best doet in de klas.

 

vraag: wat moet ik doen als ik gepest word?

antwoord: Als je gepest wordt, is het belangrijk om met een volwassene te praten, zoals je ouders, een leraar of een vertrouwenspersoon op school. Vertel wat er gebeurt en vraag om hulp. Blijf ook jezelf en weet dat pesten niet jouw schuld is.

 

vraag: hoe kan ik pesten stoppen?

antwoord: Je kunt pesten helpen stoppen door niet mee te doen en je vrienden te steunen als ze gepest worden. Vertel het aan een volwassene als je ziet dat iemand gepest wordt. Samen staan we sterker tegen pesten!

 

vraag: wat moet ik doen als ik zie dat iemand anders gepest wordt?

antwoord: Als je ziet dat iemand gepest wordt, probeer dan te helpen door het te vertellen aan een volwassene. Je kunt ook vriendelijk zijn tegen degene die gepest wordt en laten zien dat ze niet alleen zijn. Doe niet mee met de pesters.

 

vraag: wat kan ik doen als ik per ongeluk iemand heb gepest?

antwoord: Als je merkt dat je iemand pijn hebt gedaan, zeg dan sorry en probeer het goed te maken. Vraag hoe je kunt helpen en wees eerlijk over je fout. Iedereen maakt wel eens een fout, maar het is belangrijk om ervan te leren en het goed te maken.

 

vraag: hoe kan ik veilig online blijven en cyberpesten vermijden?

antwoord: Om veilig online te blijven, deel je geen persoonlijke informatie zoals je adres of telefoonnummer. Accepteer geen vriendverzoeken van mensen die je niet kent en wees voorzichtig met wat je deelt. Als iemand gemeen tegen je doet online, vertel het dan aan een volwassene en blokkeer die persoon.

 

vraag: wat moet ik doen als ik gepest word op het internet?

antwoord: Als je online gepest wordt, vertel het aan een volwassene die je vertrouwt. Bewaar bewijzen zoals vervelende berichten of foto's en blokkeer de persoon die je pest. Samen kunnen jullie kijken hoe dit stopt.

 

vraag: waarom pesten sommige kinderen?

antwoord: Soms pesten kinderen omdat ze zelf verdrietig of boos zijn, of omdat ze aandacht willen. Het kan ook zijn dat ze zelf gepest worden of niet weten hoe ze vrienden moeten maken. Maar pesten is nooit de juiste manier om met problemen om te gaan.

 

vraag: hoe kan ik een goede vriend zijn en pesten helpen voorkomen?

antwoord: Je kunt een goede vriend zijn door aardig en behulpzaam te zijn. Luister naar je vrienden en sta voor ze op als ze hulp nodig hebben. Zeg nee tegen pesten en laat zien dat je iedereen met respect behandelt.

 

 

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

► Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

► Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

► Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen