Duidelijke visie heerst in de Kinderraad: “Wij spreken elkaar aan op pestgedrag!” | Stop Pesten NU

084-8340086

Duidelijke visie heerst in de Kinderraad: “Wij spreken elkaar aan op pestgedrag!”

De huidige kinderraad is bijna door haar zit heen, maar er worden nog volop plannen gemaakt voor de verbetering van onze gemeente en de toekomst daarvan, met het aanpakken van pestgedrag in de hoofdrol.

Tijdens de tweede kinderraadsvergadering had het college Christel op bezoek. Zij is vroeger gepest omdat zij een taalontwikkelingsachterstand had. Inmiddels is zij 19 jaar en is daar niets meer van te merken. In de raadsvergadering heeft zij verteld hoe zij gepest werd, wat dat met haar deed en hoe zij daar overheen is gekomen.

“Ze dachten dat het grappig was”

Bij de kinderraadsleden bracht dit veel respect op, waaronder ook bij Max. Hij is 11 jaar en stottert. Echter, zijn spraakstoornis staat hem niet in de weg: “Toen ik 6 jaar was verhuisde ik vanuit Tenerife naar Nederland. De kinderen bij mij uit de buurt dachten dat mijn stotter grappig was en hebben mij daarmee gepest. Dit doen ze nu niet meer. Ik heb gevraagd waarom ze dat deden, maar daar hadden ze geen antwoord op, dus daarom hielden ze ermee op.” Lars is dyslectisch. Als raadslid wil hij zich inzetten voor kinderen die dat ook zijn. “Het is belangrijk dat zij goede ondersteuning krijgen zodat zij niet achterblijven bij klasgenootjes of gepest worden daardoor.”

Elkaar aanspreken

Pesten is dus nog altijd aan de orde van de dag. Toch merken de kinderraadsleden dat hier wel verbetering in komt. “Het is niet alleen belangrijk dat op school niet gepest wordt, maar ook bij het buitenspelen mag dit niet. Ik houd van buitenspelen en naar buiten gaan is gezond. Als je niet meer naar buiten wil omdat je gepest wordt is dat heel erg”, vertelt kinderraadslid Nicky.

“Wij spreken elkaar aan als we dit soort gedrag zien en lossen het met elkaar op”, vertelt kinderraadslid Lars. Onlangs heeft de kinderraad besloten om hun budget van € 10.000 te investeren om pestgedrag tegen te gaan. “Wij gaan samen met Kinderburgemeester Safae een logo laten maken en een campagne ontwikkelen om pesten in Alphen aan den Rijn te stoppen. Ook komt daar een slogan bij, maar daar zijn we allemaal nog over aan het nadenken.” 

Alle kinderraadsleden kregen na afloop van deze vergadering ook een oranje armbandje met daarop de tekst ‘Ik STOP pesten NU!’.

Niet alles werkt

Het liefst zou de kinderraad, en daarmee zij niet alleen, met één druk op de knop al het pestgedrag in de wereld willen laten stoppen. “Maar helaas, niet alle methoden om pesten tegen te gaan werken”, erkent de 11-jarige Sarah. “Wanneer we zien dat iemand wordt gepest gaan we het gesprek aan met de pester en vragen we waarom hij of zij dat doet. Alleen dit wordt natuurlijk ook door de juf of meester gedaan en dan krijg je straf”, voegt Sarah toe.

“We willen in ieder geval op school langs de klassen gaan om presentaties te geven over pesten en wat voor gevolgen het kan hebben voor de slachtoffers, ook als het pesten gestopt is. We gaan hiervoor #NietPesten gebruiken.” Ook gaat de drukker aan het werkt gezet worden. “We kunnen niet overal presenteren, helaas”, zegt Sarah. “We willen posters gaan laten maken met #NietPesten. Die zouden we graag langs de weg plaatsen aan lantaarnpalen, want thuis moet daar ook over gepraat worden”, vindt Sarah.

 

Bron

 

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco