Pesten | Online Pesten | Cyberpesten | Voor leerlingen

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Leerlingen - Pesten & Online Pesten

Pesten is gemener dan plagen en gaat langer door dan plagen. En jij voelt je er niet lekker bij, wilt misschien niet eens meer naar school of naar de sportclub.Als je geplaagd wordt, dan twijfel je meestal of het echt bedoeld is of niet. 

Plagen of Pesten Ziva

Jij bent degene die een opmerking krijgt en daarom maak jij voor jezelf de keuze of het pesten of plagen is. Als jij denkt dat het gemeend wordt, vind jij het pesten, ook al kan die andere het bedoelen als een grapje. En als jij denkt dat het een geintje is, reageer je er heel anders op. ls je het moeilijk vindt om dit verschil te zien, zou je het ook gewoon kunnen vragen: “Bedoel je dit vervelend of is het een geintje?”

Want als je ermee blijft lopen, wordt een opmerking alleen maar groter en groter in je hoofd. Vind je het moeilijk om dit te vragen, dan zou je er een grapje over kunnen maken en dan kijken wat de reactie daarop is.

Een voorbeeld. Iemand zegt tegen je: “Zo, wat heb jij een grote voeten! Van die schoenen kun je  een boot maken!”. Is dat pesten of plagen? Probeer dan eens het volgende. Je zegt: “Ja, heb jij een zeil? Dan kunnen we het uitproberen!” Een echte pester vindt het dan al niet meer interessant, mompelt misschien wat en loopt weg. Iemand die je alleen wilde plagen, die lacht, vindt het een goeie grap van je en zal niet gauw meer zo’n opmerking maken. En jij? Jij laat zien dat je met de situatie om kunt gaan omdat jij jouw antwoord al klaar hebt.

  Pesten is gewelddadig en meestal herhaald gedrag van 1 of meer personen, met de bedoeling om de andere(n) te kwetsen. De schade kan psychologisch, seksueel, lichamelijk of sociaal zijn. Is gemeen bedoeld. Wie wordt gepest, kan zich meestal niet verdedigen. Er is sprake van een ongelijke (of als ongelijk ervaren) machtsverhouding tussen diegene die pest en de gepeste. Het is altijd meer tegen 1. Gebeurt altijd bij dezelfde persoon.

  Plagen gebeurt spontaan en is altijd leuk voor iedereen.  Als 1 iemand het niet leuk vindt dan is het al geen plagen meer, want bij plagen is het ALTIJD leuk voor iedereen. Als mensen door blijven gaan met die niet leuke grap dan wordt het pesten. Plagen is altijd 1 tegen 1. Plagen kan je stoppen wanneer je wil.

  Bij pesten gaat het om herhaald gedrag. Toch kan ook een eenmalige gebeurtenis een grote impact hebben op het slachtoffer, alleen dan spreken wij niet over pesten maar over bijvoorbeeld gemeen gedrag. De gepeste kan gebukt gaan onder de impliciete dreiging dat het pesten opnieuw zal gebeuren. Hij of zij wordt dan bang of leert juist om bang te zijn. Wie wordt gepest, krijgt meestal te maken met een optelsom van verschillende pestvormen. Zo versterkt online pesten in veel gevallen het offline pesten. Dat maakt de radeloosheid bij de slachtoffers nog groter, want ze voelen zich nergens meer veilig.​

  Snelle

   

  ► Iemand die ik ken wordt gepest, wat kan ik doen? 

   ► Doe de test! Ben ik een pestkop?

   ► Ik ben een pestkop, hoe stop ik?

   ► Ik word gepest, hoe ga ik hiermee om?

  Doe de test! Misschien word jij gepest

   ► Spreekbeurt tips

  In deze videclip van Snelle zie je hoe hij vroeger gepest werd, hij maakte hier zelfs een lied over

   

  Wil je snel informatie vinden? Klik dan op de links hieronder ...

  Online Pesten - Cyberpesten ♦ Plagen & Pesten ♦ Pesten stoppen of oplossen ♦ Praten over pesten is supermoeilijk ♦  Redenen voor pestgedrag ♦ Rollen ♦ Spreekbeurt tips ♦ Vormen van pesten ♦  Waarom kinderen pesten ♦  Wat kan je doen

   

  VraagtekenVraag

  Als een klasgenoot telkens gemeen doet maar mij er telkens de schuld van geeft?

  Wat moet ik dan doen?

  – Anne-Marie, 15 jaar 

  Antwoord

  Beste Anne-Marie, Het klinkt alsof je te maken hebt met een lastige situatie. Het eerste wat ik denk dat je moet doen, is een leraar vertellen wat er aan de hand is. Zorg ervoor dat ze jouw kant van het verhaal kennen. En onthoud dat als je gepest wordt, het nooit jouw schuld is. Je hebt niets gedaan om slecht behandeld te worden.

   

  Wist jij dit?

  • … er is niet slechts één type persoon die pest
   Het gaat er niet om hoe iemand eruitziet; het gaat om hun acties.
    
  • een meningsverschil iets anders is dan pesten
   Een meningsverschil of argument is wanneer beide partijen hun mening uiten. Mensen zijn het niet altijd met elkaar eens en kunnen in 'conflict' verkeren als ze respectvol hun tegengestelde standpunten delen zonder de ander te kleineren.
    
  • ... dat iemand waarvan je dacht dat het een vriend was, je zou kunnen pesten

   Poster negeren roddelen slaan buitensluiten

   Als een vriend je behandelt op een manier die je pijn doet en je hebt die vriend gevraagd om ermee te stoppen, maar hij gaat toch door, dan is dat geen vriendschap. Dat gedrag kan pesten zijn.
    
  • …er is een groot verschil tussen klikken en melden Pesten melden is géén klikken Als jij tegen een volwassene zegt dat iemand (online) gepest wordt of misschien dat jij zelf wordt gepest dan is dit MELDEN en géén klikken. Alle dingen waar mensen pijn of verdriet door kunnen krijgen als het door blijft gaan is MELDEN. Klikken is bijvoorbeeld zeggen dat iemand een koekje zit te eten tijdens de les of zit te praten. 

   

  Misschien ben je zelf de pester - Doe de test

   En heb je dat niet in de gaten omdat je die manier van omgaan met andere kinderen gewend bent omdat jouw grote broer of zus hetzelfde doet of deed bij jou. Dan weet je niet beter en ben je eigenlijk iemand die gepest wordt en die daarom nu zelf pest. 

   ► Doe de test! Ben ik een pestkop?

   ► Tips "Ik ben een pestkop, hoe stop ik?

    

   VraagtekenVraag 

   Ik word elke dag in de bus gepest als ik naar school ga

   Kinderen gooien potloden naar me of stelen mijn lunch en gooien het rond. De buschauffeur hoort het niet en ziet het niet. Ik vertelde het aan mijn moeder en zij zei dat ik gewoon weg moest blijven van de pestkoppen. Maar dat kan niet! Ik woon in een klein dorp en wij moeten allemaal met dezelfde bus naar school. Vandaag vertelde ik mijn moeder dat ik ziek was omdat ik niet met de bus wilde. Ik was niet echt ziek. Ik hou van school, maar ik haat de bus! Ik weet niet wat ik moet doen.

   - Stein, 11 jaar 

   Antwoord 

   Beste Stein, Veel kinderen worden gepest in de bus onderweg naar school. Maar het klopt niet! Elk kind moet op weg naar school in de bus, trein of metro kunnen rijden en veilig zijn. Vertel het eens aan de buschauffeur. Dan kun je misschien bij de chauffeur gaan zitten zodat deze kan horen wat er aan de hand is. De kinderen kunnen je niet pesten als de buschauffeur alles kan horen en zien. Probeer ook met je moeder te praten. Het klinkt alsof ze wil helpen, maar het niet helemaal snapt. Vertel haar dat het heel moeilijk is om weg te blijven van die kinderen in de bus omdat jullie allemaal naar dezelfde school moeten. Wees dapper en vraag opnieuw om hulp totdat je die krijgt. Niemand mag gepest worden in de bus, metro of trein onderweg naar school!

    

   Weet 1 ding: Als je gepest wordt dan is dit NOOIT jouw schuld!
    
   Stuk TV zegt Ik STOP pesten nu
   Furtjuh (Rutger Vink) zegt Ik STOP pesten nu
    
   Ook pestkoppen profiteren ervan als jij niemand iets durft te vertellen. Hierdoor durven zij dan weer door te gaan, ze weten dat ze dan toch niet geconfronteerd worden met hun gedrag. In feite maken wij het met name voor de pestkoppen makkelijk door hier niet over te praten en wij maken het voor ons zelf moeilijker. 

   Jij bepaalt dus zelf of je het pesten of plagen vindt.

   Onze Junior Ambassadeur Daniel Stosic (14) heeft meegewerkt aan de campagne van de Week tegen Pesten en vertelt over zijn ervaring met buitensluiten en pesten.  ​Daniël werd na schooltijd gepest en durfde het lang niet tegen zijn ouders te zeggen. 

    

   VraagtekenVraag

   Er is een meisje in onze klas, ze praat niet veel. Als ze praat, klinkt het anders en kinderen lachen haar uit

   Maar ze lijkt me heel aardig. Ze luncht altijd alleen en ik wil haar vragen om bij mij en mijn vrienden te komen zitten. Maar ik weet niet hoe ik dat moet doen. 

   – Nathalie, 13 jaar 

   Antwoord

   Beste Nathalie, Het is echt geweldig dat je vrienden wilt maken met dit meisje. Het is niet leuk om helemaal alleen te zijn tijdens de lunch, en ik wed dat ze het heerlijk zou vinden om bij je te zitten! Je zei dat ze anders praat. Soms kunnen dingen een beetje eng zijn als we ze niet begrijpen. Maar dat zou je er niet van moeten weerhouden om iemands vriend te zijn. Sommige kinderen hebben moeite met praten, maar je kunt gewoon naar haar toe gaan en het vragen. Of je kunt je leraar vertellen dat je met dit meisje wilt lunchen, en je leraar kan helpen. Zelfs als kinderen iets anders hebben, willen ze meestal dezelfde dingen die jij wilt. Ze willen met vrienden spelen en plezier hebben! Als je dit meisje leert kennen, kom je er misschien achter dat je veel gemeen hebt. Dan maakt het niet uit dat ze anders praat.

    

   StukTV & Furtjuh praten over pesten

   Pesten is als er iets tegen je gezegd wordt waardoor jij je ongemakkelijk voelt en waarvan je weet dat het fout is. Je denkt dan: “Zo ga je niet om met iemand anders!” Je kunt dit gevoel hebben bij één iemand of bij een hele groep kinderen. Nog erger is als je door een pester aangeraakt wordt of als jouw spullen vernield worden of nog erger: als je geslagen of geschopt wordt. Dit is absoluut fout gedrag en je kunt er wat aan doen!

   StukTV & Furtjuh praten over pesten | Zapplive | NPO Zapp
   NPO Zapp, klik op de afbeelding om de uitzending te bekijken of klik op deze link 

   Vraagteken

   Vraag 

   Elke dag bij ons in de klas doen ze Richard na als hij praat en dan trekken ze allemaal gekke gezichten. 

   Richard is doof, hij kan niet horen wat ze dan doen en ze doen het ook altijd zo dat hij het zelf niet kan zien. Ik heb Richard nog nooit gesproken, maar hij heeft vorige week een paar coole insecten mee naar school genomen en ik wilde hem ernaar vragen. Ik vind het niet leuk dat de andere  kinderen grapjes maken over hoe hij praat. Ik vind het eigenlijk wel stoer hoe hij met gebarentaal kan. Denk je dat ik hem op de een of andere manier kan helpen?

   – Tom, 15 jaar

   Antwoord

   Beste Tom, Ik vind gebarentaal ook best gaaf, en ik weet dat je Richard kunt helpen! Hier is een idee. Als je ziet dat iemand achter zijn rug om gemeen tegen hem doet, vraag hem dan aan Richard of hij bijvoorbeeld met jou en jouw vrienden mee gaat lunchen. Ook al kan hij het niet horen, hij weet waarschijnlijk dat deze jongen niet aardig tegen hem is. Een vriend erbij hebben zal helpen. Je kunt je leraar ook vertellen wat er gebeurt, dat helpt ook. Door gewoon met Richard om te gaan, zullen de andere kinderen twee keer nadenken of ze dingen achter zijn rug zeggen. Waarom schrijf je hem geen briefje en vraag je hem je zijn insectencollectie te laten zien? Misschien kan hij je zelfs wat woorden in gebarentaal leren

    

    Doe de tekst - Hoe weet je of je gepest wordt?

   Doe de test - Misschien word je gepest?

   Is het ook echt pesten? Of is iemand je aan het plagen en probeert hij/zij je uit te dagen? En hoe reageer je zelf op iemand of in een bepaalde situatie Dit is best lastig. Stop Pesten Nu! laat je zien wat het verschil is tussen pesten en plagen en hoe je hiermee om kunt gaan. 

   ► Doe de test! Word ik gepest?

   ► Tips Ik word gepest, hoe ik hier mee omgaan?


    

   Vraagteken

   Vraag

   Waarom pesten kinderen zo vaak? 

   Ik kan dat niet begrijpen. Iedereen is toch gewoon goed zoals ze zijn?

   – Cindy, 17 jaar

   Antwoord

   Beste Cindy, Kinderen pesten om allerlei redenen. Er is niet één reden waarom iemand pest of één soort persoon die pest. Sommige kinderen pesten omdat ze niet weten hoeveel pijn ze de ander echt kwetsen, of omdat ze denken dat ze er cool uitzien. Anderen vinden dat sommige kinderen het verdienen om gepest te worden omdat ze denken dat ze zwak of impopulair zijn. Soms probeert het kind dat pest, controle over iemand anders te krijgen omdat er andere dingen gaande zijn in hun leven waar ze geen controle over hebben. Veel kinderen die pesten, worden eigenlijk zelf ook gepest. Dit zijn niet de enige redenen waarom kinderen ervoor kiezen om te pesten, maar het zijn enkele van de meest voorkomende

   Als je gepest wordt dan is het ontzettend belangrijk om hierover te praten. Hier zijn een aantal redenen voor. Als eerste is het belangrijk dat jij je hart kunt luchten. Door het met iemand te bespreken kom je misschien ook wel tot ideeën of oplossingen. Daarnaast voorkom je dat deze ervaringen in jouw lichaam vast blijven zitten en dat dit jouw eigenwaarde en zelfvertrouwen aan tast. Kies iemand die je vertrouwt om mee te praten. Dit kan een leidinggevende zijn op je werk, een leerkracht op school, of een trainer bij je sportvereniging. Zoek dan samen naar oplossingen.

   In de video hieronder legt Patricia uit dat praten over pesten soms best wel heel eng, spannend of moeilijk is. ► Klik op de afbeelding voor de video of klik hier ♦

   Praten over pesten is super moeilijk RTL Nieuws

   Video 'Praten over pesten is supermoelijk', dit is waarom. RTL Nieuws

   Vraagteken

   Vraag 

   Waarom pesten kinderen mij vooral in de pauze? 

   Ik heb op vijf verschillende scholen gezeten en op de derde school waar ik naar toe ging, sloegen de kinderen mij met stokken. De school waar ik nu naartoe ga schelden de kinderen mij elke dag uit. Mijn vriend zegt dat de leraren zullen helpen om het pesten te stoppen, maar ik denk het niet.

   – Giovanni, 17 jaar 

   Antwoord

   Beste Giovanni, 

   Het spijt me zo te horen dat je gepest wordt op school. Het eerste wat ik wil dat je weet, is dat het niet jouw schuld is. Pesten kan iedereen overkomen.

   Om je eerste vraag te beantwoorden: kinderen pesten om allerlei redenen. Er is niet één reden waarom iemand pest of één soort persoon die pest. Sommige kinderen pesten omdat ze niet weten hoeveel pijn ze de ander echt kwetsen, of omdat ze denken dat ze er cool uitzien. Anderen vinden dat sommige kinderen het verdienen om gepest te worden omdat ze denken dat ze zwak of impopulair zijn. Soms probeert het kind dat pest, controle over iemand anders te krijgen omdat er andere dingen gaande zijn in hun leven waar ze geen controle over hebben. Veel kinderen die pesten, worden eigenlijk zelf ook gepest. Dit zijn niet de enige redenen waarom kinderen ervoor kiezen om te pesten, maar het zijn enkele van de meest voorkomende. Pesten gebeurt vaak op plaatsen waar niet veel volwassenen in de buurt zijn, wat misschien de reden is waarom het vaak in de pauzes gebeurt.

   Je vriend heeft gelijk, leraren kunnen een grote hulp zijn om het pesten te laten stoppen. Probeer je leraar te vertellen wat er elke dag gebeurd, en als het niet helpt, probeer dan met de Anti Pest Coördinator of met de Kindertelefoon te praten. Je moet ook je ouders vertellen wat er aan de hand is.

    

   Heb jij wel eens met pesten te maken? Je bent niet de enige. 

   Sterker nog, dit geldt voor bijna iedereen. Pesten staat al jaren in de top vijf van meest besproken onderwerpen bij De Kindertelefoon. Anderen vragen zich bijvoorbeeld af: Hoe zorg ik ervoor dat ik minder word gepest in de klas of via social? Wat moet ik doen als een vriend(in) wordt gepest? Waarom pest ik zelf? Of... wat moet ik doen als ik word buitengesloten? Met deze én alle andere vragen kun je altijd terecht bij De Kindertelefoon.

   Stichting Stop Pesten Nu heeft niet de mogelijkheid om iedereen individueel hulp te bieden. Wij vinden het wel belangrijk, dat jij over jouw (hulp)vraag met iemand kan praten om te kijken wat jij het beste kan doen.  Om deze reden houden wij bij, bij welke organisaties jij terecht kunt! 

   Bel, chat of mail met deze organisaties voor hulp of advies bij pesten of online pestenIk word gepest, bij wie kan ik terecht

   Soms is het gewoon lekker om eerst te praten met iemand die je niet kent. Gewoon met mensen die de tijd hebben om naar jou te luisteren en mee te denken voor een oplossing. Je hoeft je nooit te schamen! Ook niet als het even niet zo lekker gaat, of als je niet weet hoe je het pesten kan stoppen.

   Praten over pesten is super moeilijk en dit is waarom!' Patricia Bolwerk van stichting Stop Pesten Nu legt het je uit in deze video

   ► Ik word gepest, wat kan ik doen?

   tipStichting Stop Pesten Nu heeft niet de mogelijkheid om iedereen individueel hulp te bieden. Wij vinden het wel belangrijk, dat jij over jouw (hulp)vraag met iemand kan praten om te kijken wat jij het beste kan doen. Om deze reden houden wij bij, bij welke organisaties jij terecht kunt!*.

   Bij al deze organisaties zitten getrainde mensen om met jou mee te denken over een oplossing! 

   ► Chat, bel of mail met deze organisaties over Pesten  

   ► Chat, bel of mail met deze organisaties over Online Pesten

   of bij de Kindertelefoon (daar kan je tot je 25ste jaar mee bellen of chatten) ...

   • van (ongeveer) jouw leeftijd in de jongerenchat (12 tot 18 jaar)?  

   Ben je tussen de 12 en de 18 jaar en chat je liever met iemand van (ongeveer) je eigen leeftijd? Dan kun je kiezen voor de jongerenchat: dit zijn jonge vrijwilligers tussen de 16 en 18 jaar. Zij kunnen in een gesprek ook hun eigen ervaring en mening met je delen, maar alleen als jij dat fijn vindt. De jongerenchat is elke dag van 18:00 uur tot 21:00 uur bereikbaar. Goed nieuws: de jongerenchat is nu ook in het weekend geopend! Klik op ondestaande afbeelding of klik hier.

   • Chatten met terugkomchat (8 tot 18 jaar)

   Je kunt nu ook kiezen voor de terugkomchat. Denk jij dat één gesprek misschien te weinig is voor wat jij aan ons wilt vertellen? Misschien word je gepest, wil je stoppen met het pesten van anderen, twijfel je of je op jongens of meisjes valt of voel je je niet veilig thuis. Bij de terugkomchat (klik op ondestaande afbeelding of klik hier) vertel je ons in twee of drie gesprekken wat jou bezighoudt - zonder opnieuw je verhaal te vertellen. Wij denken met je mee en vinden niks gek. De terugkomchat is elke maandag t/m donderdag bereikbaar tussen 18:00 uur en 20:00 uur en op zaterdag en zondag tussen 14:00 uur en 16:00 uur.

   • Forum over pesten (12 tot 18 jaar)

   Ben je tussen de 12 en 18 jaar en wil je graag ervaringen uitwisselen met leeftijdsgenoten? Dat kan veilig op het forum van De Kindertelefoon, zie ook de video 'Zo werkt het forum van de Kindertelefoon'. Ga naar het Forum.

    

   Vraagteken

   Vraag

   Hoe kun je pesten stoppen?

   – Xander, 16 jaar 

   Antwoord

   Beste Xander, Hartelijk bedankt voor jouw vraag. Hier zijn enkele ideeën:

   Voor de gepeste leerling...

   Het eerste dat je moet onthouden, is dat het niet jouw schuld is als je gepest wordt. Niemand verdient het ooit om gepest te worden. Het kan ook helpen om een volwassene of een vriend te vertellen wat er aan de hand is. Veel kinderen die gepest worden, vertellen het aan niemand omdat ze bang zijn of omdat ze niet gezien willen worden als een 'kletsverhaal'. Maar de meeste volwassenen willen echt helpen, en je vrienden kunnen machtige supporters zijn. Het is ook belangrijk om voor jezelf op te komen. Boos worden of wraak nemen kan de situatie vaak escaleren en de zaken erger maken, maar dat betekent niet dat je gewoon moet negeren wat er met je gebeurt. Omring jezelf met mensen die om je geven en die voor je opkomen. En onthoud dat het pesten meer te maken heeft met de persoon die het doet dan met jou. Je verdient het niet om gepest te worden en je hebt het recht om je veilig te voelen op school.

   Voor de omstanders .... 

   De omstanders van pesten hebben een krachtige rol in de situatie. Het belangrijkste om te doen is niet mee te doen aan het pesten door te lachen of het pesten van de leerling te steunen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat er veel manieren zijn waarop je kunt helpen en op een manier die voor jou veilig voelt. De meest effectieve manier om een pestsituatie te stoppen, is steun te betuigen aan de gepeste leerling. Je kunt dit doen door met ze te praten, ze te vertellen dat wat er met ze is gebeurd niet oké is, of door ze uit te nodigen om met je mee te doen aan een activiteit. Door deze student eraan te herinneren dat hij of zij niet alleen is, kun je een enorm verschil maken. Omstanders kunnen ook helpen door het aan een volwassene te vertellen, aangezien de gepeste leerling zich misschien niet klaar voelt om het zelf te doen. Onderzoek toont aan dat de meeste pestsituaties stoppen wanneer een leeftijdsgenoot iets doet. Dit betekent niet altijd dat je de leerling die pest direct confronteert. Je kunt op veel verschillende manieren je steun betuigen aan het doelwit, maar het is belangrijk om ze te laten weten dat ze niet alleen zijn.

   Als de klasgenoten / omstanders (PEER pressure group) ingrijpen bij pesten dan stopt het pesten in 10 seconden in 57% van de gevallen.

   Voor leerlingen die pesten...

   Voor veel studenten die pestgedrag vertonen, is er iets anders aan de hand in hun leven waardoor ze uithalen naar andere studenten. En velen worden zelf gepest. Dat maakt hun acties en gedrag helemaal niet oké, maar het is belangrijk om te onthouden dat de leerling die pest ook hulp nodig heeft. Het beste wat studenten die pesten kunnen doen, is hulp krijgen van ouders, leraren of andere volwassenen om te proberen betere manieren te vinden om met anderen om te gaan.

    

   Voor leerlingen: Wat is online pesten (cyberpesten)

    

   Wat is online pesten (cyberpesten)

   Er wordt veel gepest en getreiterd via internet of via de telefoon. Digitaal pesten of Cyberpesten is nog laffer dan gewoon pesten, omdat je als pester kunt zorgen dat je anoniem blijft.

   Vaak denk je niet na over het delen van vervelende berichten of een reactie op een appje. Je lacht erom en je stuurt het dan maar door naar andere vrienden zonder te denken aan de consequenties of zelfs maar de hele tekst door te lezen.  Social media kan een gevaarlijke plaats zijn, lees verder >>. 

   Ja, maar ik ben niet degene die het heeft gedaan!  Nee, maar Als je online pesten ziet, is het belangrijk om te doen wat je kunt om het te stoppen! lees verder >> 

   Ga naar deze pagina over online pesten/cyberpesten voor meer informatie .