Waarom victim blaming nooit oké is: 'Alsof je nog een keer wordt verkracht' | Stop Pesten NU

Waarom victim blaming nooit oké is: 'Alsof je nog een keer wordt verkracht'

Bijna iedereen die seksueel geweld meemaakt, krijgt te maken met  allerlei vragen en negatieve reacties als ze anderen daarover in vertrouwen nemen. Mensen reageren - onbedoeld en onbewust- beschuldigend in plaats van steunend. Sunny Bergman onderzocht hoe victim blaming werkt en wat de impact is.

Een beschuldigende reactie nadat je iemand in vertrouwen hebt genomen na een seksuele ervaring. Reacties als: “Het is ook niet zo slim midden in de nacht alleen op stap te gaan” of “Had je te veel gedronken?” En “Waarom heb je geen nee gezegd?” Het overkomt 75% van de mensen die een nare seksuele ervaring heeft meegemaakt. Het zijn reacties die de suggestie geven dat het slachtoffer zelf (mede) schuldig is aan zijn of haar nare ervaring. En juist met deze gevoelens van schaamte en schuldgevoel kampen ze zelf al.

Dit soort vragen, twijfels en beschuldigingen uit de directe omgeving zijn vaak net zo traumatisch als de heftige nare ervaring zelf. Sunny Bergman ging op onderzoek uit naar hoe victim blaming werkt en maakte daar deze documentaire over.

Hoe kan je reageren wanneer iemand je in vertrouwen neemt?

Een goede eerste reactie kan de drempel naar het zoeken van hulp verlagen.  

Tips

  • Je schrikt als iemand jou vertelt over een ervaring met seksueel geweld. Dat is begrijpelijk, maar blijf kalm, raak niet in paniek en luister zonder te oordelen.
  • Zeg dat het niet zijn of haar schuld is. Seks tegen je wil mag nooit gebeuren.
  • Laat merken dat hij of zij er niet alleen voor staat.
  • Geef aan dat wanneer een seksuele ervaring voor hem of haar niet oké voelde, het niet oké was. En dat je daarvoor hulp mag zoeken.
  • Zoek samen naar de juiste hulp. 

Wat er ook is gebeurd, voor alle nare seksuele ervaringen geldt: voelt het niet oké dan is het niet oké. Als jouw grens overschreden is, mag je altijd hulp zoeken. 

Tips van een psycholoog, arts of de politie

 

Bron Rijksoverheid Watkanmijhelpen

Doelgroep: 
Kinderen en jongeren
Professionals
Ouders

Kenniscentrum Pesten per doelgroep

Doneer button

Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.

Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:

Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen