Ook bejaarden kunnen gemeen zijn: “Die vrouw eet als een beest, die man stinkt naar pis.” | Stop Pesten NU

084-8340086

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Ook bejaarden kunnen gemeen zijn: “Die vrouw eet als een beest, die man stinkt naar pis.”

Je verwacht het niet: bejaarden met al hun levenservaring en wijsheid blijken haast net zo vaak te pesten als kinderen. Veertig procent van de ouderen in bejaardenhuizen zou worden getreiterd door hun medebewoners, blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Sloerie

Marga Koning (56) zag het gebeuren bij haar 86-jarige moeder. Ze vertelt in PS van de Week: “Mijn moeder kan vaak ronduit onaardig zijn: ‘Die vrouw eet als een beest, die man stinkt naar pis.’ Op iedereen heeft ze wat aan te merken. En dan maakt het haar echt niet uit of iemand 92 jaar is, half doof en slechtziend. Dan is diegene volgens mijn moeder een sloerie. Als die ‘sloerie’ in de buurt komt, merk ik dat mijn moeder andere vrouwen tegen haar opstookt en roddelt over het uiterlijk van die mevrouw.”

Nieuwkomers

Pesten is een groot taboe onder ouderen, maar er wordt steeds meer aan gedaan. Trainer Christine van Pul verzorgt bijvoorbeeld een antipestprogramma in woonzorgcentra. “Het viel me op dat ouderen soms heel hard tegen elkaar kunnen zijn. Ze pesten bijvoorbeeld mensen die fysiek of geestelijk minder goed zijn dan zij. En ook mensen met hun uiterlijkheden. Soms wordt een nieuwkomer geweigerd aan tafel, de les gelezen, volledig genegeerd of weggestuurd.”

Vechtpartij

Ook Eric de Rooij, geestelijk verzorger, vindt pesten een belangrijk thema in zijn gespreksgroep in een verzorgingstehuis. “Vooral voor nieuwkomers kan het soms moeilijk zijn om een plekje te veroveren in een bestaande groep.” Hij hoorde zelfs van een vechtpartij. Tijdens een van zijn sessies vertelde mevrouw Kwantus (92): “In het andere gedeelte van de gang hebben ze gevochten. Met de rollators tegen elkaar. Blauwe plekken, scheen kapot door de rollator.”

Bron      

 

Lees ook:

 

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco