Aandacht voor pesten blijft belangrijk | Scholen | Kenniscentrum Pesten

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Aandacht voor pesten blijft belangrijk | Scholen | Kenniscentrum Pesten

Het begin van elk schooljaar is een goed moment om te werken aan een gezellige en veilige leefomgeving op school. De aankomende Week Tegen Pesten helpt scholen daar mede mee op weg. ,,Maar blijvende aandacht is belangrijk”, zegt pestexpert Gie Deboutte.

,,De aandacht voor pesten aan het begin van het schooljaar is belangrijk. De eerste zes tot acht weken bepalen namelijk in grote mate hoe het jaar voor het kind op school gaat verlopen. Pesten heeft erg te maken met de groepsdynamiek. Pesters willen vooral in de groep voelen dat ze invloed hebben en op een negatieve manier hun status verwerven”, aldus Deboutte. 

Ontwikkeling

Toch hangt pesten volgens haar ook deels samen met de ontwikkeling. ,

,Kinderen moeten leren hoe ze sociaal goed met elkaar omgaan. Fouten maken, zoals pesten, hoort daarbij. Maar het is dan wel aan de volwassenen om te tonen dat dit gedrag echt niet oké is.”

Zo’n zes op de tien kinderen van 9 tot 13 jaar zijn of worden in Nederland gepest.

,,Rond 15 à 16 jaar daalt de curve van het pestgedrag vaak weer, jongeren durven dan minder toe te geven aan groepsdruk en krijgen een sterker eigen moreel besef”, zegt Deboutte. 

Cyberpesten 

Kinderen moeten leren hoe ze sociaal met elkaar moeten omgaansociale media vaak een grotere rol spelen. Daar mag volgens socioloog Tessa Kaufman op school nog wel meer op ingezet worden. ,,Wat je het beste wel en niet kunt doen online, kan via mediawijsheid op school bijgebracht worden. Het is een belangrijk domein, waar nog veel in te winnen valt.” 

Kaufman ziet wel dat scholen de laatste jaren zich hard in zijn gaan zetten om pesten over het algemeen terug te dringen. ,,Gemiddeld genomen neemt het pesten op scholen dan ook af. Sinds 2015 zijn scholen tevens verplicht iets tegen pesten te doen.”

Pesten kan mensenlevens kapot maken

Scholen zijn onder meer aan de slag gegaan met anti-pestprogramma’s. Of die hét instrument zijn tegen het negatieve gedrag op school? Kaufman onderzocht het anti-pestprogramma KiVa, dat voor zo’n tachtig procent van de kinderen lijkt te helpen. ,

,Maar er blijft een kleine groep over die slechter af is. Dit is vaak lastig te verhelpen, ook omdat pestgedrag niet altijd door leerkrachten wordt gezien.” 

Leerkracht

Soms pest de leerkracht zelfs mee. Nieuw onderzoek van Kaufman en haar collega Laura Baams toont aan dat dit momenteel vaker bij LHBT-jongeren op de middelbare school gebeurt.

,,Dit pesten gebeurde dan vaak op locaties waar weinig toezicht aanwezig is. Zoals de toiletten, kleedkamers en ook online.”

Negatieve gevolgen

Patricia Bolwerk, oprichtster van Stichting Stop Pesten Nu, weet hoe het is om ook door de docent gepest te worden. ,

,Bij mij is dit mede door een docent op de middelbare gebeurd. Zelf merk ik de negatieve gevolgen van het pesten destijds soms nu nog steeds.”

Bolwerk vindt de aandacht voor pesten die de aankomende Week Tegen Pesten weer met zich meebrengt goed, maar er blijft meer nodig.

,,Pesten kan echt mensenlevens kapot maken. Blijvende prikkelingen tegen pesten zijn nodig.”

Wat kun je doen als je kind gepest wordt?

Als ouder kun je het beste open blijven staan voor een gesprek, goed luisteren en handvatten meegeven als je kind wordt gepest. De volgende tips van Stichting Stop Pesten Nu kunnen daarbij helpen:

 1. Het kind dat gepest wordt, niet de schuld geven: Het idee leeft dat kinderen die gepest worden daar op een of andere manier verantwoordelijk voor zijn, omdat ze zwak overkomen. Ze krijgen dan het advies om het pesten te negeren of dat ze voor zichzelf op moeten komen. Zo lijkt het dat zij moeten veranderen. Geef kinderen duidelijk de boodschap dat kinderen die gepest worden hier zelf geen schuld aan hebben.
 2. Veilig melden mogelijk maken: Een van de grootste struikelblokken om het pesten te stoppen, is de geheimhouding die er meestal bij hoort. Toon erkenning en waardering voor het risico dat kinderen nemen als ze het pesten aankaarten. Houd hierbij zoveel mogelijk rekening met de wensen van het kind. Als een kind zich veilig voelt, stijgt de kans dat het een pestprobleem zal melden.
 3. Zelfvertrouwen opbouwen: Als er een goed middel bestaat om pesten te voorkomen, is het zelfvertrouwen. Het is belangrijk om de sterke kanten, verschillen en beperkingen te leren zien en aanvaarden bij zichzelf en bij anderen.
 
Bron ANP lokaal
 • ANP lokaal 'Aandacht voor pesten op school belangrijk' (18 september 2021) gepubliceerd in:
  • Soester Courant
  • Baarnschecourant
  • Houtens Nieuws
  • Nijkerkerveen
  • Stad Nijkerk
Doelgroep: 
Kinderen en jongeren
Professionals
Ouders

Tip van de redactie

Tip Stop Pesten Nu

Breng snel een bezoekje aan ...

► het Kenniscentrum Pesten 

► het Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

► de Kennisbank

 Informeer naar de mogelijkheden voor een workshop of training gericht op bewustwording & preventie

 

 

Heb je haast? Navigeer dan snel naar de informatie per doelgroep:

Voor Werkgevers

Voor Werkgevers informatie over pesten op het werk en wat jij daar tegen kunt doen

 

 

Voor Werknemers

Voor Werknemers informatie over pesten op het werk en wat jij daar tegen kunt doen

 

 Voor Scholen & Professionals

Voor Scholen (directie, docenten, mentoren, APC, MR) informatie over pesten en online pesten (cyberpesten)

 

 

Voor Sportverenigingen 

Voor Sportverenigingen alle informatie over pesten voor bestuurders, trainers, coaches

 

 

Voor Kinderen & Jongeren

Voor Kinderen & Jongeren informatie over pesten en online pesten (cyberpesten)

 

 

Voor Ouders & Opvoeders 

Voor Ouders & Opvoeders informatie over pesten en online pesten (cyberpesten)

 

 

Ouderen & Woonzorgcentra 

Voor Bejaarden alle informatie om pesten aan te pakken in woonzorgcentra

 

Online Pesten Cyberpesten

Cyberpesten Online Pesten - alle informatie over online pesten met tips en adviezen

 

 

Poster Alleen losers pesten anderen om zichzelf zogenaamd groot en stoer te kunnen voelen

Poster pesten bij bejaarden

Ik word gepest ... Ik ken iemand die wordt gepest .... 

Wat kan ik doen? ► Praat erover 

Stichting Stop Pesten Nu heeft niet de mogelijkheid om iedereen individueel hulp te bieden. Wij vinden het wel belangrijk, dat jij over jouw (hulp)vraag met iemand kan praten om te kijken wat jij het beste kan doen.  Om deze reden houden wij bij, bij welke organisaties jij terecht kunt!

Bel, chat of mail met de organisaties, zij zijn er voor jou!

  * Vragen over Pesten

  * Vragen over Online Pesten / Cyberpesten (ook voor sexting, grooming, sextortion, shaming, victim blaming, afpersing met naaktfoto/video)

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten & Online pesten in Nederland!

ANBICBF  Unesco