Commissie 1484 medewerkers NPO getuige van grensoverschrijdend gedrag | Stop Pesten NU

084-8340086

Commissie 1484 medewerkers NPO getuige van grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag speelt breed bij de landelijke publieke omroep. Met signalen hierover is niet voldoende professioneel en doortastend omgegaan door de omroepen en de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Dat komt naar voren uit het rapport van de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO) van Martin van Rijn.

'Ze

 

 

Liefst drie van de vier respondenten geven aan in het afgelopen jaar doelwit of getuige te zijn geweest van een of meerdere vormen van grensoverschrijdend gedrag. Het gaat om 1484 medewerkers. "De commissie is zeer geschrokken van de ernst van de gedragingen en van het aantal mensen dat daarmee in aanraking is gekomen."

De commissie kreeg van ongeveer 2500 respondenten reacties op een vragenlijst en sprak met ruim tweehonderd mensen.

Ook deed de commissie onderzoek naar hoe de omroepen de rol van werkgever invulden en sprak de commissie met tientallen functionarissen 'op alle niveaus van de omroepen'. Uit deze bronnen kwamen patronen van grensoverschrijdend gedrag naar voren, aldus het rapport. De commissie-Van Rijn wil dat het toezicht versterkt wordt bij de publieke omroepen. Daarnaast moeten presentatoren begeleiding krijgen, 'ook ter bescherming van henzelf'. 

Het aanpakken van grensoverschrijdend gedrag begint met de 'kwaliteit van het leiderschap', stelt de commissie. "Dit maakt het meeste verschil blijkt uit het onderzoek", stelt de commissie. "De laatste aanbeveling, 'doe normaal tegen elkaar', is dus ook niet zo moeilijk", stelde Van Rijn tijdens de persconferentie.

Betere toekomst voor nieuwe generatie

De respondenten werken of werkten bij de NPO, diverse omroepen en programma's. De commissie zegt verder dat het opviel dat 'verreweg de meeste mensen hun verhalen deelden om het in de toekomst voor een nieuwe generatie beter te maken'.

De bevindingen staan in het rapport 'Niets gezien, niets gehoord en niets gedaan | De zoekgemaakte verantwoordelijkheid', dat in Hilversum wordt gepresenteerd. Het onderzoek kwam er nadat de Volkskrant in 2022 een artikel had gepubliceerd over vermeend grensoverschrijdend gedrag door Matthijs van Nieuwkerk en de werkcultuur bij het programma De Wereld Draait Door.

 
 
 
Doelgroep: 
Pesten op het werk

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen