Volkskrant: 'Tom Egbers en Jack van Gelder spelen hoofdrol in NOS-misstanden' | Stop Pesten NU

084-8340086

Volkskrant: 'Tom Egbers en Jack van Gelder spelen hoofdrol in NOS-misstanden'

De werksfeer op de redactie van NOS Sport is de afgelopen 20 jaar niet bepaald veilig geweest. Uit onderzoek van 'De Volkskrant' blijkt dat (oud-)medewerkers en andere betrokkenen te maken hebben gehad met pesterijen, seksisme en buitensluiten. Met name Tom Egbers (65) en Jack van Gelder (72) komen er niet goed af: zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel getinte opmerkingen, grappen en pesterijen.

"Hij zei: ja, jullie Marokkanen doen het toch alleen met elkaar?"

Volgens de redactie is het tot op de dag van vandaag gebruikelijk om openlijk te spreken over het uiterlijk van vrouwelijke sporters en collega’s, zo vertellen oud-medewerkers. "Met enige regelmaat ging het over de vraag of je 'haar zou doen'", zo vertelt een van hen. Seksueel getinte opmerkingen of grappen zouden aan de orde van de dag zijn. Als een collega op een avond naar huis gaat, roept Tom Egbers op luide toon over de redactie richting hem: "En vanavond een beetje harde seks, hè!" Tom ontkent dit ooit te hebben gezegd. 

Zijn naam komt echter meerdere keren voor in het onderzoek. Zo zou hij een stagiaire hebben benaderd en haar herhaaldelijk hebben laten blijken dat hij haar ziet zitten. Hij stuurt haar talloze sms’jes, mailt en belt haar, soms midden in de nacht. Uiteindelijk valt de vrouw voor zijn avances. Ze zoenen een aantal keer, maar daar blijft het volgens haar bij. Na de affaire wordt zij benaderd door de vrouw van Tom, Janke Dekker. Zij is momenteel voorzitter van meldpunt Mores, voor ongewenste omgangsvormen in onder meer de televisiesector. De vrouw geeft de affaire toe en daarna escaleert de situatie volgens haar. 

Medewerkers zouden hebben gezien hoe Tom haar regelmatig pest en intimideert. In het bijzijn van meerdere collega’s noemt hij haar 'de as van het kwaad', 'het vergif' en 'serpent'. Ook maakt hij, wanneer zij langsloopt, het handgebaar waarmee hij doet alsof hij iemands keel doorsnijdt, zeggen twee medewerkers. Tegen collega’s zegt hij dat ze niet meer met haar moeten werken. Hoewel meerdere collega’s duidelijk zien dat Tom de vrouw intimideert, zegt niemand er iets van.

De vrouw stapt uiteindelijk samen met verslaggever Jeroen Stekelenburg naar de hoofdredactie en doet melding van alle voorvallen op de werkvloer. Zij beloven met hem te gaan praten en adviseren de vrouw naar de politie te gaan als het gedrag blijft voortduren. Omdat Tom haar ook na het gesprek blijft pesten, besluit ze te vertrekken. Tom geeft in een reactie aan anders naar de gebeurtenissen te kijken. Hij stelt dat hij de relatie met de jonge medewerker zelf bij de hoofdredactie en de directie heeft gemeld. Ook zegt hij spijt te hebben van de affaire. "Onze relatie als zodanig betreur ik nu, vele jaren later, zeer zeker. Vanwege het verdriet dat ik er in mijn privéleven mee heb veroorzaakt. Ook het feit dat zij destijds twintiger was en ik veertiger telt voor mij, na al die jaren terugkijkend, zwaar."Rond deze periode zou zich ook een incident hebben plaatsgevonden met Jack van Gelder. Zo vertelt sportpresentatrice Aicha Marghadi over een nogal ongepaste opmerking die hij heeft gemaakt. "Op een gegeven moment drukte hij een briefje in mijn handen. Er stond een telefoonnummer op. Ik zei: wat is dit, wat moet ik hiermee? Hij vertelde dat dit het nummer was van een bekende voetballer die kennelijk geïnteresseerd was in mij. Ik keek hem vragend aan. Maar hij zei: ja, jullie Marokkanen doen het toch alleen met elkaar?"

 

Jack erkent het verzoek van de voetballer te hebben doorgegeven maar ontkent de uitspraak over Marokkanen. "Hij had mij gebeld en zei: goh, leuke meid bij jullie, die zou ik wel een keer willen ontmoeten, kan jij eens vragen of dat kan? Dat heb ik haar toen gevraagd. Die uitspraak over Marokkanen is echt schandalig, die heb ik no way gedaan. Ik heb niets met racisme."

Ook de naam van Jack komt meerdere keren naar voren in het onderzoek. Zo zou hij rond het EK voetbal in 2012 bezwaar hebben gemaakt tegen een vrouw die op de lijst stond van NOS-deelnemers aan de reis. De vrouw werkt op dat moment al jaren bij NOS Sport. "Als die hoer meegaat, ga ik niet", zo zou Jack volgens meerdere bronnen hebben gezegd. Jack wordt vervolgens door een eindredacteur aangesproken op zijn taal, maar Jack zou hier weinig mee hebben gedaan. In een volgende vergadering heeft hij het opnieuw over 'die hoer'. Jack krijgt opnieuw een waarschuwing van de eindredacteur, maar noemt de vrouw hierna nog een keer in een mail aan meerdere collega’s 'die kut'. Daarop besluit de eindredacteur af te zien van de reis. Later blijkt dat de vrouw in kwestie niet naar het EK is gegaan, maar Jack van Gelder wel. 

Jack laat in een reactie weten dat hij inderdaad wilde dat de vrouw niet meeging naar het EK. Volgens hem was dit "omdat zij sfeerbepalend kon zijn. Soms heel erg gezellig, maar soms ook wat minder." Hij kan zich niet herinneren haar ooit 'hoer of iets dergelijks' te hebben genoemd. "En als ik dat zou hebben geroepen, dan is het een foute uitdrukking." Mogelijk zou zoiets volgens hen 'in de emotie' gebeurd kunnen zijn.

Als onderstaande video niet goed afspeelt dan kan je deze hier zien.

 
 
 
 
00:00
 
 
 
 
 
 
06:21
 
 
 
 
 
 
 

Bron RTL Boulevard

 

Doelgroep: 
Pesten op het werk

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco