WNL-baas Bert Huisjes (56) bij de omroep zorgt voor 'een angstcultuur' en dat hij 'onvoorspelbaar en onveilig' zou zij | Stop Pesten NU

WNL-baas Bert Huisjes (56) bij de omroep zorgt voor 'een angstcultuur' en dat hij 'onvoorspelbaar en onveilig' zou zij

Bekende presentatrices als Nikki Herr (32), Eva Jinek (45), Leonie ter Braak (43) en Merel Westrik (44) zeggen dat WNL-baas Bert Huisjes (56) bij de omroep zorgt voor 'een angstcultuur' en dat hij 'onvoorspelbaar en onveilig' zou zijn. Dat vertellen zij, en verscheidene anonieme (oud-)medewerkers aan het 'AD'.

"Ik heb de grootste mannen klein zien worden door Huisjes' gedrag"

Volgens Nikki Herr, die van 2017 tot 2022 onder meer Goedemorgen Nederland presenteerde, was 'de strijd' met Bert niet te winnen. "Sterker: het kon ervoor zorgen dat je op het strafbankje moest. Dan werd je genegeerd of kreeg je te horen dat WNL misschien niet meer de plek voor jou was", vertelt ze aan de krant. "Mensen die wél tegen Huisjes in gingen, verdwenen soms na een paar maanden alweer. Hun contract werd niet verlengd, of ze gingen zelf weg. Ik heb de grootste mannen klein zien worden door Huisjes' gedrag."

Leonie ter Braak, ook voormalig presentatrice van Goedemorgen Nederland, spreekt van een 'angstcultuur' bij WNL toen dat nog een aspirant-omroep was.

"Ik ben vaak bang geweest mijn baan te verliezen. Dit hardop zeggen voelt als het bevuilen van m'n oude nest. Maar volgens mij verdient dat nest een goede schoonmaak."

Ook Eva Jinek herkent zich in de verhalen van de presentatrices en (oud-)medewerkers, zo laat ze weten tegenover de krant. Eva vertrok elf jaar geleden bij de omroep. "Het is niet voor niets dat ik daar zo kort heb gewerkt. Helaas, ik herken de verhalen. Ik hoop dat er nu iets gaat veranderen voor alle jonge mensen die er werken en die niet in dit soort situaties terecht mogen komen." Merel Westrik stelt dat Bert niet naar haar luisterde en dat er alleen maar 'druk en dreiging' bij WNL was. De presentatrice besloot te vertrekken. Roos Moggré, ook voormalig presentatrice van Goedemorgen Nederland, wist tijdens haar zwangerschap niet of ze nog wel terug mocht komen.

Er zijn ook medewerkers van WNL die Bert juist steunen, onder wie presentatoren Rick Nieman (WNL op Zondag) en Sven Kockelmann (Op1). Rick herkent 'echt niets' van de verhalen en Sven zegt zich 'geenszins te herkennen' in de beschuldigingen. "Niet in mijn eigen redactie, niet wat betreft mijn eigen band met Bert", aldus Kockelmann.

Het is 'nodig' dat omroep WNL verbetert, reageert Huisjes. "Van de honderden medewerkers die in de afgelopen 12,5 jaar bij WNL werkten, hebben vijftien anonieme (oud-)medewerkers en tien mensen (met naam) nare ervaringen gemeld aan het AD. Dat vind ik erg te horen", zegt de omroepbaas, die naar eigen zeggen al meerdere gesprekken heeft gevoerd over klachten.

Hij geeft toe dat hij in zijn werk 'zeker fouten' maakt, maar dat het ook zijn taak is om de 'redactionele koers' te bewaken. "Soms leidt dat tot stevige inhoudelijke discussies", zegt hij. "Dat dit soms te stevig was, zoals genoemd, hoe menselijk ook, zegt alles over de ambities en betrokkenheid. Vroeger was dit meer dan nu. Te hard overkomen is zelden goed, dat onderschrijf ik."

Omroep WNL laat een 'onafhankelijk medewerkersonderzoek' uitvoeren. Daarnaast gaat journalist Carel Kuyl een onderzoek doen bij het programma Goedemorgen Nederland.

 

Bron RTL Boulevard

 

Kenniscentrum Pesten per doelgroep

Doneer button

Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.

Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:

Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen