Vlaamse rapper Daniël Busser en Helpwanted.nl bundelen krachten in campagne die jongeren aanspoort om hulp te zoeken bij online seksueel misbruik | Stop Pesten NU

084-8340086

Campagne die jongeren aanspoort om hulp te zoeken bij online seksueel misbruik

Vlaamse rapper Daniël Busser en Helpwanted.nl bundelen krachten in campagne die jongeren aanspoort om hulp te zoeken bij online seksueel misbruik.

Zoek hulp bij online seksueel misbruik!

Veel jongeren zijn slachtoffer van online seksueel misbruik. Zowel jongens als meisjes worden gechanteerd met naaktfoto’s of online benaderd voor seks. Foto’s worden zonder toestemming gedeeld op allerlei sites en social media. Slechts een kwart van hen zoekt hulp bij vrienden, familie of docenten. Er rust duidelijk een taboe op het onderwerp. Ondertussen zijn de gevolgen vooral bij jonge pubers schrijnend. Daarom hebben hulplijn Helpwanted.nl en Vlaamse hiphop-artiest Daniël Busser hun handen ineengeslagen voor een grootse campagne op onder andere YouTube en Instagram: #pratenoverSOMisoke. (SOM staat voor seksueel online misbruik). Daarmee willen ze seksueel online misbruik bespreekbaar maken.

(Seksueel) Cyberpesten is nieuw taboe

Voor veel middelbare scholieren betekent de komst van nieuwe communicatietechnieken ook een kennismaking met een nieuw soort agressie: cyberpesten, al dan niet seksueel getint. Het grote verschil met ‘gewoon’ pesten is dat het 24/7 doorgaat. Het bereik is vele malen groter en de anonimiteit maakt daders meedogenlozer. Eenmaal online is het haast onmogelijk om het kwaad ongedaan te maken. Cyberpesten kan – net als gewoon pesten – zowel op sociaal als emotioneel gebied grote gevolgen hebben (depressieve klachten, angst, gebrek aan zelfvertrouwen, buikpijn, hoofdpijn, verminderde schoolprestaties en 2x zo veel risico op zelfmoordgedachten). Toch maakt slechts een klein gedeelte van de slachtoffers melding van het misbruik. Schaamte en angst voor een sociaal isolement weerhoudt de meeste jongeren om hulp te zoeken.

Grootse campagne op social media

Romée Hoogenbosch (24 jaar en student Creative Business Management aan de HvA) koos voor haar afstudeeropdracht het onderwerp cyberpesten. Daarbij kreeg ze ondersteuning van Helpwanted.nl, de hulplijn van het EOKM (Expertisebureau Online Kindermisbruik) en de Vlaamse rapper Daniël Busser. Gezamenlijk hebben ze een tweetal video’s ontwikkeld om jongeren aan te moedigen online misbruik aan te kaarten. Doel van deze video’s is om slachtoffers ertoe te bewegen om (anoniem) melding te maken bij

Helpwanted.nl. De campagne start 1 februari, duurt 3 maanden en zal op Instagram en YouTube te zien zijn. Waar het ene filmpje zich met een emotionele boodschap op jongens en meisjes richt die zelf slachtoffer zijn, beoogt het andere filmpje vooral een groot bereik onder jongeren tussen de 12 en 16 jaar om het onderwerp bespreekbaar te maken.

Groot bereik

De Vlaamse hiphop-artiest en influencer Daniël Busser ondersteunt deze campagne op z’n eigen manier. Door de samenwerking met Snelle en het nummer ‘Adrenaline’ werd Busser, die eerder al optrad in een uitverkochte Amsterdamse Paradiso en het voorprogramma verzorgde van Lil’Kleine, ook bekend bij het Nederlandse publiek. Nummers met een statement of duidelijk thema zijn inmiddels het handelsmerk geworden van de 22-jarige artiest. Eenzaamheid en depressie zijn voorbeelden van onderwerpen die aan bod kwamen in de gesprekken met zijn Busserfam Community. Na ‘Come Through’, een nummer waarin hij zelfmoordgedachten bespreekbaar maakt, waarschuwt hij in zijn recente single ‘Niemand anders’ jongeren voor de mogelijke gevaren van sexting. Het nummer werd al in z’n eerste week 20.000x gestreamd en stond daarna meerdere weken genoteerd in de hitparade. Daniël vindt het een eer dat zijn nummer gebruikt wordt voor de Nederlandse campagne. Via zijn Instagram-account zal hij zijn volgers aanmoedigen om een zelf een stukje uit ‘Niemand anders’ al zingend of playbackend te delen met de hashtag #pratenoverSOMisoke. Aan de hand van de hashtag wordt het bereik van de actie gemeten. De leukste inzendingen maken kans op prijzen zoals een huiskamer concert en een ontmoeting met Daniël Busser (zodra het weer kan en mag).

 

Meer informatie is eind januari voor pers/media/ouder te vinden op www.helpwanted.nl/campganeniemandanders en voor de (doelgroep) jongeren zelf www.helpwanted.nl/niemandanders 

 

Helpwanted.nl geeft (praktisch) advies voor kinderen en jongeren t/m 26 jaar die slachtoffer zijn geworden van online seksueel misbruik. Mocht je op Helpwanted.nl terecht zijn gekomen met een vraag over een ander probleem, of kan Helpwanted je niet genoeg hulp bieden, dan verwijzen zij je graag door naar de volgende hulplijnen en informatiepagina's. Ook kan je met dringende vragen bij onderstaande organisaties terecht wanneer Helpwanted.nl gesloten is. De openingstijden van Helpwanted.nl zijn:

Maandag – vrijdag 09.00-16.00 (telefonisch)

Maandag - vrijdag  16.00-19.00 (chat)

 

Spoed

112

Is er sprake van een levensbedreigende situatie? Bel direct 112.

 

113

Denk je aan zelfmoord? Ben je niet in acuut levensgevaar maar heb je wel acuut hulp nodig? Bel 0900-0113 of chat (www.113.nl). Als je aan zelfmoord denkt, kun je daar met hun deskundige vrijwilligers over praten via de telefoon of chat. Anoniem en vertrouwelijk. Het kan helpen om je gedachten te delen en je gepieker even te onderbreken. Je hoeft slechts je (zelfverzonnen) naam op te geven. Verder vragen ze geen informatie van je.

 

Seksueel misbruik

Centrum Seksueel Geweld

Heb jij een nare seksuele ervaring meegemaakt? Dan kun je terecht bij het Centrum Seksueel Geweld (CSG). Bij het CSG werkt een team van artsen, verpleegkundigen en hulpverleners samen om jou de zorg te geven die je nodig hebt. 

Heb je direct hulp nodig, twijfel je of zit je met vragen? Bel gratis met het CSG via 0800-0188. Anoniem chatten met een hulpverlener kan ook hier. Zij geven jou informatie en helpen je als jij dat wilt. Zie ook: www.centrumseksueelgeweld.nl 

 

Mind Korrelatie

Ben jij slachtoffer van (online) seksueel misbruik en wil je hierover (anoniem) met een psychologische hulpverlener praten, chatten, appen of mailen? Ga dan naar www.mindkorrelatie.nl. Mind Korrelatie is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 09:00 – 18:00 uur. Ook voor overige problemen kun je bij MIND Korrelatie praten met psychologen en maatschappelijk werkers. Bij Mind Korrelatie wordt psychologische ondersteuning gegeven. Voor {praktisch} advies kun je wel bij Helpwanted.nl terecht.

 

Fier

Is er iets gebeurd tegen je wil? Word je onder druk gezet? Erover praten is vaak moeilijk. Misschien durf je niet, ben je bang voor de gevolgen of schaam je je? Bij Chat met Fier kun je (anoniem) je verhaal delen. Je kunt chatten over dingen die je zelf hebt meegemaakt of als je je zorgen maakt over iemand uit je omgeving. Dit kan bijvoorbeeld gaan over ongewenste aanrakingen, seksueel misbruik, pestgedrag, geweld, bedreigingen of discriminatie. Soms heeft het geweld te maken met iemand uit je omgeving (thuis, school, hobby, leeftijdsgenoten). Het maakt niet uit of het iets is dat nu speelt of in het verleden is gebeurd. Twijfel je ergens over? Stel gewoon je vraag. De medewerkers van het chat team luisteren naar je verhaal, geven jou informatie en helpen je als je dat wilt. www.chatmetfier.nl is maandag t/m vrijdag open van 19.00 tot 6.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen van 20.00 tot 6.00 uur.

 

Juridische begeleiding 

Juridisch loket

Voor gratis advies bij juridische vragen, geschillen en conflicten: neem contact op met het Juridisch loket. Zij zijn te bereiken op www.juridischloket.nl of telefonisch via 0900-8020 (0,25 p/min).

 

Slachtofferhulp Nederland

Na een ingrijpende gebeurtenis kunt u altijd terecht bij Slachtofferhulp Nederland. Zij bieden emotionele hulp, begeleiden u in het strafproces en helpen u bij uw schadevergoeding. Stel uw vraag per telefoon, mail, chat of social media. 0900-0101, www.slachtofferhulp.nl.

 

Informatie over het strafproces

Vraaghetdepolitie.nl

Je kunt met de politie chatten. Zo krijg je persoonlijk antwoord op vragen over veiligheid of krijg je hulp bij het oplossen van je probleem. Elke dinsdag en donderdag van 19.00-21.00 op www.vraaghetdepolitie.nl

 

Dips en depressies

Grip op je Dip

Ben je tussen de 16 en 25 jaar en zit je al een tijdje niet zo lekker in je vel? Heb je misschien net even iets te veel meegemaakt? Je bent niet de enige! Grip op je Dip biedt tips en informatieover dips en depressies. Ook kan je mailen met een dipdeskundige die jou kan helpen om goed om te gaan met jouw dip. Wil je tips uitwisselen en anoniem in contact komen met jongeren die ook een dip hebben? Je kunt ook een cursus volgen. www.gripopjedip.nl

 

Huiselijk geweld en kindermishandeling

Veilig thuis

Veilig Thuis is er voor advies en ondersteuning en het melden van huiselijk geweld en kindermishandeling. Voor jezelf, maar ook als je je zorgen maakt over de veiligheid van iemand anders kun je een beroep doen op Veilig Thuis. Of je nu vragen of vermoedens hebt, of het zeker weet. Je zorgen delen is een belangrijke stap. Ga naar www.veiligthuis.nl of bel gratis naar 0800-2000.

 

Seksuele gezondheid

Sense

Sense is er voor alle vragen over seks, veilig vrijen, soa, hiv, anticonceptie, liefde en relaties. Chat met Sense op www.sense.info. De chat is er voor jongeren t/m 24 jaar.

 

Zanzu.nl 

Deze website geeft informatie aan niet-Nederlandstaligen in 16 talen in tekst, beeld en geluid over seksuele gezondheid, zoals over het vrouwelijk en mannelijk lichaam, anticonceptie en zwangerschap. De site biedt een voorlees- en vertaalfunctie. Met behulp van een splitscreenfunctie kun je twee talen naast elkaar op een scherm zien. www.zanzu.nl

 

Verder praten

De Kindertelefoon

De Kindertelefoon is de plek in Nederland waar je als kind terecht kunt voor vertrouwelijke gesprekken over onderwerpen die je niet durft, kunt of wil bespreken met mensen in je omgeving. Bel 0800-0432 of ga naar www.kindertelefoon.nl.

 

Doelgroep: 
Kinderen en jongeren
Professionals
Ouders

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco