Wikipedia wil met eerste eigen gedragscode slecht gedrag inperken | Stop Pesten NU

084-0035994

Wikipedia wil met eerste eigen gedragscode slecht gedrag inperken

De Wikimedia Foundation heeft voor het eerst een universele gedragscode gepubliceerd, waarmee desinformatie en intimidatie op Wikipedia bestreden moet worden. In de regels staat uitgelegd wat gebruikers wel en niet mogen op het platform.

Het gaat om regels die voor alle gebruikers wereldwijd gelden. Volgens Wikipedia moet de standaard zorgen voor een "diverse, inclusieve en toegankelijke" groep van mensen die aan de site bijdragen.

Wikipedia verbiedt gebruikers om opzettelijk verkeerde informatie aan artikelen toe te voegen. Ook mogen mensen elkaar niet intimideren en pesten. Daarnaast wordt ingegrepen bij stereotyperingen en bedreigingen.

Van gebruikers wordt positief gedrag verwacht. Zo staat in de regels dat mensen die aan Wikipedia bijdragen elkaars werk respecteren en dat ze nieuwkomers begeleiden. Net als Wikipedia zelf werd ook de gedragscode met behulp van vrijwilligers samengesteld. Ruim vijftienhonderd mensen van over de hele wereld werkten eraan mee.

Toch is er voor Wikipedia nog werk aan de winkel. De site werkt aan een tweede deel van zijn code, waarin komt te staan hoe Wikipedia de nieuwe regels moet handhaven. Ook consequenties voor overtreders zijn nog niet bekend. Later dit jaar moet alles duidelijk zijn.

 

Bron: Nu

Tip van de redactie

Tip van onze redactie met interessante informatie over pesten en online pesten (cyberpesten):