Dag tegen Pesten: 'We kunnen dit met z'n allen écht stoppen' | Stop Pesten NU

084-8340086

Dag tegen Pesten: 'We kunnen dit met z'n allen écht stoppen' RTV Oost

Ze bleek haar eigen traumatische ervaringen onbewust te hebben weggestopt. Maar toen Patricia Bolwerk uit Deventer voorafgaand aan een reünie met klasgenootjes in contact kwam, bleek dat ook zij in haar jeugd mikpunt was van pesterijen. "Dat verklaarde achteraf ook mijn oerkreet tegen het pesten", zegt ze nu. Tijdens de Landelijke Dag tegen het Pesten wordt er morgen uitvoerig aandacht besteed aan dit fenomeen.

Overijssel kende de afgelopen jaren een drietal spraakmakende 'pest-affaires'. Zo stapte Tim Ribberink uit Tilligte in 2012 op 20-jarige leeftijd uit het leven omdat hij alle pesterijen niet meer aankon. De zaak kwam vooral landelijk onder de aandacht omdat zijn ouders in de rouwadvertentie een deel van Tims afscheidsbrief publiceerden.

In datzelfde jaar wierp de 15-jarige Fleur Bloemen uit Staphorst zichzelf voor de ogen van klasgenootjes voor de aanstormende trein.

En dan is er nog de spraakmakende zaak rond Onur uit Enschede. Nadat de 14-jarige jongen ontdekte dat er een naaktfoto van hem op internet was gezet, zag hij het leven niet meer zitten en sprong van een flat.

Kunnen dit met z'n allen écht stoppen
Patricia Bolwerk, oprichtster Stop Pesten Nu.nl

Patricia uit Deventer heeft er haar missie van gemaakt om het pesten zoveel mogelijk de kop in te drukken. Ze is oprichtster en drijvende kracht achter de stichting Stop Pesten Nu. Een probleem dat volgens haar overigens niet louter aan pubers is voorbehouden. "Het komt in alle leeftijdscategorieën voor. In de sport, op het werk, maar ook in het bejaardenhuis."
Behalve dat ze de sociale media inzet in haar strijd tegen het pesten, zette ze de Landelijke Dag tegen Pesten nadrukkelijk op de kaart. De Deventerse wil in de eerste plaats vrijwilligers motiveren en is voortdurend op zoek naar nieuwe mogelijkheden om het stoppen van pesten onder de aandacht te brengen.

Sexting
Waaronder het intussen beruchte sexting: een vorm van cyberpesten waarbij intieme foto’s en filmpjes worden rondgestuurd. "Sexting is inderdaad iets waar wij veelvuldig voor waarschuwen."

Terwijl Patricia zich al jarenlang inzette tegen pesten, ontdekte ze eigenlijk pas veel later waar haar drijfveren vandaan komen. "We hadden een reünie van de mavo en vooraf sprak ik enkele klasgenootjes. Ze stelden me allerlei vragen, waarvan ik dacht: hoe komen ze erbij? Gaandeweg viel het kwartje. In de brugklas bleek ik langdurig gepest. Niet alleen door klasgenootjes, maar ook door mijn leraar Frans. Toen pas besefte ik waar mijn oerkreet vandaan komt. Mijn eigen ervaringen bleek ik onbewust jarenlang te hebben gebruikt in mijn strijd tegen pesten."

Reden voor haar om eigenlijk alleen maar extra gas te geven. "Omdat ik ervan overtuigd ben dat we pesten met z’n allen écht kunnen stoppen."

Bron RTV Oost

 

Doelgroep: 
Bejaarden
Kinderen en jongeren
Professionals
Sport en Vrije Tijd
Pesten op het werk
Ouders

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco