Waarom de aanpak van pesten op de pabo begint BNN Vara | Stop Pesten NU

084-8340086

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Waarom de aanpak van pesten op de pabo begint BNN Vara

Van de de basisschool tot op de werkvloer, pesten komt voor in alle lagen van de samenleving. Vandaag vindt er in de Tweede Kamer een commissiedebat plaats over sociale veiligheid op school. Hoe staat het met de huidige aanpak van pesten? En wat maakt pesten zo’n complex probleem? Bij Vroeg! praten socioloog René Veenstra, gespecialiseerd in pesten, en Patricia Bolwerk, oprichter van 'Stop Pesten Nu', erover. 

- OEPS, sorry -

Ik dacht dat het alleen een radio uitzending was, nu zie ik dat er ook beeld was, ik was druk aan het luisteren in de koptelefoon en dan wiebel en friemel ik altijd :D 

Sorry voor het kijkongemak! Groeten, Patriica

Vroeg! - Waarom de aanpak van pesten op de pabo begint

Dat de aanpak van pesten nog steeds van belang is, daar zijn zowel Bolwerk als Veenstra het met elkaar eens over. Bolwerk: "De nasleep van pesten draag je nog jarenlang met je mee en heeft gevolgen voor je verdere leven." Veenstra beaamt dit: "Pesten kent alleen maar verliezers, zowel de gepeste als de pester." 

Te weinig aandacht voor pesten op pabo 

Veenstra vindt dat pesten op de basisschool al aangepakt en meegegeven moet worden dat pesten niet normaal is. Zo voorkom je pesten ook op latere leeftijd. Het zorgelijke gegeven is volgens Veenstra nu dat er op de pabo er niet genoeg aandacht wordt besteed aan het aanpakken van pesten. "Nu wordt er tijdens de vierjarige opleiding een dag besteed aan pestaanpak. Dat is veel te weinig. Er moest structureel tijd ingeruimd worden om het aanpakken van pesten aan te leren." Bolwerk ziet ook dat de studenten hier behoefte aan hebben: "Onze organisatie krijgt ook veel vraag van pabostudenten over de aanpak van pesten, dus ze willen het wel."

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister de podcast van Vroeg! #48 - Hoe kunnen we pesten écht aanpakken?

Doelgroep: 
Professionals

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco