Evi Hanssen duikt in de duistere kant van het internet in 'Help, mijn borsten staan online' | Stop Pesten NU

084-8340086

Evi Hanssen: 'Naaktfoto's en sexting moeten uit de taboesfeer'

Een pikant berichtje, een gedurfde foto of een kort filmpje: met de opkomst van sociale media en iedereen die een smartphone heeft, worden er heel wat privébeelden over en weer gestuurd. Maar er over praten, dat gebeurt nog heel weinig. Evi Hanssen, die een vierdelige docureeks maakte over deze onderwerpen, hoopt dat het uit de taboesfeer gehaald kan worden.

"Het is de nieuwe realiteit. Tieners weten nu niet beter dan dat ze ieder moment van de dag een naaktfoto naar elkaar kunnen sturen en vinden het heel normaal dat dat gebeurt. Maar doordat we er niet met elkaar en met hen over praten, is het voor hen heel moeilijk te bepalen wat oké is en waar ze rekening mee moeten houden. Daarom hoop ik heel erg dat het bespreekbaar wordt", aldus Hanssen in gesprek met NU.nl.

In de docureeks Help, mijn borsten staan online, komen vier thema's aan bod: sexting (berichten sturen met een seksuele toon en (naakt)foto's sturen), grooming (het vertrouwen winnen van iemand om die seksueel te kunnen misbruiken), sextortion (een vorm van wraakporno) en catfishing (je als een ander voordoen online). Hanssen gaat in gesprek met daders, slachtoffers en andere betrokkenen.

In de eerste aflevering vertellen jonge meiden over hun ervaringen met sexting en hoe hun persoonlijke foto's gedeeld werden door hun klasgenoten. Als aan een middelbareschoolklas gevraagd wordt wie volgens hen de fout in is gegaan, het meisje of de jongen die haar foto deelde met anderen, oordelen de scholieren vrij hard dat het dom is zo'n foto te maken.

"Terwijl ze vervolgens ook eerlijk zeggen het zelf ook wel eens te doen. Het is voor hen ook heel lastig dat ze het met niemand kunnen bespreken. Ouders en docenten weten niet hoe het is, want toen zij zo oud waren, bestond dit allemaal nog niet. Nu krijgt iedereen op z'n tiende een smartphone en een foto is zo gemaakt en gedeeld, zonder dat ze van te voren denken over de consequenties. We moeten het gesprek durven aan gaan, want zolang we dat niet doen, weten kinderen niet of het wel verstandig is wat ze doen."

Niet verbieden, wel bespreken

Hanssen is er op tegen kinderen te vertellen dat ze geen foto's moeten maken. "Het is nu onderdeel van je seksuele groei, dat moeten we niet verbieden. En het hoeft ook niet fout te gaan, het kan ook iets heel moois en spannends zijn en juist heel veilig, want je wordt er niet zwanger van en krijgt ook geen soa. Maar dan moeten we wel uitleggen aan kinderen dat het niet oké is ongevraagd zo'n foto door te sturen. Net als dat je het geheim van je beste vrienden niet doorvertelt, daar vergelijk ik het graag mee. Het is niet dat we kinderen verbieden geheimen te vertellen, maar we maken wel duidelijk wat de risico's zijn."

De thema's in de uitzendingen zijn heftig en de verhalen die Hanssen hoorde, grepen haar ontzettend aan. "Ik heb echt wel gehad dat ik thuiskwam en het er eerst eens even over wilde hebben met vrienden of mijn partner. Dat je het even van je af kan praten, als je iemand hebt gesproken die jarenlang online gemanipuleerd is door iemand en duizenden euro's is kwijtgeraakt. Of een man hebt gesproken die zonder enige moeite naaktfoto's bij jongeren wist te ontgoochelen. Dan moet je even bijkomen."

De docureeks is een Vlaamse productie en werd in België begin dit jaar uitgezonden en werd daar zeer positief ontvangen. De afleveringen worden nu zelfs gebruikt op middelbare scholen om de dialoog te openen over online contact. "Dat is een mooie eerste stap, we moeten met z'n allen werken aan nieuwe, moderne normen en waarden. Hopelijk kan ik daar zo aan bijdragen."

Help, mijn borsten staan online is vanaf 30 juni om 22.10 uur te zien bij BNNVARA op NPO3.

Bron Nu.nl

 

De donkerste kant van het internet, waar je pikante selfie plots niet meer privé is, waar de lieve jongen die met je dochter aan het chatten is ineens een man van 57 jaar blijkt te zijn en waar die ene gênante foto het perfecte middel blijkt te zijn om je een paar honderd of duizend euro af te persen. Het komt in de huidige digitale wereld geregeld voor. In 'Help, mijn borsten staan online' tast Evi Hanssen de duistere kant van het internet af en praat ze met slachtoffers, daders, ouders en specialisten over sexting, grooming, catfishing en sextortion. Vier fenomenen, vier afleveringen. Over het internet zoals je het liever nìet wil leren kennen. 'Help, mijn borsten staan online' is vanaf 30 juni iedere dinsdag om 22.10 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3.

Evi Hanssen: "Naaktfoto's versturen is niks nieuws. De kans is groot dat jouw zoon of dochter dit ook doet. Er missen op het internet alleen nog duidelijke normen en waarden hoe hiermee om te gaan. Slachtoffers van bijvoorbeeld sexting of grooming worden vaak verantwoordelijk gesteld voor hun eigen daden; ze worden door anderen als daders gezien. 'Had je er maar niet in moeten trappen', wordt er dan gezegd. Hier moeten we als maatschappij aan werken. Het bespreekbaar maken is in ieder geval een goede eerste stap."

In de eerste aflevering praat Evi met Joline. Van de ene dag op de andere stortte haar wereld in elkaar: "Heel de school heeft mijn borsten gezien. Ik wilde niet meer leven", vertelt Joline, die op haar 17e een intieme foto naar haar vriendje verstuurde. Ook Mia deelt haar verhaal, ze was 13 toen ze werd verkracht door Maxime, een groomer die ze online had leren kennen. Maxime deed zich voor als een jongen van 17, maar in werkelijkheid was het een volwassene van 28. Evi confronteert een 52-jarige groomer, die zelfverzekerd komt aanlopen in de veronderstelling een meisje van 14 te ontmoeten. Ze praat met slachtoffers en daders en schetst zo een beeld van de donkere kant die het internet kan hebben.

 

Bron

Doelgroep: 
Kinderen en jongeren
Professionals

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco