Pesten is gemener dan plagen en gaat langer door dan plagen. En jij voelt je er niet lekker bij, wilt misschien niet eens meer naar school of naar de sportclub.Als je geplaagd wordt, dan twijfel je meestal of het echt bedoeld is of niet.

Jij bent degene die een opmerking krijgt en daarom maak jij voor jezelf de keuze of het pesten of plagen is. Als jij denkt dat het gemeend wordt, vind jij het pesten, ook al kan die andere het bedoelen als een grapje. En als jij denkt dat het een geintje is, reageer je er heel anders op. ls je het moeilijk vindt om dit verschil te zien, zou je het ook gewoon kunnen vragen: “Bedoel je dit vervelend of is het een geintje?”
Want als je ermee blijft lopen, wordt een opmerking alleen maar groter en groter in je hoofd. Vind je het moeilijk om dit te vragen, dan zou je er een grapje over kunnen maken en dan kijken wat de reactie daarop is.
Een voorbeeld. Iemand zegt tegen je: “Zo, wat heb jij een grote voeten! Van die schoenen kun je een boot maken!”. Is dat pesten of plagen? Probeer dan eens het volgende. Je zegt: “Ja, heb jij een zeil? Dan kunnen we het uitproberen!” Een echte pester vindt het dan al niet meer interessant, mompelt misschien wat en loopt weg. Iemand die je alleen wilde plagen, die lacht, vindt het een goeie grap van je en zal niet gauw meer zo’n opmerking maken. En jij? Jij laat zien dat je met de situatie om kunt gaan omdat jij jouw antwoord al klaar hebt.
Pesten is gewelddadig en meestal herhaald gedrag van 1 of meer personen, met de bedoeling om de andere(n) te kwetsen. De schade kan psychologisch, seksueel, lichamelijk of sociaal zijn. Is gemeen bedoeld. Wie wordt gepest, kan zich meestal niet verdedigen. Er is sprake van een ongelijke (of als ongelijk ervaren) machtsverhouding tussen diegene die pest en de gepeste. Het is altijd meer tegen 1. Gebeurt altijd bij dezelfde persoon.
Plagen gebeurt spontaan en is altijd leuk voor iedereen. Als 1 iemand het niet leuk vindt dan is het al geen plagen meer, want bij plagen is het ALTIJD leuk voor iedereen. Als mensen door blijven gaan met die niet leuke grap dan wordt het pesten. Plagen is altijd 1 tegen 1. Plagen kan je stoppen wanneer je wil.


En heb je dat niet in de gaten omdat je die manier van omgaan met andere kinderen gewend bent omdat jouw grote broer of zus hetzelfde doet of deed bij jou. Dan weet je niet beter en ben je eigenlijk iemand die gepest wordt en die daarom nu zelf pest.
► Doe de test! Ben ik een pestkop?
► Tips Ik ben een pestkop, hoe stop ik?
Bij pesten gaat het om herhaald gedrag. Toch kan ook een eenmalige gebeurtenis een grote impact hebben op het slachtoffer, alleen dan spreken wij niet over pesten maar over bijvoorbeeld gemeen gedrag. De gepeste kan gebukt gaan onder de impliciete dreiging dat het pesten opnieuw zal gebeuren. Hij of zij wordt dan bang of leert juist om bang te zijn. Wie wordt gepest, krijgt meestal te maken met een optelsom van verschillende pestvormen. Zo versterkt online pesten in veel gevallen het offline pesten. Dat maakt de radeloosheid bij de slachtoffers nog groter, want ze voelen zich nergens meer veilig. In deze videclip van Snelle zie je hoe hij vroeger gepest werd, hij maakte hier zelfs een lied over.
Veelgestelde vragen over pesten ► Klik op de vraag om naar het antwoord te gaan

Wil je snel informatie vinden? Klik dan op de links hieronder ...
Online Pesten - Cyberpesten ♦ Plagen & Pesten ♦ Pesten stoppen of oplossen ♦ Praten over pesten is supermoeilijk ♦ Redenen voor pestgedrag ♦ Rollen ♦ Spreekbeurt tips ♦ Vormen van pesten ♦ Waarom kinderen pesten ♦ Wat kan je doen
Wist jij dit?

- … er is niet slechts één type persoon die pest
Het gaat er niet om hoe iemand eruitziet; het gaat om hun acties.
- …een meningsverschil iets anders is dan pesten
Een meningsverschil of argument is wanneer beide partijen hun mening uiten. Mensen zijn het niet altijd met elkaar eens en kunnen in 'conflict' verkeren als ze respectvol hun tegengestelde standpunten delen zonder de ander te kleineren.
- ... dat iemand waarvan je dacht dat het een vriend was, je zou kunnen pesten
Als een vriend je behandelt op een manier die je pijn doet en je hebt die vriend gevraagd om ermee te stoppen, maar hij gaat toch door, dan is dat geen vriendschap. Dat gedrag kan pesten zijn.
- …er is een groot verschil tussen klikken en melden Pesten melden is géén klikken Als jij tegen een volwassene zegt dat iemand (online) gepest wordt of misschien dat jij zelf wordt gepest dan is dit MELDEN en géén klikken. Alle dingen waar mensen pijn of verdriet door kunnen krijgen als het door blijft gaan is MELDEN. Klikken is bijvoorbeeld zeggen dat iemand een koekje zit te eten tijdens de les of zit te praten.
Weet 1 ding: Als je gepest wordt dan is dit NOOIT jouw schuld!
Is het ook echt pesten? Of is iemand je aan het plagen en probeert hij/zij je uit te dagen? En hoe reageer je zelf op iemand of in een bepaalde situatie Dit is best lastig. Stop Pesten Nu! laat je zien wat het verschil is tussen pesten en plagen en hoe je hiermee om kunt gaan.
► Doe de test! Word ik gepest?
► Tips Ik word gepest, hoe ik hier mee omgaan?
Ook pestkoppen profiteren ervan als jij niemand iets durft te vertellen. Hierdoor durven zij dan weer door te gaan, ze weten dat ze dan toch niet geconfronteerd worden met hun gedrag. In feite maken wij het met name voor de pestkoppen makkelijk door hier niet over te praten en wij maken het voor ons zelf moeilijker.
Jij bepaalt dus zelf of je het pesten of plagen vindt.
Onze Junior Ambassadeur Daniel Stosic (14) heeft meegewerkt aan de campagne van de Week tegen Pesten en vertelt over zijn ervaring met buitensluiten en pesten. Daniël werd na schooltijd gepest en durfde het lang niet tegen zijn ouders te zeggen.
Misschien ben je zelf de meeloper - Doe de test
Als je twijfelt of je een meeloper bent in je klas, kan het helpen om je eigen gedrag te observeren en te kijken hoe je je voelt als je met anderen omgaat.
Pesten is als er iets tegen je gezegd wordt waardoor jij je ongemakkelijk voelt en waarvan je weet dat het fout is. Je denkt dan: “Zo ga je niet om met iemand anders!” Je kunt dit gevoel hebben bij één iemand of bij een hele groep kinderen. Nog erger is als je door een pester aangeraakt wordt of als jouw spullen vernield worden of nog erger: als je geslagen of geschopt wordt. Dit is absoluut fout gedrag en je kunt er wat aan doen!
NPO Zapp, klik op de afbeelding om de uitzending te bekijken of klik op deze link

Wat is online pesten (cyberpesten)
Er wordt veel gepest en getreiterd via internet of via de telefoon. Digitaal pesten of Cyberpesten is nog laffer dan gewoon pesten, omdat je als pester kunt zorgen dat je anoniem blijft.
Vaak denk je niet na over het delen van vervelende berichten of een reactie op een appje. Je lacht erom en je stuurt het dan maar door naar andere vrienden zonder te denken aan de consequenties of zelfs maar de hele tekst door te lezen. Social media kan een gevaarlijke plaats zijn, lees verder >>.
Ja, maar ik ben niet degene die het heeft gedaan! Nee, maar Als je online pesten ziet, is het belangrijk om te doen wat je kunt om het te stoppen! lees verder >> Ga naar deze pagina over online pesten/cyberpesten voor meer informatie .
Heb jij wel eens met pesten te maken? Je bent niet de enige.
Sterker nog, dit geldt voor bijna iedereen. Pesten staat al jaren in de top vijf van meest besproken onderwerpen bij De Kindertelefoon. Anderen vragen zich bijvoorbeeld af: Hoe zorg ik ervoor dat ik minder word gepest in de klas of via social? Wat moet ik doen als een vriend(in) wordt gepest? Waarom pest ik zelf? Of... wat moet ik doen als ik word buitengesloten? Met deze én alle andere vragen kun je altijd terecht bij De Kindertelefoon (zie onderaan pagina).
Ik word gepest, bij wie kan ik terecht ...
Soms is het gewoon lekker om eerst te praten met iemand die je niet kent. Gewoon met mensen die de tijd hebben om naar jou te luisteren en mee te denken voor een oplossing. Lees ook ► Ik word gepest, wat kan ik doen?
Je hoeft je nooit te schamen! Het is NOOIT jouw schuld als jij gepest wordt.
Stichting Stop Pesten Nu heeft niet de mogelijkheid om iedereen individueel hulp te bieden. Wij vinden het wel belangrijk, dat jij over jouw (hulp)vraag met iemand kan praten om te kijken wat jij het beste kan doen.
Er zijn verschillende redenen waarom het fijn kan zijn om met een organisatie te bellen of chatten als je gepest wordt
Anoniem: Vaak kun je anoniem contact opnemen met organisaties die zich bezighouden met het bestrijden van pesten. Hierdoor hoef je je naam of persoonlijke informatie niet te delen als je dat niet wilt.
Expertise: Organisaties die zich bezighouden met het bestrijden van pesten hebben vaak veel expertise op dit gebied. Ze kunnen je advies geven over hoe je het beste kunt omgaan met de situatie en welke stappen je kunt zetten om het pesten te stoppen.
Emotionele steun: Pesten kan erg emotioneel belastend zijn en het kan fijn zijn om met iemand te praten die begrijpt wat je doormaakt. Organisaties die zich bezighouden met het bestrijden van pesten hebben vaak medewerkers die getraind zijn om emotionele steun te bieden. Naast emotionele steun kunnen organisaties die zich bezighouden met het bestrijden van pesten ook praktische hulp bieden, zoals het geven van advies over hoe je aangifte kunt doen of hoe je met school of werk kunt praten over de situatie.
Kortom, het kan fijn zijn om met een organisatie te bellen of chatten als je gepest wordt, omdat ze expertise, emotionele steun en praktische hulp kunnen bieden.
Kindertelefoon (tot 25 jaar) ...van (ongeveer) jouw leeftijd in de jongerenchat (12 tot 18 jaar)?
Ben je tussen de 12 en de 18 jaar en chat je liever met iemand van (ongeveer) je eigen leeftijd? Dan kun je kiezen voor de jongerenchat: dit zijn jonge vrijwilligers tussen de 16 en 18 jaar. Zij kunnen in een gesprek ook hun eigen ervaring en mening met je delen, maar alleen als jij dat fijn vindt. De jongerenchat is elke dag van 18:00 uur tot 21:00 uur bereikbaar. Goed nieuws: de jongerenchat is nu ook in het weekend geopend! Klik op ondestaande afbeelding of klik hier. Chatten met terugkomchat (8 tot 18 jaar)
Je kunt nu ook kiezen voor de terugkomchat. Denk jij dat één gesprek misschien te weinig is voor wat jij aan ons wilt vertellen? Misschien word je gepest, wil je stoppen met het pesten van anderen, twijfel je of je op jongens of meisjes valt of voel je je niet veilig thuis. Bij de terugkomchat (klik op ondestaande afbeelding of klik hier) vertel je ons in twee of drie gesprekken wat jou bezighoudt - zonder opnieuw je verhaal te vertellen. Wij denken met je mee en vinden niks gek. De terugkomchat is elke maandag t/m donderdag bereikbaar tussen 18:00 uur en 20:00 uur en op zaterdag en zondag tussen 14:00 uur en 16:00 uur. Forum over pesten (12 tot 18 jaar)
Ben je tussen de 12 en 18 jaar en wil je graag ervaringen uitwisselen met leeftijdsgenoten? Dat kan veilig op het forum van De Kindertelefoon, zie ook de video 'Zo werkt het forum van de Kindertelefoon'. Ga naar het Forum. |
|
Als je gepest wordt dan is het ontzettend belangrijk om hierover te praten. Hier zijn een aantal redenen voor. Als eerste is het belangrijk dat jij je hart kunt luchten. Door het met iemand te bespreken kom je misschien ook wel tot ideeën of oplossingen. Daarnaast voorkom je dat deze ervaringen in jouw lichaam vast blijven zitten en dat dit jouw eigenwaarde en zelfvertrouwen aan tast. Kies iemand die je vertrouwt om mee te praten. Dit kan een leidinggevende zijn op je werk, een leerkracht op school, of een trainer bij je sportvereniging. Zoek dan samen naar oplossingen.
In de video hieronder legt Patricia uit dat praten over pesten soms best wel heel eng, spannend of moeilijk is. ► Klik op de afbeelding voor de video of klik hier ♦

Video 'Praten over pesten is supermoelijk', dit is waarom. RTL Nieuws
Overzicht van organisaties waar jij terecht kan voor hulp of advies?