Voel jij je depressief of somber? | Stop Pesten NU

084-0035994

Voel jij je depressief of somber?

 

 

Kijk bij onze samenwerkingspartner #IKbenopen voor meer informatie

 

Wij worden allemaal geboren met een mentale gezondheid. Net zoals je fysieke gezondheid is het waardevol om teinvesteren in je mentale gezondheid. Maar waar begin je en wat als je al klachten hebt of krijgt?

De wereld van open communicatie. Wanneer hebben we het over psychische klachten? Kortom mentale gezondheid roept nogal wat vragen op. 

Misschien twijfel jezelf of je klachten hebt of maak je het van dichtbij mee doordat een kennis, vriend, familielid of misschien collega klachten ervaart
Hieronder lees je meer over psychische klachten door te klikken op de afbeelding.
Herken jij bepaalde klachten? Spreek je uit als jijzelf of iemand in je omgeving hulp of begeleiding nodig heeft. 

Neem gratis en anoniem contact op via de beschikbare contactlijnen of met het team van #Ikbenopen via ons contactformulier


Pesten is anderen bewust een naar gevoel geven. Het komt overal voor zoals op school, werk, sportclub of bijvoorbeeld social media. Soms is het alleen met woorden, maar het kan ook uitlopen op fysieke pesterijen. Je voelt je vaak machteloos en alleen. Weet dat je niet de enige bent, want pesten komt vaker voor dan je denkt.

Gedachten aan de dood komen vaak voort uit de behoefte rust te willen. Je ervaart gevoelens zoals verdriet, angst, onzekerheid, schuld of leegte. De dood kan dan de oplossing lijken of een gevoel van controle geven. Gedachten aan de dood komen vaak genoeg voor en je bent hier zeker niet alleen in. Zoek contact om je gedachten te bespreken en onderzoek welke behoeftes er spelen.

HULP NODIG? BEL DIRECT NAAR 0900-0113

Iedereen is anders, op veel verschillende manieren. Wie je bent is afhankelijk van meer dingen tegelijkertijd. Op deze site gaat het over je sekse, je genderidentiteit, je genderexpressie en je seksuele voorkeur. Al die dingen samen maken wie je bent en hoe je je voelt. Iedereen is anders en heeft dus een andere mix. Twijfel je over je eigen seksuele oriëntatie of genderidentiteit? 

DEPRESSIE

Niet iedere dag is leuk of positief. Sommige dagen zijn gewoon minder als de ander. Maar wat als je steeds vaker opstaat met een sombergevoel? Geen zin meer hebt en liever thuis blijft? Herken jij dit gevoel? Misschien voel je schaamte of eenzaamheid? Zonder jezelf niet af en spreek jezelf uit. 

Iedereen is weleens bang of angstig. Een bonzend hart, snelle ademhaling, klamme handen. Spannende dingen kunnen we nu eenmaal niet vermijden. Angst is een normale reactie, die ons voorbereidt op dreigend gevaar. Het gevaar kan van buitenaf komen en reëel zijn. Deze waarschuwingen zijn prima want ze maken ons waakzaam en alert. We kunnen vluchten of vechten. Maar is het gevaar geweken, dan vloeit de spanning weg. Tenminste als het goed is.  

Dan eet je toch gewoon wat meer of dan stop je toch met snoepen? Het lijkt zo eenvoudig, maar een eetstoornis is een coping mechanisme om te dealen met negatieve emoties, ervaringen of gedachten. Misschien heb je wel trek, maar eet je niet. Het kan ook andersom dat je veel eet en daarna bijvoorbeeld gaat overgeven. Je gedrag veranderen is niet zo simpel als anderen misschien denken. Een eetstoornis is een ernstige psychische ziekte en er zijn verschillende soorten eetstoornissen. Ken jij de signalen?

BURN-OUT

Vroeg naar bed en de volgende ochtend weer fris en fruitig naar school of je werk. Eigenlijk is je energie al op voordat de middag nog moet beginnen. Niet vooruit te branden en je wilt zoveel, maar je heb simpelweg de energie niet meer om iets te ondernemen. Heb jij ook het gevoel dat je ‘batterij’ half leeg is of zonder aanleiding leeg loopt? Neem de signalen serieus en vraag om advies. 

NEGATIEF ZELFBEELD

Hoge eisen en verwachtingen. Maatschappelijke normen en het streven naar het perfecte plaatje. Herken jij dat je negatief naar jezelf bent gaan kijken of negatief over jezelf denkt? We leven in een maatschappij waar de druk om te voldoen iedere dag aanwezig is. Het helpt om hierover te praten en ervaringen uit te wisselen. De kracht van zelfacceptatie en bewustwording als het gaat om streven naar een plaatje wat voor niemand haalbaar is.  
 

Besteed jij net zoals vele anderen uren op je telefoon? Scrollend door je Facebook, instagram en snapchat-account? Iedereen heeft een geweldig leven. Je vraagt jezelf af waarom jij dan toch de uitzondering bent? Waarom heeft iedereen toch zo’n leuk leven? Eerlijk? Omdat niemand dat heeft, maar dat liever niet wilt delen. Maak het verschil en durft authentiek te zijn. Doe mee aan de challenge #IkbenOpen en doorbreek het #doenalsof. 

 

Neem gratis en anoniem contact op via de beschikbare contactlijnen of met het team van #Ikbenopen via ons contactformulier

 

 

Tip van de redactie

Tip van onze redactie met interessante informatie over pesten en online pesten (cyberpesten):