Hoe kunnen we de weerbaarheid van de jeugd versterken? | Stop Pesten NU

084-8340086

Hoe kunnen we de weerbaarheid van de jeugd versterken?

Negatieve en ingrijpende ervaringen kunnen grote gevolgen hebben voor de ontwikkeling en het welzijn van kinderen. Belangrijk dus dat ze weerbaar genoeg zijn om met dergelijke gebeurtenissen om te gaan. Daarom werkt TNO mee aan de ontwikkeling van wetenschappelijk onderbouwde interventieprogramma’s om de weerbaarheid van kinderen te vergroten.

LEES HET WHITEPAPER ‘Kom maar op: Versterk de weerbaarheid van de jeugd voor een veilige, gezonde en kansrijke toekomst’ 

Weerbaarheid is het in staat zijn om met de eisen van de samenleving om te gaan, zelfstandig keuzes te maken en met tegenslagen om te gaan. Bijna iedereen, van jong tot oud, komt gedurende zijn of haar leven in situaties terecht die een beroep doen op de weerbaarheid. 

Denk bij jeugdigen bijvoorbeeld aan armoedeproblematiek in het gezin, scheiding van de ouders, pesten op school of ziekte van een naast familielid. Dergelijke situaties hebben vaak negatieve gevolgen voor het welzijn en het functioneren van kinderen. Iets wat bovendien z’n uitwerking kan hebben tot ver in de volwassenheid.

Het vergroten van de weerbaarheid kan dan ook later in het leven veel problemen voorkomen. Omdat dit op een effectieve wijze te kunnen doen, werkt TNO mee aan het ontwikkelen van interventieprogramma’s voor het versterken van de weerbaarheid van kinderen, die onderbouwd en bewezen werkzaam zijn.

3 BELANGRIJKE ONDERDELEN

In het whitepaper ‘Kom maar op: Versterk de weerbaarheid van de jeugd voor een veilige, gezonde en kansrijke toekomst’ wordt beschreven welke aspecten cruciaal zijn voor een succesvolle ontwikkeling en implementatie van werkzame interventies. En we laten een aantal tools en projecten zien waaraan we werken. 

Onderzoek heeft uitgewezen dat de volgende drie aspecten daarbij van belang zijn:

  1. Gebruik technieken en elementen die bewezen effectief zijn
  2. Ontwikkel programma’s die aansluiten bij de wensen en behoeften van de ‘intermediaire gebruikers’, dus de praktijkprofessionals
  3. Stem de programma’s af op de behoeften en mogelijkheden van de ‘eindgebruikers’, dus de jeugdigen en ouders zelf

MEEDOEN?

Wil je samen met ons de weerbaarheid van de jeugd versterken? Lees het whitepaper of neem contact op met Symone Detmar.

 

Bron TNO

Doelgroep: 
Professionals

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco