Een conflict op de werkvloer kan grote impact hebben | Stop Pesten NU

084-8340086

Een conflict op de werkvloer kan grote impact hebben

Als werkende kun je helaas te maken krijgen met een arbeidsconflict. Zelfs mensen die al vele jaren zonder problemen bij een werkgever in dienst zijn kunnen ineens te maken krijgen met een groot probleem. Dit kan te maken hebben met het functioneren, maar ook bij een faillissement kan er een vervelende situatie ontstaan. Het is daarom belangrijk om bij een arbeidsconflict direct contact op te nemen met een arbeidsrecht advocaat. Ook als de werkgever je laat weten het beste met je voor te hebben en alles netjes te willen regelen. Een advocaat die is gespecialiseerd in arbeidsrecht weet waar je op moet letten en waar je recht op hebt. Lang niet alle werkgevers zijn op de hoogte van de regelgeving. Sommigen kennen de regels maar proberen daar toch de hand mee te lichten.

Laat de vaststellingsovereenkomst altijd controleren

Vaak wordt er bij ontslag gewerkt met een zogenaamde vaststellingsovereenkomst. Hierin worden de afspraken opgenomen tussen werkgever en werknemer over het moment van ontslag, doorbetaling van loon, gebruik dan wel inleveren van eigendommen van de werkgever zoals een laptop of dienstauto, uitbetaling van verlofdagen en meer. Ook al lijkt de overeenkomst te kloppen, er kan altijd iets in staan dat voor de werknemer minder gunstig is. Of er is iets over het hoofd gezien. Of de werkgever nu te goeder trouw is of niet, het is belangrijk om een jurist naar de overeenkomst te laten kijken voordat je je handtekening zet. Ook als de werkgever aandringt dat je de overeenkomst zo snel mogelijk moet tekenen. Hij mag je nooit onder druk zetten en moet je een redelijke termijn geven om de tekst te laten controleren door je advocaat.

Ontslag op staande voet? Schakel direct een advocaat in

Ontslag op staande voet is altijd zeer heftig en ingrijpend. Ook al lijkt de beslissing van de werkgever terecht, dan nog is het belangrijk om direct een advocaat in te schakelen. Die kan in ieder geval tips en adviezen geven over hoe te handelen nadat je te horen hebt gekregen dat je per direct wordt ontslagen. Wie weet is het ontslag onterecht of is de procedure van op staande voet niet rechtmatig. Dit kan leiden tot een nabetaling van salaris. Als de werkgever de opzegtermijn in acht had moeten nemen bijvoorbeeld. Als het ontslag onterecht blijkt dan is er zelfs recht op een ontslagvergoeding.

Conflicten over de arbeidsomstandigheden

Een advocaat arbeidsrecht is er niet alleen om je te helpen als je ontslagen wordt. Hij kan je ook bijstaan bij andere conflicten met je werkgever. Die kunnen gaan over gevaarlijke of ongezonde arbeidsomstandigheden, of over het draaien van roosters die in strijd zijn met de wettelijke regels. Ook pesten op het werk is vaak aanleiding om een advocaat in te schakelen als de werkgever hier onvoldoende actie op onderneemt of als het pesten gebeurt door een leidinggevende. Zorg er altijd voor dat je alle documenten die betrekking hebben op het (op handen zijnde) ontslag bewaart zodat je deze aan je advocaat kunt overleggen. Dat geldt ook voor je arbeidsovereenkomst en andere belangrijke documenten die betrekking hebben op je dienstverband bij je werkgever.

 

Bron

Doelgroep: 
Pesten op het werk

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen