Kinderen worden vaker gepest dan we weten: 1 op de 3 vertelt er nooit over | Stop Pesten NU

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Kinderen worden vaker gepest dan we weten: 1 op de 3 vertelt er nooit over

Kinderen op de basisschool worden veel vaker gepest dan ouders en leerkrachten weten. Treiteren, plagen of uitsluiten: één op de drie kinderen vertelt er nooit over aan hun leraar of ouders.

Dat blijkt uit onderzoek van vijf universiteiten en het Trimbos Instituut. Dertig procent van alle kinderen wordt weleens gepest. Een kleinere groep, één op de 14 kinderen, zelfs meerdere keren per week. Van deze groep geeft dus een derde aan nooit aan iemand te hebben verteld dat ze worden gepest. Niet aan leerkrachten, niet aan ouders, niet aan klasgenoten. 

Onder de indruk

Hoofdonderzoeker Bram Orobio de Castro is geschrokken van het hoge percentage kinderen dat het pesten verzwijgt. "We dachten dat het aantal kinderen dat gepest wordt in de praktijk wat groter zou zijn, maar dat het op deze schaal was, daar waren we van onder de indruk."

Volgens de Utrechtse hoogleraar verzwijgen kinderen het pesten vaak omdat dit grote gevolgen kan hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld nóg meer gepest worden. "Ze zijn vaak bang dat volwassenen niet goed met die informatie omgaan. Dat ze het aan iedereen vertellen. Of dat je de reputatie van huilebalk krijgt, omdat je bij volwassenen geklaagd hebt."

Ook denkt hij dat veel kinderen ten onrechte denken dat het hun eigen schuld is dat ze gepest worden. "En zich daar erg voor schamen. Dat ze het zelf maar moeten zien op te lossen. Dat het bij het leven hoort en dat ze het maar moeten zien te dragen. Kinderen kunnen daar natuurlijk hele nare ideeën over krijgen, die ook niemand kan corrigeren als ze het aan niemand vertellen."

In vertrouwen

Oplossing voor pesten is dat docenten met de kinderen in gesprek moeten, alleen dán kom je erachter wat er echt speelt. "Als je het niet aan de kinderen die gepest worden in vertrouwen vraagt of ze gepest worden, dan kun je er dus heel ver naast zitten."

Scholen zijn sinds 2015 bij wet verplicht om ieder jaar te monitoren of de leerlingen zich veilig voelen op school. Het tegengaan van pesten valt daar ook onder. Scholen kunnen indien gewenst kiezen uit programma's die door de Onderwijsinspectie zijn goedgekeurd, zoals 'KiVa' of 'Kanjertraining'. 

De afgelopen jaren zijn tientallen van dit soort antipestprogramma's bijgekomen, maar hoe effectief die volgens de kinderen zelf zijn was nooit eerder onderzocht. In het onderzoek zijn tien antipestprogramma's getoetst op effectiviteit. In het eindrapport 'Wat werkt tegen pesten?' concluderen de onderzoekers dat vier programma's pesten daadwerkelijk terugdringen.

Verhelderend

In hun onderzoek vroegen hoogleraar Orobio de Castro en zijn collega’s kinderen zelf naar pesten en gepest worden. 79 procent van de gepeste kinderen zei dat het pesten al meerdere schooljaren duurde. "Dat geeft aan dat de kinderen zelf bevragen essentieel is om pestgedrag op scholen in kaart te brengen."

Systematisch monitoren

De Utrechtse hoogleraar stelt dat het bevragen van leerlingen over pesten verplicht moet blijven. "Scholen dienen systematisch te monitoren hoeveel leerlingen aangegeven gepest te
worden", staat in het rapport. Onderzoeker Orobio de Castro: "Ze moeten een plek hebben waar ze dat vertrouwelijk kunnen vertellen, en waar de school wel iets mee gaat doen. Zonder dat openbaar wordt dat zij het kind zijn dat gepest wordt."

Antipestprogramma's moeten niet verplicht worden, vindt Orobio de Castro. "Op sommige scholen is er geen noodzaak om aan de slag te gaan met zo’n programma, simpelweg omdat er niet gepest wordt."

Alles Kidzzz

Maar soms is zo'n antipestprogramma wél nodig. Want als blijkt dat kinderen gepest worden, dan is daar wat tegen te doen. Programma's die door de onderzoekers positief werden beoordeeld waren de programma's PRIMA, KiVa en Taakspel. Dit zijn antipestprogramma’s voor de hele klas. Daarnaast bleken ook twee programma's die zich individuele kinderen richten effectief. Vooral het programa Alles Kidzzz bleek 'bijzonder goed' te werken.

