De dochter van Liset wordt gepest: 'Laatst had ze een paniekaanval op school' | Stop Pesten NU

084-8340086

De dochter van Liset wordt gepest: 'Laatst had ze een paniekaanval op school'

Liset* heeft drie kinderen van wie er één gepest wordt. Dat heeft niet alleen veel impact op het leven van haar dochter, maar op het hele gezin. Een week geleden besluit ze haar verhaal op LinkedIn te delen om zo bewustwording te creëren. 

Inmiddels heeft ze duizenden reacties ontvangen en is de post meer dan 1,1 miljoen keer gelezen.

MAATSCHAPPELIJK PROBLEEM

“Ik heb zeventig contacten op LinkedIn”, vertelt Liset. “En ik dacht: ik gooi het even van me af. Ik had nooit verwacht dat dit viral zou gaan. Ben er niet op uit om zielig gevonden te worden of om de school te beschuldigen; ik kijk naar het grotere plaatje. Alle reacties bewijzen dat pesten een groot maatschappelijk probleem is.”

Liset schreef: “Mijn knappe slimme dochter: een klas overgeslagen, met tien jaar in groep acht, autodidact, creatief, liefdevol en mooi van binnen en buiten. En toch wordt zij al drie jaar gepest. Mijn dansende lachende peuter is een prepuber geworden die zich graag terug trekt. Een meisje dat zich verheugt op de havo, om verlost te zijn van deze vloek. Gisteren vroeg ik haar welke sport ze graag zou willen gaan doen. Haar antwoord: ‘Mam, school is voor mij momenteel topsport’.”

HOOGBEGAAFD

Elise* is hoogbegaafd. Daarom gaat ze op jonge leeftijd naar een school speciaal voor hoogbegaafde kinderen, maar de school gaat failliet. De tweede school is ver weg. Bovendien kan ze daar haar draai niet vinden. “Daarom besloten we haar terug te laten gaan naar het regulier onderwijs. Daar word je voorbereid op hoe de maatschappij in elkaar zit. In groep zes zou ze daar een mooie nieuwe start hebben.”

Maar van een mooie start blijkt geen sprake. Liset hoorde onlangs voor het eerst dat de klasgenoten van Elise vrijwel direct een ‘anti Eliseclub’ hadden opgericht met een daarbijbehorende WhatsApp-groep. “Elke dag wordt ze gepest in wisselende samenstellingen. De verhalen die ze de ene dag tegen een klasgenoot vertelt kunnen de volgende dag net zo goed tegen haar gebruikt worden. Ze noemen haar een ‘bitch’ of een ‘hoer’. Ze zeggen tegen Elise dat ze beter dood had kunnen zijn en dat ze in de prostitutie zal belanden. Een keer vertelde Elise in de klas dat ze niet op jongens of meiden valt, maar op zielen. Dat is in de ogen van haar leeftijdsgenoten een vrij vreemde uitspraak. ‘Je bent een gay’tje’, was de reactie.”

IMPACT PESTEN

De impact van het pesten is groot. “Mijn kind is verschrikkelijk lief, sociaal en gevoelig. Ze heeft het nooit begrepen en heeft via Google proberen te achterhalen waarom mensen met ‘kanker’ schelden. Laatst had ze een paniekaanval op school, haar cijfers zijn achteruitgegaan en thuis ligt ze als een zoutzak met een knuffel op de bank. Ze heeft niet meer de energie om iets na school te ondernemen.”

Het breekt Lisets hart. “Je voelt je verscheurd. Ik wil mijn kind weerbaar maken en doe alles wat ik kan. Door alle reacties op de LinkedIn-post is ze gaan praten over wat zich in haar hoofd afspeelt. Ze voelt dat ze niet alleen is. Honderden mensen hebben haar een hart onder de riem gestoken. Ze heeft kaartjes gekregen die ze in haar ‘happy box‘ bewaart. Ik probeer haar te laten zien hoe waardevol ze is. Elise is een bijzonder kind. Ik weet dat ze echt wat voor de maatschappij kan gaan betekenen. Het is een beproeving die ze moet gaan omzetten in kracht. Thuis is in ieder geval de plek waar ze veilig is, serieus wordt genomen en alles kwijt kan.”

PREVENTIEVE HULPVERLENING

Elise is tien en gaat na de zomer naar de middelbare school. “Ze gaat een kunststroming doen. Ik heb er vertrouwen in dat ze dan bij een ander slag kinderen in de klas komt te zitten. Ik denk dat het beter wordt en dat denkt ze zelf ook.”

De boodschap die Liset wil meegeven? “Hulpverleners komen vaak alleen als het niet goed gaat, maar er is ook preventieve hulpverlening nodig in de klas. Kinderen moeten niet alleen leren schrijven, lezen en rekenen; ze moeten ook leren hoe ze moeten omgaan met het leven.”

 

Bron Linda

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco