Wat is pesten | Voor Jongeren | Voor Kinderen

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Wat is pesten | Voor Jongeren | Voor Kinderen

Pesten is geweldadig en meestal herhaald gedrag van 1 of meer personen, met de bedoeling om de andere(n) te kwetsen. De schade kan psychologisch, seksueel, lichamelijk of sociaal zijn. Wie wordt gepest, kan zich meestal niet verdedigen. Furtjuh (Rutger Vink) zegt Ik STOP pesten nu

Er is sprake van een ongelijke (of als ongelijk ervaren) machtsverhouding tussen diegene die pest en de gepeste. Plagen gebeurt spontaan en duurt niet lang. Het gaat vaak om humor en aandacht vragen. Bij plagen zijn beide partijen gelijk aan elkaar. Het is niet altijd leuk, maar zeker nooit bedreigend.

Bij pesten gaat het doorgaans om herhaald gedrag. Toch kan ook een eenmalige gebeurtenis een grote impact hebben op het slachtoffer. De gepeste kan namelijk gebukt gaan onder de impliciete dreiging dat het pesten opnieuw zal gebeuren. Hij of zij wordt dan bang of leert juist om bang te zijn.

Ook de duur van de pesterijen verschilt. Soms vinden ze plaats over een korte periode, soms houden ze een langere periode aan. Hoe dan ook: in veel gevallen zijn ze gepland en systematisch.

Wie wordt gepest, krijgt meestal te maken met een optelsom van verschillende pestvormen. Zo versterkt cyberpesten in veel gevallen het offline pesten. Dat maakt de radeloosheid bij de slachtoffers nog groter, want ze voelen zich nergens meer veilig.

En heb je dat niet in de gaten omdat je die manier van omgaan met andere kinderen gewend bent omdat jouw grote broer of zus hetzelfde doet of deed bij jou. Dan weet je niet beter en ben je eigenlijk iemand die gepest wordt en die daarom nu zelf pest. 

► Doe de test! Ben ik een pestkop?

► Tips "Ik ben een pestkop, hoe stop ik?"

 

 

StukTV & Furtjuh praten over pesten

Pesten is als er iets tegen je gezegd wordt waardoor jij je ongemakkelijk voelt en waarvan je weet dat het fout is. Je denkt dan: “Zo ga je niet om met iemand anders!” Je kunt dit gevoel hebben bij één iemand of bij een hele groep kinderen. Nog erger is als je door een pester aangeraakt wordt of als jouw spullen vernield worden of nog erger: als je geslagen of geschopt wordt. Dit is absoluut fout gedrag en je kunt er wat aan doen!

StukTV & Furtjuh praten over pesten | Zapplive | NPO Zapp

 NPO Zapp, klik op de afbeelding om de uitzending te bekijken of klik op deze link

 

> Doe de test < 

Hoe weet je of je gepest wordt? 

Is het ook echt pesten? Of is iemand je aan het plagen en probeert hij/zij je uit te dagen? En hoe reageer je zelf op iemand of in een bepaalde situatie Dit is best lastig. Stop Pesten Nu! laat je zien wat het verschil is tussen pesten en plagen en hoe je hiermee om kunt gaan. 
 
►  Doe de test! - Word ik gepest?
 
Als je gepest wordt dan is er zeker iets aan te doen! Wat? 
Dat lees je bij pesten stoppen en oplossen.
 
 
 
Weet 1 ding: Als je gepest wordt dan is dit NOOIT jouw schuld!
 
Ook pestkoppen profiteren ervan als jij niemand iets durft te vertellen. Hierdoor durven zij dan weer door te gaan, ze weten dat ze dan toch niet geconfronteerd worden met hun gedrag. In feite maken wij het met name voor de pestkoppen makkelijk door hier niet over te praten en wij maken het voor ons zelf moeilijker. 

Jij bepaalt dus zelf of je het pesten of plagen vindt.

 

In deze videclip van Snelle zie je hoe hij vroeger gepest werd, hij maakte hier zelfs een lied over.

 

Verschil tussen pesten en plagenStuk TV zegt Ik STOP pesten nu

Weet jij het verschil tussen pesten en plagen? Pesten is gemener dan plagen en gaat langer door dan plagen. En jij voelt je er niet lekker bij, wilt misschien niet eens meer naar school of naar de sportclub. Als je geplaagd wordt, dan twijfel je meestal of het echt bedoeld is of niet. 

Jij bent degene die een opmerking krijgt en daarom maak jij voor jezelf de keuze of het pesten of plagen is. Als jij denkt dat het gemeend wordt, vind jij het pesten, ook al kan die andere het bedoelen als een grapje. En als jij denkt dat het een geintje is, reageer je er heel anders op.

Als je het moeilijk vindt om dit verschil te zien, zou je het ook gewoon kunnen vragen: “Bedoel je dit vervelend of is het een geintje?” Want als je ermee blijft lopen, wordt een opmerking alleen maar groter en groter in je hoofd. Vind je het moeilijk om dit te vragen, dan zou je er een grapje over kunnen maken en dan kijken wat de reactie daarop is.

Een voorbeeld. Iemand zegt tegen je: “Zo, wat heb jij een grote voeten! Van die schoenen kun je  een boot maken!”. Is dat pesten of plagen? Probeer dan eens het volgende. Je zegt: “Ja, heb jij een zeil? Dan kunnen we het uitproberen!” Een echte pester vindt het dan al niet meer interessant, mompelt misschien wat en loopt weg. Iemand die je alleen wilde plagen, die lacht, vindt het een goeie grap van je en zal niet gauw meer zo’n opmerking maken. En jij? Jij laat zien dat je met de situatie om kunt gaan omdat jij jouw antwoord al klaar hebt.

 
Bezoek de pagina's met meer over pesten en online pesten (cyberpesten)
Wil je snel informatie vinden? Klik dan op de links hieronder ...

 

Nina bedacht een film van maar één minuut over pesten

Een groot succes, want de film heeft nu een grote internationale prijs gewonnen! 'Er werd over mij geroddeld en ik werd buitengesloten', vertelt Nina. Ze werd gepest op de basisschool. Zo kwam ze op het idee voor de film Behind the mask, wat zoiets als 'achter het masker' betekent.

Behind the mask

Zie video 'Behind the mask' 1-minuut video, klik op de afbeelding of klik hier ♦