Maar, zo'n antipestprogramma is alleen effectief als de school het ook goed uitvoert. Volgens de onderzoekers gaat dat nog vaak mis. Van de meeste programma's wordt slechts een deel van de onderdelen daadwerkelijk gegeven. "Je merkt dat die programma's niet goed worden uitgevoerd op scholen, gewoon omdat het te veel is waardoor leerkrachten er niet aan toekomen", zegt Orobio de Castro. "Wat je zou willen is: veel kortere programma's met de dingen die echt essentieel zijn om te doen. En leerkrachten daar dan echt in begeleiden."

Laura werd gepest

Laura werd vroeger gepest, en niet zo'n beetje ook. Op de basisschool én de middelbare school. Het begon in groep 5. Ze werd buitengesloten, uitgescholden, niet uitgenodigd op feestjes, ze mocht niet meedoen met spelletjes. Ze voelde zich machteloos. "Op de een of andere manier leek het alsof ik een soort virus was. Alsof ik besmettelijk was. Als ik de tafel van een klasgenootje aanraakte, werd ik er direct afgeveegd. Ik mocht niet meedoen met spelletjes, dat soort dingen."

Eén van haar leraren, die doorhad dat ze werd gepest, pakte het volgens Laura totaal verkeerd aan. "Mijn leraar riep in de klas: 'Hee stop eens met Laura pesten, doe eens even wat aardiger'. Dat heeft alleen maar averechts gewerkt. Die kinderen gingen alleen maar lachen."

Volgens haar had de leraar mensen apart moeten nemen. "Niet in zo'n grote groep, dan moeten ze stoer doen tegenover de rest." Tegen ouders zou ze willen zeggen: "Vraag door. Als een kind niet naar school wil, vraag door en zorg dat je in vertrouwen genomen kan worden. Ik denk dat dat het belangrijkste is. En neem het serieus. Ik denk dat dat de grootste fout is die gemaakt wordt. Laat vooral weten dat je er voor ze bent."

Bron RTL Nieuws

 

  Praten over pesten is supermoeilijk': dit is waarom - RTL NIEUWS

  Een op de drie kinderen die veel gepest wordt, durft dit aan niemand te vertellen. Dat blijkt uit onderzoek van vijf universiteiten en het Trimbos Instituut. Waarom is het, ook voor volwassenen, zo moeilijk om hardop te zeggen dat je gepest wordt? Patricia Bolwerk van stichting Stop Pesten Nu legt het je uit.

  Interessante informatie:

  Doelgroep: 
  Kinderen en jongeren
  Professionals
  Ouders

  Tip van de redactie

  Tip Stop Pesten Nu

  Breng snel een bezoekje aan ...

  ► het Kenniscentrum Pesten 

  ► het Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

  ► de Kennisbank

   Informeer naar de mogelijkheden voor een workshop of training gericht op bewustwording & preventie

   

   

  Heb je haast? Navigeer dan snel naar de informatie per doelgroep:

  Voor Werkgevers

  Voor Werkgevers informatie over pesten op het werk en wat jij daar tegen kunt doen

   

   

  Voor Werknemers

  Voor Werknemers informatie over pesten op het werk en wat jij daar tegen kunt doen

   

   Voor Scholen & Professionals

  Voor Scholen (directie, docenten, mentoren, APC, MR) informatie over pesten en online pesten (cyberpesten)

   

   

  Voor Sportverenigingen 

  Voor Sportverenigingen alle informatie over pesten voor bestuurders, trainers, coaches

   

   

  Voor Kinderen & Jongeren

  Voor Kinderen & Jongeren informatie over pesten en online pesten (cyberpesten)

   

   

  Voor Ouders & Opvoeders 

  Voor Ouders & Opvoeders informatie over pesten en online pesten (cyberpesten)

   

   

  Ouderen & Woonzorgcentra 

  Voor Bejaarden alle informatie om pesten aan te pakken in woonzorgcentra

   

  Online Pesten Cyberpesten

  Cyberpesten Online Pesten - alle informatie over online pesten met tips en adviezen

   

   

  Poster Alleen losers pesten anderen om zichzelf zogenaamd groot en stoer te kunnen voelen

  Poster pesten bij bejaarden

  Ik word gepest ... Ik ken iemand die wordt gepest .... 

  Wat kan ik doen? ► Praat erover 

  Stichting Stop Pesten Nu heeft niet de mogelijkheid om iedereen individueel hulp te bieden. Wij vinden het wel belangrijk, dat jij over jouw (hulp)vraag met iemand kan praten om te kijken wat jij het beste kan doen.  Om deze reden houden wij bij, bij welke organisaties jij terecht kunt!

  Bel, chat of mail met de organisaties, zij zijn er voor jou!

    * Vragen over Pesten

    * Vragen over Online Pesten / Cyberpesten (ook voor sexting, grooming, sextortion, shaming, victim blaming, afpersing met naaktfoto/video)

  Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten & Online pesten in Nederland!

  ANBICBF  Unesco