Zit jij in een giftige werkomgeving? Herken de signalen! | Stop Pesten NU

084-8340086

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Zit jij in een giftige werkomgeving? Herken de signalen!

Pesten, manipulatie, mentale gezondheid: dergelijke gevoelige onderwerpen zijn tegenwoordig vlotter bespreekbaar op de werkvloer. Het is niet langer een taboe om van slag te zijn als je je genegeerd voelt tijdens een vergadering. Of om voor jezelf op te komen als je discriminatie ervaart. Maar dergelijke situaties kunnen ook wijzen op een structureel probleem. Een toxische werkomgeving. Hoe herken je die? En vooral: wat kan je eraan doen?

Een giftige werkomgeving is – zoals het begrip uitdrukt – een ongezonde situatie. Voor de werksfeer, de productiviteit en vooral voor de mens zélf. Werknemers ervaren hierdoor onnodig veel stress en kunnen zelfs angsten ontwikkelen of in een burn-out terechtkomen. Gelukkig sta je niet machteloos. Zeker niet wanneer je de symptomen van een dergelijke werksfeer oppikt én kunt benoemen.

Negatieve lichaamstaal

Kan je goed met je collega’s praten en ben je comfortabel in elkaars gezelschap? Of is het net het omgekeerde? En zit je tijdens de lunchpauze aan het scherm van je telefoon gekluisterd om contact te vermijden?

In een toxische werkomgeving zijn de onderlinge banden tussen collega’s vaak oppervlakkig. En dat merk je aan de lichaamstaal. Positieve energie is ver zoek. Ook de houding van je baas is een weggever. Probeer je contact met hem of haar te leggen, maar gaat hij of zij er niet op in? Dat kan je opzadelen met een slecht en onzeker gevoel. Durf dit rustig aan te kaarten, zodat het niet blijft sluimeren.

Grenzen overschrijden

Als werknemer heb je niet alleen plichten, maar ook rechten. Onder andere op een aanvaardbare work-lifebalance. Verwacht je baas dat jij je werk prioriteert in het weekend of na je werkuren? Dan respecteert hij of zij jouw grenzen niet.

Het gevolg? Je krijgt geen ademruimte of tijd om dingen te doen buiten het werk om. En dat is allesbehalve gezond. Het kan zelfs leiden tot burn-outs. Durf dus zeker je grenzen te stellen..

Op eieren lopen

Heb je continu het gevoel hebt dat jij je baas niet kan benaderen? Durf je geen ideeën op tafel te leggen? En ben je je voortdurend bewust van wat er rond je gebeurt om zeker niets mis te doen? Geen gezonde situatie!

Zo’n bedrijfsklimaat kan je talenten onderdrukken en je tegenhouden om zelf initiatief te nemen. Wanneer een dergelijke angst je werk beïnvloedt heeft dat niet alleen gevolgen voor je productiviteit. Je kan ook fysieke gevolgen ervaren. Zoals slaapproblemen, piekeren, vermoeidheid of zelfs paniekaanvallen.

Hoe ga je om met een toxische werkomgeving?

Kom op voor jezelf en spreek je uit over de negatieve ervaringen. Dit hoeft niet per se bij je baas. Je kan ook een (werk)psycholoog raadplegen. Misschien zijn er nog collega’s die hetzelfde ervaren en kunnen jullie de boodschap samen overbrengen. Dat is krachtiger.

Wees bovendien lief voor jezelf. Denk na over hoe je jezelf het best kan beschermen in dergelijke situaties en praat erover met een vertrouwenspersoon. Als laatste middel kan je natuurlijk ook ontslag nemen. En een job zoeken waar de sfeer positiever is zodat je je beter in je vel voelt. Maar onthoud vooral: doe waar je je goed bij voelt en laat het hoofd niet hangen!

 

Bron

Doelgroep: 
Pesten op het werk

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco