Pestgedrag in verzorgingstehuizen houdt aan: 'Soms zijn het net pubers' | Stop Pesten NU

084-0035994

Pestgedrag in verzorgingstehuizen houdt aan: 'Soms zijn het net pubers'

Uitschelden, buitensluiten en roddelen: in een bejaardenflat in Rotterdam is het aan de orde van de dag, bleek gisteren. Dat klinkt bijzonder, maar gebeurt vaker waarschuwen deskundigen die willen dat pesten onder ouderen onder de aandacht blijft.

Het Emmahuis in Rotterdam zou volgens de berichtgeving van het AD al maanden worden geterroriseerd door ongeveer twintig bewoners die hun buren uitschelden, discrimineren en lastigvallen. Na klachten gaat beheerder Laurens Wonen over op bemiddeling tussen de bejaarde pestkoppen en hun slachtoffers.

Een op de vijf gepest

De Rotterdamse flat is niet het enige ouderenhuis waar pesten voorkomt. Ook in Den Helder maakten bewoners van een zorgcomplex elkaar het leven zuur en het COC waarschuwt al jaren dat homoseksuele ouderen vaak worden gediscrimineerd in verzorgingshuizen. 

Uit eerder onderzoek van de Radboud Universiteit bleek al dat een op de vijf ouderen in verzorgingshuizen te maken krijgt met pesterijen. Ondervraagde verzorgers hadden het zelfs over vier op de tien bejaarden die slachtoffer worden van scheldpartijen, buitensluiting of zelfs geweld. Het onderzoek was reden voor het Nationaal Ouderenfonds om vijf jaar geleden een zogenoemd Pestprotocol op te stellen. Daarin stonden tips en informatie voor bewoners en verzorgend personeel om pesten te herkennen en aan te pakken. 

Als kinderen in de zandbak

Bejaardenhuis De Koperhorst  in Amersfoort ging met het protocol aan de slag, maar ziet recent weer een opleving van pestgedrag. "Het gaat van lichte pesterijen als stoelen bezet houden, tot tegen schenen aanrijden en buitensluiten", vertelt begeleidster Marjan Overberg. "Het is vaak ook afgunst, net kinderen in de zandbak die elkaars speelgoed afpakken."

Archieffoto. Bron: iStock

"Het gebeurt vaak als er nieuwe mensen binnenkomen", vertelt een bewoonster. "Als er een nieuw iemand bij hen aan tafel wil zitten zeggen ze 'Nee, jij mag hier niet zitten'". "Er wordt wel geroddeld", geeft ook een andere bewoonster toe. "Soms is dat echt pesten, vooral aan tafel. Ik blijf vaak maar boven, dan heb ik er geen zin in". Echt uit de hand loopt het niet vaak volgens de bewoners, maar als dat gebeurt houden ze zich ook liever afzijdig. 

Korter leven door stress

Ook ouderenpsycholoog Sarah Blom ziet regelmatig pestgedrag en benadrukt dat pesten niet alleen maar bij kinderen gebeurt. "Soms is het inderdaad bijna puberaal, groepen mensen isoleren bepaalde bewoners echt. Sommige ouderen zijn van nature al negatief of narcistisch ingesteld. In zo'n tehuis komt dat er, zonder afleiding, sneller uit. Maar vaak zijn het ook negatieve gevoelens over het ouder en afhankelijker worden die ouderen tot pesten drijft."

Ouderen schamen zich er vaak voor als ze gepest worden en dus blijven ernstige gevallen soms onzichtbaar, met grote gevolgen. "Slachtoffers zijn vaak al kwetsbaar en willen het niet aankaarten omdat ze afhankelijk zijn van de zorg daar. Maar die stress kan je leven echt verkorten", waarschuwt Blom.

Camerabeelden

Ze vindt het dan ook belangrijk dat pesten onder ouderen vaker aangekaart wordt, en ook harder aangepakt. "Verzorgenden moeten echt streng zijn en consequenties aan pestgedrag verbinden, net als dat je bij kinderen zou doen." Ook kinderen van de ouderen moeten beseffen dat hun ouders hiermee te maken kunnen krijgen. "Ik hoor weleens 'mijn ouders doen dit niet' wanneer we het over pestgedrag hebben. Desnoods moet je hen dan met camerabeelden laten zien wat er gebeurt."

Zover is het nog niet gekomen in De Koperhorst, maar Overberg neemt alle klachten wel heel serieus. "Ik heb laatst iemand streng toegesproken na een officiële klacht. Je moet bewoners wel in hun waarde laten, maar zorgen dat situaties niet uit de hand lopen. Plagen mag, maar pesten absoluut niet."

 

Bron RTL Nieuws

Lees ook:

 
 
 

Tip van de redactie

Tip van onze redactie met interessante informatie over pesten en online pesten (cyberpesten):