BN’ers vertellen wat al die haat met ze doet | Stop Pesten NU

084-8340086

Zangeres Famke Louise, YouTuber Ismail Ilgun en blogger Mayra Louise ontvangen via social media de meest vreselijke berichten.

Op Twitter heerst haat over liefde, weet ook hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. ‘Het is nu eenmaal fijn om beter te zijn dan de ander: een rottige eigenschap van de mens.’ 

Vandaag verschijnt ‘Wat haat met je doet‘: een nieuwe mini-docu van LINDA.tvover de impact van haten en gehaat worden. We vroegen aan Erik Scherder, hoogleraar aan de VU, waarom we toch niet kunnen ophouden met haten.

HAAT HEEFT ZO ZIJN EIGEN PLEKJES IN ONS BREIN, ZEGT HOOGLERAAR ERIK SCHERDER

HET ‘HATE CIRCUIT’

In het brein nestelt haat zich in specifieke gebieden, vertelt Scherder. “In een onderzoek lieten wetenschappers aan hun testpersonen foto’s zien van mensen die ze haten. Bepaalde motorische gebieden worden dan heel actief: het ‘hate circuit’, noemden ze dat. Je lichaam staat dan vanuit je hersenen al klaar om iemand een klap te geven en in de aanval te gaan.” Ook de “insula” slaat aan op haat: het gebied van heftige emoties. “Heftige haat en liefde liggen daar dicht bij elkaar. Ook als je een romantisch moment beleeft, reageert het.”

Lees ook:
Famke Louise vertelt wat haat met haar doet: ‘Ze zeiden: ‘Lekker voor je, dat je vader dood is

EEN LEKKER GEVOEL DOOR DE DOPAMINE

Vooral via sociale media sturen we graag haatreacties naar anderen. Vanuit een evolutionair oogpunt is dat niet zo gek, zegt Scherder. De sterkste overleeft. “Het is nu eenmaal fijn om beter te zijn dan de ander: een rottige eigenschap van de mens.” Als een ander op zijn bek gaat, voelt het ergens wel lekker. “Iedereen kent het wel: kijk, die heeft ook eindelijk een keer wat, denk je dan. Je maakt dopamine aan, en je voelt je sterker door de zwakte van een ander.”

Lees ook:
Linda de Mol open over haatreacties: “Hij zei: ‘ze is al net zo dement als d’r moeder'”

JE HERSENEN ACHTERUIT DOOR HAAT

Het ontvangen van die haat, is daarentegen “verschrikkelijk”. Daar zijn de studies het grotendeels over eens, benadrukt Scherder. “Als zoiets te lang duurt, kunnen bepaalde gedeeltes van je hersenen echt achteruit gaan, zoals taal en nuanceren. Krijg je voortdurend haatberichten over je heen, dan raak je echt van het padje.”  De aanmaak van het stresshormoon cortisol heeft dan een negatief effect op je hersenfuncties. “Het volume van die gebieden kan dan ook echt afnemen.” Gelukkig zijn de hersenen weerbaar, en kunnen ze weer herstellen, als je uit die slechte situatie wegkomt. “Maar haat kan echt iets kapot maken. Dat mogen mensen zich best weleens wat beter realiseren.”

 
Kijk naar deze mini-docu van Linda.nl: FAMKE LOUISE, ISMAIL ILGUN EN MAYRA LOUISE VERTELLEN WAT HAAT MET Ze doet.

Zangeres Famke Louise, YouTuber Ismail Ilgun en blogger Mayra Louise ontvangen via social media de meest vreselijke berichten.  In de LINDA.tv mini-docu ‘Wat haat met je doet’ vertellen zij hoe ze hiermee omgaan. 

Famke Louise: “De comments over mijn overleden vader vond ik het ergst.”

 

WAT HAAT MET JE DOET

‘Ik ga jou een keer het ziekenhuis inslaan’, ‘Wat zielig voor je dochtertje, dat haar moeder binnen no time aan haar overgewicht zal overlijden’, ‘Je bent zo plat als een plank’. Het is slechts een greep uit de reacties die Famke Louise, Ismail Ilgun en Mayra Louise over zich heen krijgen.

WAAROM SCHELDEN?

In deze mini-documentaire vertellen deze BN’ers wat al die haat met ze doet. Ook geeft hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder antwoord op de vraag waarom we dat eigenlijk doen, een ander de huid vol schelden.

 
 

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco