Tip als je #gepest wordt ... Praat erover met iemand die JIJ vertrouwt. | Stop Pesten NU

084-0035994

Tip als je #gepest wordt ... Praat erover met iemand die JIJ vertrouwt.

Wij moeten erover praten anders helpen wij de pesters doorgaan en dat willen wij niet. #gepest #gepest #stoppesten #stoppestennu

 

Bellen, chatten, mailen over pesten

Praat erover

Als je gepest wordt dan is het ontzettend belangrijk om hierover te praten. Hier zijn een aantal redenen voor. Als eerste is het belangrijk dat jij je hart kunt luchten. Door het met iemand te bespreken kom je misschien ook wel tot ideeën of oplossingen. Daarnaast voorkom je dat deze ervaringen in jouw lichaam vast blijven zitten en dat dit jouw eigenwaarde en zelfvertrouwen aan tast.

Ook pestkoppen profiteren van het feit als jij niemand iets durft te vertellen. Hierdoor durven zij dan weer door te gaan, ze weten dat ze dan toch niet geconfronteerd worden met hun gedrag. In feite maken wij het met name voor de pestkoppen makkelijk door hier niet over te praten en wij maken het voor ons zelf moeilijker. 

Kies iemand die je vertrouwt om mee te praten. Het moet iemand zijn waar jij je veilig voelt en dat jij het gevoel hebt dat hij/zij respectvol met jouw verhaal omgaat. Zoek dan samen naar oplossingen en meldt dat jij niet wil dat iedereen het weet.

Geef duidelijk aan dat jij zoekt naar een goede oplossing zonder dat de pestkoppen gelijk weten dat dit van jou afkomstig is. Als je durft mag je het uiteraard openlijk oppakken en bespreekbaar maken maar de keuze hiervoor ligt bij jou. Jij moet je hier fijn bij voelen. 

Wat kan je als ouder doen als de school niet mee werkt, zie routekaart.

 

Waar kan je terecht met vragen over pesten of online pesten (cyberpesten)? 

Voor kinderen en jongeren, ouders en opvoeders, leerkracht en scholen, werknemers, ouderen. 

Zie het onderstaande overzicht:

 

Gepest worden - ben je tussen de 10 en 18 jaar en wil je praten of chatten over pesten

Tieners tussen 10 &18 jaar Gepest Worde

Bereikbaarheid: Maandag t/m vrijdag: 16:00 tot 22:00, Zaterdag en zondag: 14:00 tot 22:00

Tieners kunnen praten of chatten met leeftijdsgenoten over pesten. Praat met leeftijdsgenoten tussen de 14 en 18 jaar over pesten.

Chatten met Gepest Worden (PEER CHAT) Chatten met Mike of de andere vrijwilligers, dan kom je op deze site. Scroll naar onderaan de pagina en kies start een chat ...

of BEL

Vragen over Pesten: 0800 - 9050 (gratis), Algemene vragen: 088 - 2340456, Noodlijn: 088 - 2340432 (24/7 bereikbaar)
 

 

Kinderen & Jongeren (Basis- en Middelbare school) Pestweb

Kinderen en jongeren kunnen met vragen over pesten contact opnemen met het Pestweb. Je kunt bellen, mailen of chatten:
 
Bellen (maandag t/m vrijdag: 13.00-15.00): 
0800-2828280 (gratis vanaf een vast toestel) of 0900 2828280 (volgens lokaal tarief vanaf een mobiele telefoon)
 
maandag t/m vrijdag: 15.00-17.00
woensdag: 14.00-17.00
 

 

 
 

Kinderen & Jongeren (8 t/m 18 jaar) De Kindertelefoon 

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website. 

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op de website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren. 

 

Chatten met de Kindertelefoon (tussen de 13 en 18 jaar):
Je chat met een vrijwilliger van de Kindertelefoon die minimaal 18 jaar oud is. Ben je tussen de 13 en 18 jaar dan kun je chatten met iemand van De Kindertelefoon tussen 11 uur ’s ochtends en 8 uur ‘s avonds. In de weekenden is de chat open van 2 tot 8 uur. Buiten openingstijden en als het druk is, kan het zijn dat je een melding krijgt dat je geen chat gesprek kan starten. Volg deze link om naar chatgedeelte van de Kindertelefoon te gaan 
OF
kies voor een PEER CHAT
(Chatten met een leeftijdsgenoot): Je chat met een jonge vrijwilliger van de Kindertelefoon of anders gezegd met een leeftijdsgenoot. De leeftijd van deze vrijwilliger ligt tussen de 16 en 21 jaar. Elke werkdag zijn twee jonge vrijwilligers van  (tussen de 13 en 18 jaar) uur bereikbaar. Buiten openingstijden en als het druk is, kan het zijn dat je een melding krijgt dat je geen chat gesprek kan starten. Volg deze link om naar chatgedeelte van de Kindertelefoon te gaan
 
Chatten met de Kindertelefoon (tussen de 8 en 12 jaar): Dan kun je chatten met iemand van De Kindertelefoon tussen 11 uur ’s ochtends en 8 uur ‘s avonds. In de weekenden is de chat open van 2 tot 8 uur. Buiten openingstijden en als het druk is, kan het zijn dat je een melding krijgt dat je geen chat gesprek kan starten. Je kunt met De Kindertelefoon chatten zonder dat je je naam vertelt. Je chat anoniem en in vertrouwen met ons. Dat wil zeggen dat we geen gegevens over jou opslaan. Het is vaak druk bij De Kindertelefoon, daarom zal een chatgesprek niet langer dan 30 minuten duren. Volg deze link om naar chatgedeelte van de Kindertelefoon te gaan

of BEL met de Kindertelefoon

Bel 0800-0432 (gratis & anoniem). Elke dag van 11.00-20.00 uur, zaterdag en zondag van 14.00-20.00 uur

 

Ouders en Opvoeders Ouders & Onderwijs

Bel 0800-5010

tussen 10:00 en 15:00 (gratis) of mail Ouders & Onderwijs met uw vraagvraag@oudersonderwijs.nl

 

Bekijk hier de Routekaart voor ouders bij pesten op school wat kan ik doen bij pesten? Bron: Rijksoverheid

Meldingen en klachten over sociale veiligheid op scholen Onderwijs inspectie

Als uw melding betrekking heeft op het gebied van sociale veiligheid, kunt u hiervoor ook terecht bij een vertrouwensinspecteur.  Denk hierbij bijvoorbeeld aan (digitaal) pesten, discriminatie, geweld en seksuele intimidatie. Meer informatie hierover vindt u op de pagina 'Vertrouwensinspecteurs'. De vertrouwensinspecteurs zijn alle werkdagen tijdens kantooruren (08.00-17.00 uur) bereikbaar op het nummer: 0900 111 3 111 (lokaal tarief). 

Telefoon: Vertrouwensinspecteurs: 0900 111 3 111 (lokaal tarief)

 

Onderwijs o.a. leerkrachten, vertrouwenspersonen, schoolleiders en -bestuurders, conciërges en veiligheidscoördinatoren

Zoekt u informatie of wilt u hulp of advies met betrekking tot sociale veiligheid in het onderwijs? Of wilt u preventief advies of ondersteuning bij een calamiteit op school? Neem dan contact op met de helpdesk van Stichting School & Veiligheid

Voor informatie, hulp of advies met betrekking tot sociale veiligheid in het onderwijs, preventief advies of ondersteuning bij een calamiteit, kunt u contact opnemen met de helpdesk.

Telefoon: 030 – 285 66 16.
E-mail: helpdesk@schoolenveiligheid.nl.

De helpdesk is op schooldagen bereikbaar van 9.00 uur tot 16.00 uur. Bij een calamiteit buiten deze tijden, kunt u altijd terecht bij het calamiteitenteam.

 

De Luisterlijn (alle dagen van de week 24/7 een luisterend oor) voor jongeren 18+ , volwassenen en ouderen

Bellen met de telefonische hulpdienst kan anoniem, dag en nacht, alle dagen van de week, het hele jaar door. Want praten lucht op. Wanneer je pijn hebt of ergens over piekert; op de momenten dat je je alleen voelt of juist blij. Sensoor geeft je even dat steuntje in de rug. De hulp is vrijblijvend en anoniem.

Bel 0900-0767 (24/7) voor een luisterend oor (5 cent per minuut plus eventueel de kosten voor je provider) of bel een lokaal nummer (alleen de kosten voor je provider).

of chatten tussen 10:00 uur en 22:00 uur 

of mail

 

Problemen met je buren

Deze website is een samenwerking van landelijke initiatieven voor buurtbemiddeling. Buurtbemiddeling geeft pr

aktische hulp om ergernissen en conflicten met buren zelf op te lossen.

 

 

Het landelijke platform woonoverlast wil dat buren prettig en veilig kunnen wonen. Overlast heeft inpact op bewoners en een negatieve weeslag op de sfeer in de wijk. Het oplossen van langlopende overlastproblematiek helpt zowel overlasthebbers als zowel overlastgever(s). Het goed aanpakken en oplossen van woonoverlast geeft een boosd aan het leven van de bewonders in de wijk. 

Valt er niet te praten met de buren? Bel Nationale Hulplijn Woonoverlast: 0900-0305 (90 cpm)

 

 

Volwassenen & Ouderen MIND Korrelatie 

MIND Korrelatie is een landelijke organisatie. Wij bieden anonieme, professionele, psychische en psychosociale hulp. MIND Korrelatie geeft individueel advies en hulp aan iedereen die hierom vraagt. Dit kan telefonisch en online. Bij MIND Korrelatie werken psychologen en maatschappelijk werkers. We luisteren, adviseren en verwijzen zo nodig door naar passende hulp.

Als je gepest wordt is het niet gemakkelijk hierover te praten. Het is ook moeilijk om toe te zien als een dierbare gepest wordt, een kind, partner of ouder – maar ook als deze zelf pest. Neem gerust contact op met MIND Korrelatie. Wij bieden u hulp en advies, toegespitst op uw persoonlijke situatie. U kunt bellen, mailen of chatten. 
Hulp nodig? 
 Tel: 0900 - 1450 (maandag t/m vrijdag 09:00 - 18:00) € 0,15 p/m
Chat met een hulpverlener (maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:30)
 What's app 06 - 13 86 38 03

of stuur een e-mail naar vraag@korrelatie.nl

 

 
 
 
Pesten in zorginstellingen

Nationaal Ouderenfonds voor Ouderen en zorginstellingen

Ouderen kunnen praten of mailen met het Nationaal Ouderenfonds over pesten. Ouderentelefoon (0900 –6080100), bereikbaar van ma t/m vrij tussen 9.00 en 17.00 uur
 
Iedereen die zelf gepest wordt, weet dat iemand in een zorginstelling gepest wordt of iets anders over dit onderwerp kwijt wil, kan (eventueel anoniem) zijn verhaal doen bij de Ouderentelefoon (0900 – 60 80 100, 5 cnt per minuut) of mailen naar info@ouderenfonds.nl. Professionals die werken in een zorginstelling en te maken hebben met pesten tussen ouderen kunnen hierover met andere professionals ervaringen, tips etc. uitwisselen op ons nieuwe Platform Pesten
 
 
 
 
 
 

Zelfmoord gevoelens door pesten? Neem DIRECT contact op met 113 Online

 
113Zelfmoordpreventie biedt mensen de gelegenheid over hun gedachten aan zelfmoord te spreken. 'Praten is essentieel bij suïcidepreventie.' Bel met: 0900 -0113 (24/7) of neem contact op in een crisis chat: https://www.113.nl/​
 
Openingstijden crisislijn

Crisis-chat 24/7 te bereiken Chat nu

Crisis-telefoon 24/7 te bereiken op telnr. 0900-0113

 

 

Tip van de redactie

Tip van onze redactie met interessante informatie over pesten en online pesten (cyberpesten):